Moški, ki pozabi dajati in začne kopičiti zase, zaustavi naravni tok

Govoriti o enakosti moškega in ženske je ob dejstvu, da smo spolna bitja, zelo relativno. Tudi o poslanstvu moškega in ženske ter o njunih naravnih vlogah je veliko različnih mnenj. S tem vprašanjem v družbi lahko hitro zanetite prepir.

Moški, ki pozabi dajati in začne kopičiti zase, zaustavi naravni tok (foto: pixabay) pixabay
22. 11. 2021

Povsem preprost pogled razkrije naslednje: po kozmičnem zakonu dualnosti moškemu pripada vloga dajalca, ženski pa prejemnice. Tako je vzpostavljen tok energije od dajalca k prejemnici, kar ustreza cikličnemu gibanju vseh procesov v naravi. Če ta tok ogrozimo ali ustavimo, pride do katastrofe. Noben odnos moški – ženska, ki tega ne upošteva, nima pogojev za srečen razvoj.

Moška vloga je, da ruši in gradi novo, ženska pa, da novo sprejme in prilagodi tako, da lahko ustvarjeno skupaj preizkusita. Šele takšno izkustvo je osnova za nove ideje izboljšav, ki sprožijo nov cikel ustvarjanja.

Moški, ki pozabi vlogo dajalca in začne kopičiti zase, zaustavi naravni tok. Ženska, ki, nezadovoljna z moškim doprinosom, zavrne prejemanje, prav tako. To je položaj, v katerem smo se znašli. Tok se ne more obrniti v nasprotno smer, saj moški lahko opusti dajanje, a v nenaravni vlogi prejemnika ne more najti zadovoljstva. Tudi ženska se, opirajoč na lastne moči, lahko odloči, da ne bo prejemnica, toda vloga dajalke uniči možnosti, da bi doživljala svojo ženskost.

Kakorkoli se moški in ženska trudita graditi dober odnos, nobena druga usmeritev – razen njune naravno dane – morebitno porušene harmonije ne more ponovno vzpostaviti. Rešitev je le v tem, da moški spet postane dajalec, ženska pa prejemnica.

Ženska lahko računa na resničen uspeh le, ko podpre moškega; le skupaj z njim lahko doseže cilje, za katere sama nima pogojev. Moški pa lahko uspe le, ko dobi ustrezno podporo ženske. Brez njenega odobravanja in podpore so njegovi darovi in napori brez vrednosti, njegovo življenje pa brez pravega smisla.

S tem da moški in ženska v manjšem obsegu prevzemata vloge drug drugega, sicer ni nič narobe, dokler različne naloge prevzemata z ohranjanjem zavesti, kaj je njuna primarna dolžnost, in jo tudi opravljata. Ko pa moški opravlja vsa ženska dela, ženska pa skrbi za napredek družine, sta svoje naravno poslanstvo poteptala. Ona ne more spoštovati takšnega moškega, on pa ne dobi priložnosti, da bi moški sploh bil.

Zoran Železnikar