Naloga moškega je, da zaščiti svojo žensko in otroke

17. 11. 2023
Deli
Naloga moškega je, da zaščiti svojo žensko in otroke (foto: shutterstock)
shutterstock

Znani teolog je nekoč izjavil; "Najpomembnejša stvar, ki jo oče lahko naredi za svoje otroke, je, da ljubi njihovo mamo."

Najbolj pomembna stvar je, da očetje izkazujejo ljubezen do matere svojih otrok in poskrbijo, da je njihova ženska lahko sproščena, saj bo le tako lahko kar se da najbolje poskrbela za svoje otroke.

Vendar pa otroci danes pogosto ne vidijo ljubezni in spoštovanja pri starših, prepogosto pa vidijo nepotrpežljivost, nespoštovanje, nekonstruktivne konflikte, zaničevanje, sovraštvo, zamere in celo zlorabe.

Brazgotine, ki ostanejo pri otrocih, ki odraščajo v takšnem okolju, kjer ni izkazovanja ljubezni in medsebojnega spoštovanja, so izjemno škodljive in jih nato spremljajo vse življenje ter se odražajo v njihovih težavah, odvisnostih, boleznih v odrasli dobi... 

Moški imajo velik vpliv na svoje otroke, ki je lahko izjemno pozitiven ali negativen

Eden od načinov, kako pomagati doseči pozitiven učinek, je, da ljubijo mamo svojih otrok. To pomeni izkazovanje spoštovanja do nje in tudi poskrbeti za njo, kjer je potrebno. Seveda pa mora tudi ženska moškemu zaupati in ga spoštovati. 

V današnji družbi morda sploh ni mogoče izkazati ljubezni otrokovi materi, saj pogosta nista niti skupaj. Morda živi kje drugje ali pa si preprosto želite, da bi bila drugje.

Stanje odnosa je morda nepopravljivo, vendar lahko storite, kar je prav, in spoštljivo ravnate z mamo svojih otrok, kadarkoli imate stik z njo.

Moški živimo v dobi neverjetne sebičnosti. Individualne pravice in dobro počutje so ponavadi naši najvišji ideali. Lahko naredimo razliko, začenši pri tistih, ki jih imamo najraje – naših otrocih.

Ko postavimo interese drugih pred svoje sebične interese, bodo naši otroci videli vzor, ki mu bodo želeli slediti.

Vse se začne z osebo ob tebi – tvojo ženo, tvojo partnerko. Če mati vaših otrok ne živi z vami; še vedno lahko z njo ravnate dostojanstveno in spoštljivo.

Moški morajo biti zaščitniški do žensk in otrok. Jih ščititi in varovati.

Si lahko predstavljate spremembo v naši družbi, če bi moški na splošno z vsemi ženskami ravnali dostojanstveno in spoštljivo ter si prizadevali zaščititi ženske, kot da bi bile vse njihove matere, sestre ali hčere?

Morda ne boste mogli spremeniti celotne družbe, lahko pa spremenite svoje lastne načine – ljubite mamo svojih otrok. 

Po navidhu: fathermatters 

POGLEJTE SI PODKAST Z JANIJEM BRAJKOVIČEM: