Meditacija gledanja v svečo pomaga pri težavah z depresijo, nespečnosti, alergijah, anksioznosti...

Trataka ali meditacija gledanja v svečo je ena od najbolj znanih vaj, ki povečuje koncentracijo, moč volje, ostri intuicijo, pomaga pa tudi pri težavah z očmi in pri gledanju na svet.

Meditacija gledanja v svečo pomaga pri težavah z depresijo, nespečnosti, alergijah, anksioznosti... (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
5. 1. 2021

Kako jo izvajati?

Postavite svečo v višino oči v oddaljenosti za približno doložino roke. Plamen sveče mora biti miren, pazite, da v prostoru ne bo prepiha. Sedite v udoben meditativni položaj, poravnajte hrbtenico, sprostite se, zaprite oči. Telo naj bo v času vaje popolnoma mirno. Odprite oči in glejte v vrh stenja. Ne premikajte oči, ne naprezajte se, sicer vam bo to ustvarjalo napetosti v telesu in nemirnost v očeh.

Svojo zavest popolnoma usmerite na plamen. Če vam začnejo misli begati, jih ponovno usmerite na svečo. Če se vam bodo oči začele solziti ali boste začutili utrujenost v njih, jih nežno zaprite in nadaljujte z gledanjem slike plamena v prostoru z zaprtimi očmi. Ko slika izgine, ponovno odprite oči in glejte v plamen. Začnite z izvajanjem vaje v treh ali štirih ciklusih (skupaj pet do deset minut) in počasi povečujte število ponovitev. Največ pozitivnih učinkov boste dosegli, če boste meditacijo izvajali redno 40 dni vsak večer.

Sanskrtska beseda trataka pomeni gledati mirno. Trataka je pravzaprav vaja koncentracije in deluje kot posrednik med fizičnimi in mentalnimi vajami, ki nas vodijo v višja stanja zavesti.

Poleg tega, da ta vaja izboljšuje vid in blagodejno vpliva na oči, je tudi zelo koristna pri težavah z depresijo, nespečnosti, alergijah, anksioznosti, problemih s koncentracijo in slabim spominom.

Ko je um usmerjen na eno stvar/predmet (kot na primer plamen sveče), se krepi naša moč volje, pa tudi kreativna in mentalna moč. S prakticiranjem tratake oči postajajo bistrejše, sijoče in postopno smo sposobni videti resničnost takšno, kot je.

Meditacijo lahko izvajate ob glasbi, ki je za to primerna:

Preberite še: 9 praktičnih nasvetov, kako umiriti svoj um

in prisluhnite: Meditativni zvoki: Kristalni zvoki Neba in Zemlje