Kaj pomeni, če imate podočnjake?

4. 2. 2024
Deli
Zakaj pride do podočnjakov? (foto: shutterstock)
shutterstock

Podočnjaki so pogosta neprijetnost, ne glede na starost ali spol. Pogosto jih povezujemo s pomanjkanjem spanja, vendar lahko nastanejo tudi zaradi drugih vzrokov.

Vzrokov za podočnjake je več: alergije, tanjša koža na obrazu, pomanjkanje spanja, stres, staranje... Včasih pa nam podočnjaki sporočajo nekaj drugega.

Strokovnjakinja za jogo obraza, Karin Velikonja, je v epizodi Aktivni podkasta pojasnila, da so podočnjaki lahko povezani tudi s stiskanjem čeljusti.

Ko stiskamo čeljust, lahko pride do zategnjenosti naših žvečnih mišic, kar nato pripelje do nastajanja limfe ter posledično do podočnjakov in zabuhlosti obraza.

"Če se masetri (oziroma žvečne mišice) zategnejo, pritisnejo na limfne vozle ter tako privedejo do zastajanja limfe na področju obraza. Limfa vedno potuje na področje z nižjim tlakom, kar je ravno področje pod našimi očmi," pojasnjuje Karin. Stiskanje čeljusti lahko pripelje tudi do tenzijskih glavobolov, težav z vratom, kroničnih napetosti v telesu in številnih drugih težav.

Karin pojasnjuje, da so težave z žvečnimi mišicami pogosto posledica čustvenih pritiskov in visokih pričakovanj do sebe. Stiskanje čeljusti pa je lahko tudi znak nerazrešenih čustvenih stisk in travm.

Če imate tudi vi težave s podočnjaki ali zabuhlostjo obraza, posvetite nekaj pozornosti svoji čeljusti. Ali na tem predelu občutite kakršno koli napetost, zategnjenost?

V kolikor se vam zdi, da imate tudi vi težave s stiskanjem čeljusti, poiščite načine, kako lahko razrešite svoje čustveno breme in zaživite bolj sproščeno življenje, kar bo ugodno vplivalo na celotno vaše telo.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel