Najslabše, kar lahko mama naredi hčerki (pravi ruski psiholog)

Priljubljeni ruski psiholog Mikhail Labkovsky že 40 let dela kot družinski psihoterapevt. 

Najslabše, kar lahko mama naredi hčerki (pravi ruski psiholog) (foto: shutterstock) shutterstock
7. 2. 2023

Mati mora biti hčeri vzornica 

Labkovsky razlaga, da so ženske po naravi pasivne in požrtvovalne. To pa zato, ker obstajajo družbene korenine, norme, pa tudi starševske kazni, ki oblikujejo dekle v takšno. Recimo, velikokrat slišimo "dekleta ne smejo početi tega", "to ni damsko", "ženska mora biti sposobna zdržati" – in druge neumnosti. Na žalost mnoge matere še vedno tako vzgajajo svoje hčere, a to ni prav. 

Zgodi pa se tudi, da mati hčerki reče "bodi močna", "postaviti se moraš zase" ali "nič te ne omejuje", hkrati pa mati živi življenje kot tipična žrtev. Mati je svoji hčeri vzor, zato se mora sama vesti, kot bi želela, da se njena hči. Ne glede na to, kaj ji mati govori, je pomembno le to, kar počne sama. 

Seveda pa je najslabše, kar lahko mati naredi svojemu otroku, da se po prepiru z očetom zateče k hčerki in ji reče nekaj v smislu: "tvoj oče je kreten, kaj mi je naredil...". To se ne sme zgoditi, otrok nikoli ne sme biti staršev terapevt. 

Bolj kot ženska trpi in glede tega nič učinkovitega ne naredi, da bi rešila situacijo, ki jo bremeni, močnejšo žrtev oblikuje v svoji hčeri.

Mati morda delati na svoji lastni čustveni zrelosti in se obnašati kot odrasla odgovorna oseba.

Vir: Metropolitan