Pater Karel Gržan: "Ko zrem, kaj počno z nami, me preveva globoka stiska."

Pater Karel Gržan pravi: "V sedanji ureditvi ni rešitev. Sami bomo morali domisliti človekoljubno družbo prihodnosti." 

Pater Karel Gržan: "Ko zrem, kaj počno z nami, me preveva globoka stiska." (foto: sensa) sensa
30. 11. 2022

Ves svet je oder in mi vsi smo igralci

... je zapisal William Shakespeare. Resnično, svet je kot veliki oder in mi na njem smo igralci, tako dobro uigrani v pričakovane vloge, da niti ne opazimo da jih igramo oziroma bolje rečeno: ne ozavestimo, kako (se) z nami igrajo, po (brez)obzirnih pravilih, ki smo jih (že od malega navajani - vanje uvajani in za "pridnost" - "pravilno" izvrševanje nagrajevani) samoumevno sprejeli.

Ko zrem, kaj počno z nami in to povsem legalno - po zakonih, ki so jih naročili napisati, me zaradi žrtev hrematizma preveva globoka stiska.

Obenem pa se v meni zbuja začudenje, zakaj tako mirno prenašamo nedopustnosti, s katerimi kratijo in blatijo človeško dostojanstvo večine? Zakaj smo tako zelo predano utečeni v manipulacije, ki jih doživljamo? 

Najprej se igramo vodene igre (tudi z veliko podporo institucionalnega izobraževalnega sistema), s katerimi nas uigrajo v samoumevnost določenega nam načina delovanja, da kasneje samoumevno in pridno igramo - to pomeni, da delujemo na pričakovani način, za katerega (in samo za takšnega) smo (bili) že od malega podkrepljeni s pohvalo in seveda nagrajeni z dobro (o)ceno. 

"Znamenja in simboli kontrolirajo svet, ne pravila in zakoni," je vedel že Konfucij. 

Npr., aparatura za merjenje temperature, ki so jo domisleno izdelali v obliki pištole in ti jo usmerijo v čelo, da "te preverijo" (če imaš covid-19), je (res samo na nezavedni ravni?) mnogo bolj učinkovita kot vsakršno prijazno dopovedovanje in svetovanje. Sporočilo, ki se vtisne v nas, je nedvoumno: imamo vas "na muhi", nismo vas še pokončali, a vas lahko, če ne boste pokorni. Ob tem so nam seveda nadeli še maske čez usta - molk sužnjev, tiha vdanost! 

Tudi s pomočjo vodenih iger - skozi njihovo simbolno strukturo, nas usmerjajo, programirajo, usodno nas zaznamujejo - manipulativno informativno nas zakodirajo (tudi) v področje nezavednega ter tako posledično simulirajo procese našega dojemanja sveta in delovanja. Skratka: robotizirajo nas za želeno pojmovanje in delovanje. Zasužnjujoče sheme, v katere nas udomačijo s pomočjo pravil vodenih iger so razlog tudi za našo pasivnost in predanost, ko nam pretkano kratijo in odvzemajo človeško dostojanstvo. In večinoma sploh ne vemo, kako bi na tem svetu sploh lahko bilo drugače. 

Ljudje mislimo nase v odnosu sebičnosti ne le do stvarstva, pač pa tudi v odnosu do nam nebližnjih. Poskrbimo zase in za svoj ožji krog, za ostale, kakor da nam ni mar. In za takšen odnos nas usposabljajo tudi določene igre. Poglejmo samo nekatere. 

Človek ne jezi se: Zdi se, da nas vadi v obvladovanju negativnih čustev. Tako se zdi. Predvsem nas ta igra vadi, da spravim na varno - v svojo hišo le svoje. Za drugobarvne mi ni mar. Preskakujem jih in če je le mogoče, zbijem iz igre. To naj bi vzbudilo užitek. Zbiti - ubiti. 

Mikado - palčke: Zdi se, da nas ta igra vadi v pozornosti. Toda za kakšen cilj? Natančno gledati drugim pod prste, da jih izločiš iz igre, jih onemogočiš in si ti tisti, ki grabi plen. Pravila bi lahko bila napisana tudi drugače, a so tako, da se nam ostri pozornost z namenom izločanja bližnjih.

Gnilo jajce: Se spominjam, kako sem kot otrok pogosto sedel v sredini kroga - v coni sramote, izločen in počutil sem se kot zguba. Gre za igro, ki osredotoča misel: Samo, da jaz nisem zguba in zato osramočen. To stanje moram podtakniti drugemu. Biti moram dovolj spreten, da bo "gnil" v sredini "jajca" nekdo drug in ne jaz - da bo sredstev preživetja kdo drug in ne jaz, da bo (na)stradal drug in ne jaz. 

Ljudje pogosto ne želimo slišati dejstev, ker ne želimo, da bi dejstva uničila naše iluzije.

A brez preraščanja iluzij bomo ostali zasužnjeni hlapci interesa. 

Čas je, da samooklicani lažni kralj umre - da (pre)mine tisti kralj iz ozadja, tisti kralj, ki se po drugih lažnih kraljih igračka z nami. Čas je, da ozavestimo kraljevskost slehrnika. Tudi šahovska igra razkriva: kralj se giblje tako rekoč kot kmet - torej se kmet giblje po kraljevsko! Slehrnik je v srčiki svoje biti Kraljevski - božanski! In v stanju naše civilizacije ne pozabimo na kraljevski izraz v ženskem spolu - na kraljico. Ta je posebej dragocena - ne le pri igri šaha, pač pa tudi v razbiranju smernic življenja.

Stiska naše civilizacije ne bo rešljiva brez ženske srčnosti in intuicije - v sodelovanju z moško močjo! 

Prebujene ženske z življenjskim izkustvom in navDihom, čas in prostor vas pričakuje v poslanstvu! Moška moč in bojevitost ne smeta biti več zlorabljeni od zlohotnega Interesa; uporabljeni morata biti za interes človečnosti.

Vaša naloga je, da domislite, kako boste izpeljale civilizacijo iz brezna izgubljenosti. Kot sem omenil, imamo v slovenskem prostoru številne kraje z imenom Baba. Tam so se nekdaj zbirale prebujene ženske in v navDihu razbirale pot in način, kako moškega kot razboriteža in modreca usmerjati v konstruktivnost za dobrobit življenja. Čas je, da te svete prostore obudite in nekaj naredite - ne kot možače, pač pa kot polnokrvne ženske! Ne le svečenike, ta svet potrebuje tudi svečenice. 

Bodimo optimisti!

Do skrajnosti izrojene vizije psihopatov, ki trenutno manipulirajo svet, se ne bodo uresničile. Vedno bolj je očitno, da Zavest budi zavest v vedno bolj številnih, ki ozaveščajo norost duhovno-moralnih iztirjencev, ki se gredo šefe tega sveta. Njihovo delovanje je preveč noro, da bi tega ne spregledali, pa čeprav nas imajo za norce. Budisti pravijo, da vstopamo iz obdobja zadremanosti v stanje budnosti. In to je očitno.

Paulo Coelho je napisal: "Dušo sveta hranimo sami. Zemlja, na kateri živimo, bo slabša ali boljša le toliko, kolikor bomo mi slabši ali boljši. In tu nastopi moč Ljubezni. Zakaj, če ljubimo, si zmeraj želimo biti boljši, kakor smo."

Različni izseki iz knjige Ta krasni nori svet, človeštvo na prelomnici, pater Karel Gržan, Založba Sanje 

POGLEJTE SI TUDI PODKAST: