MOČNE SONČNE NEVIHTE v teh dneh

Močna sončna nevihta je v ponedeljek, 27. februarja, zajela Zemljo.

MOČNE SONČNE NEVIHTE v teh dneh (foto: shutterstock) shutterstock
2. 3. 2023

Močna nevihta je v teh dneh prisilila SpaceX, da je odložil izstrelitev satelitov Starlinka s Floride, in začasno motila delovanje več kanadskih naftnih ploščadi, ker so bili signali GPS preveč nenatančni. To, da so morali prekiniti delovanje na vrtini  zaradi sončne nevihte, se je zgodilo prvič v 30 letih. 

Ameriška nacionalna uprava za oceane in atmosfero (NOAA) je tokratno nevihto označila za močno nevihto G3.

Dva izbruha koronalne mase (CME) oz. ogromna izbruha sončne plazme sta nastala čez vikend iz sončne pege in dosegla naš planet že zelo kmalu v nedeljo in ponedeljek (26. in 27. februarja). 

Sončna nevihta je po vsej Severni Ameriki in Evropi povzročila dih jemajoče polarne sije. Auroro so videli celo južneje, v Kaliforniji in v avstralskem Perthu.

Avstralija, 28. februar 2023

Škotska, 27. februar 2023

Ameriška fizičarka in strokovnjakinja za vesoljsko vreme Tamitha Skov je v komentarju na Twitterju pojasnila, da so na naprave vplivale motnje signalov GPS.

Polarni siji in motnje, kot so tiste, ki jih doživljajo pri SpaceX in naftne družbe, bodo v naslednjih dveh letih verjetno postali rednejši zaradi sončnega cikla oz. oseke zvezdnega nastajanja sončnih peg in sončnih izbruhov, ki se premika proti svojemu maksimumu.

Ponedeljkova nevihta je spadala v tretjo najmočnejšo kategorijo po petstopenjskem klasifikacijskem sistemu NOAA. Nevihte G3 lahko povzročijo manjše težave z električnimi omrežji in vesoljskimi plovili v orbiti ter motnje satelitskega in radijskega signala.

Sončeve nevihte pa ne povzročijo le težav s signalom in lepih prizorov aurore, ampak imajo tudi močen vpliv na človeško počutje in psiho. 

Vpliv na počutje človeka

Dejstvo je, da če ima sončna nevihta moč uničiti satelite in električne sisteme, seveda vpliva tudi na vsakega posameznika, odvisno od njegove občutljivosti.

Sončne nevihte lahko močno vplivajo na psihično in fizično počutje. Nekateri izmed simptomov so izčrpanost, povečana živčnost, anksioznost, tesnoba, nenadni izpadi jeze, agresije, slabost, potreba po bruhanju. Mnogi poročajo o preveliki utrujenosti, "zamegljenih možganih" oz. veliki zmedenosti, težavah z osredotočanjem...

Pri ljudeh, ki so že prej imeli določene psihološke težave, se lahko sedaj te ponovno zbudijo v močni obliki. A trenutno se podobna stvar dogaja tudi sicer duševno zdravim ljudem - kar naenkrat se počutijo povsem nore ali pa nenadoma izgubijo občutek za realnost. 

Zaradi vsega naštetega je takrat najbolj pomembno, da dobesedno ohranite zdravo pamet in ste čim bolj prizemljeni. Stik z naravo lahko pomaga ter dovolj počitka. Bodite obkroženi z ljudmi, ki vam nudijo občutek varnosti. Če potrebujete, pa ne odlajšate s tem, da pokličete pomoč. 

Več o vplivih sončnih neviht na naše počutje si preberite v članku TUKAJ. 

Vir: www.space.com