Najbolj zdravilen je OBČUTEK, DA SI SLIŠAN

Poslušaj. Zveni enostavno, a le redki so se tega zares naučili. 

Najbolj zdravilen je OBČUTEK, DA SI SLIŠAN (foto: profimedia) profimedia
29. 3. 2022

Neka študija je pokazala, da je bila največja potreba najstnikov s samomorilnimi mislimi ta, da jih odrasli poslušajo.

Vsi se počutimo boljše, ko se počutimo slišani. In še bolje, ko se počutimo razumljeni. Ko gremo skozi težke trenutke, ponavadi ne potrebujemo nasvetov in ne iščemo pomoči, ampak samo nekoga, da nas posluša in je tam za nas.

Torej, ko ti nekdo razlaga svoje težave in občutke, je boljše, da samo poslušaš in se upreš temptacijam, da bi dajal nasvete. Včasih je težko, ampak ko se oseba počuti slišano, to na njo zdravilno učinkuje.

Vzemi si dolge pavze preden spregovoriš ali nekaj vprašaš. Lahko je to 3-4 sekunde. Bodi potrpežljiv. Te dodatne pavze so tisto, kar te naredi dobrega poslušalca. 1-2 sekundi pavze je kdaj premalo in se druga oseba ne bo počutila slišano. Zares začuti, kaj druga oseba potrebuje.

Nato drugi osebi pomagaj razjasniti in identificirati njene občutke. "Torej, počutila si se __ ,__ in ___?/ Zveni kot, da si se počutila razočarana...". Pokaži, da jo razumeš. Poslušaj s sočutjem.

Ko drugi osebi govoriš, kaj bi morala delati, medtem ko hoče, da samo poslušaš, se bo počutila užaljeno, pod pritiskom in kot da jo hočeš kontrolirati. Ko poskušaš rešiti njen problem, se bo počutila necenjeno. Ne prekinjaj. Glej jo v oči in ji daj svojo polno pozornost. Ne zapravljaj časa s pripravo tvojega odgovora. Pokaži zanimanje s prikimavanjem. Izogibaj se temu, da preusmeriš pozornost iz njenega scenarija na tvojega ali od nekoga drugega. Izogibaj se debatiranju, zasliševanju in svetovanju.

Poslušaj. Zveni enostavno, ampak le redki so se tega naučili. 

Aleks Mavrdv