Kako pomanjkanje ljubezni do sebe uničuje odnose

Ljubezen do sebe se lahko kaže na veliko različnih načinov... Kako lahko pomanjkanje te ljubezni vpliva na naše odnose z drugimi?

Kako pomanjkanje ljubezni do sebe uničuje odnose (foto: shutterstock) shutterstock
25. 1. 2023

1.  Nismo zmožni sprejeti ljubezni, ki si jo zaslužimo

Zdrav odnos vključuje samozavest, ki je ena ključnih stvari za asertivno komunikacijo – pogum, ki izhaja iz samosprejemanja, nam omogoča, da cenimo in spoštujemo svoja čustva in želje, hkrati pa s tem tvegamo kritiko ali zavrnitev iz druge strani.

Verjamemo, da si zaslužimo ljubezen in jo zato z lahkoto sprejmemo, hkrati pa, če druga oseba ne dosega naših standardov ali ne spoštuje naših mej, odnos zapustimo. V nasprotnem primeru, ko ljubezen do samega sebe ni prisotna, pa lovimo nedostopne ljudi in se postavljamo v situacije, v katerih nam ne bi bilo treba biti – ker se ne zavedamo, da si zaslužimo več.

2. Ne dajamo prednost sebi

Pomanjkanje ljubezni do sebe se lahko pri ljudeh kaže tako, da težko poiščejo podporo pri drugih, v strahu, da bi jih »obremenjevali«. Z drugimi ravnajo zelo ljubeče in spoštljivo, ko pa so na vrsti sami, svoje želje in potrebe dostikrat spregledajo. Sploh, če so v igri želje in potrebe drugega, bodo sebe vedno postavili na drugo mesto. 

3. Poskušamo biti nekaj, kar nismo

V razmerju lahko pomanjkanje ljubezni do sebe preprečuje to, da bi postali svoj pravi, avtentični jaz. Zato morda vložimo veliko truda v to, kako izgledamo in kako nas vidijo drugi. Ne upamo razkriti tega, kar v resnici smo, v strahu, da bi nas tudi drugi zavrnili. To vse nam preprečuje globoke odnose z drugimi. 

4. Nenehno smo zaskrbljeni glede svojega položaja v odnosu

Nizka samopodoba in pomanjkanje ljubezni do sebe lahko povzročita občutke ljubosumja in negotovosti. Zaradi tega lahko podvomimo v svojo vrednost in se v razmerju sprašujemo, zakaj smo drugi osebi sploh všeč. Pojavljajo se pogoste skrbi o tem, da bo partnerja pritegnil nekdo drug in da lahko v vsakem trenutku zapusti to razmerje.

5. Prehitro se sprijaznimo ali ustalimo

Ljudje, ki jim primanjkuje ljubezni do sebe, so se običajno pripravljeni ustaliti s prvo osebo, ki pokaže kakršno koli zanimanje za njih. Čeprav se nekje globoko v sebi zavedajo, da so nesrečni, so pripravljeni prenašati številna vedenja, za katera si nikoli niso mislili, da jih bodo. V razmerju ostajajo zato, ker si mislijo, da so lahko srečni, da sploh imajo nekoga.

Vir: psych2go.net