Postavljanje mej je nujno, da preprečimo svojo izčrpanost in izgorelost

Kako vemo, da je nekdo prestopil našo osebno mejo?

Postavljanje mej je nujno, da preprečimo svojo izčrpanost in izgorelost (foto: profimedia) profimedia
4. 10. 2021

Če imate občutek, da vas nekateri ljudje ne spoštujejo in nekateri odnosi izčrpavajo, se počutite prezrte in neslišane, se vprašajte, katera vaša meja je bila prestopljena. 

To bomo najlažje prepoznali, če bomo pozorni na svoje telesne občutke, čustva, misli in vedenje, ko bomo z nekom v komunikaciji, kar nam pomaga ozaveščati vadba čuječnosti. Naše telo nam vedno sporoča in daje signale, ko smo blizu osebne meje. Ko nekdo prestopi našo mejo, bomo najverjetneje začutili neprijetne občutke v telesu. Morda bo sledila tudi kakšna misel, na primer: “Tole pa gre predaleč”. Najpogosteje začutimo tudi jezo, ko nekdo krši naše meje.

Postavljanje mej je nujno, da preprečimo svojo izčrpanost in izgorelost.

Veščine zdravega postavljanja meja se lahko naučimo. To je seveda proces, ki zahteva določen čas in našo pripravljenost spoznavati sebe, ozaveščanje in spreminjanje svojih vzorcev in odzivov. Vodilo za postavljanje meja je zavedanje samega sebe, svojih vrednot in prioritet. 

Bodite pozorni na situacije, v katerih vam energija odteče. Ko si boste odgovorili in oblikovali pri sebi jasne informacije o tem, kaj je za vas najpomembnejše, lahko naredite večji korak pri sporočanju tega drugim. Bodite čuječi v svoji komunikaciji in vedenju.

Čuječnost lahko pomaga z upočasnitvijo izkušnje razvijati zavedanje in s tem možnosti, ko se soočite s situacijo kršenja vaše meje. Čuječnost vam pomaga jasneje določati svoje lastne meje in razvijati občutek, kdaj jih prečkate ter se bolj zavedati znakov, če so vaše meje kršene. 

Na videz je to lahko sicer preprosto, a dostikrat ni najlažje. S tem ko razvijate zavedanje, kdaj pride do kršenja mej, imate več možnosti, kako se odzvati (ali ne odzvati). Namesto da nezavedno reagirate, lahko izberete, kako zavestno postaviti mejo, kdaj biti bolj togi ali in kdaj bolj prilagodljivi s svojimi mejami, odvisno od dane situacije ali odnosa.

Meje so način, kako skrbeti zase. V idealnem primeru bodo ljudje spoštovali naše meje, ko jih bomo jasno komunicirali. Nekateri pa bodo storili vse, da se bodo uprli našim prizadevanjem za postavitev meja; prepirali se bodo, nas krivili ali pa ignorirali, manipulirali itd. In čeprav ljudem ne moremo preprečiti, da bi ravnali tako, se lahko naučimo postavljati jasne meje in tako poskrbeti zase.

S čuječnostjo razvijamo zavedanje dogajanja v nas in okoli nas. To zavedanje nam omogoča, da ugotovimo, kaj je zdravo za nas. S čuječnostjo treniramo naše možgane, da se vedno znova vračajo v sedanji trenutek. Ko smo prisotni in v stiku s sabo, lahko učinkovito identificiramo meje za ohranjanje svojega zdravja. 

Pomembno je, da jih nato tudi jasno, mirno in dosledno komuniciramo ter ocenimo možnosti in ustrezno ukrepamo, če se naše meje ne upoštevajo. Ko se zavedamo svojih telesnih občutkov, misli, čustev in vedenj, nam to zavedanje da vpogled tudi v to, kateri odnosi podpirajo naše meje in kateri jih stalno spodkopavajo.

Avtorica prispevka: 

mag. Mateja Lenarčič, Certificirana MBSR učiteljica, MEDIUS, Inštitut za čuječnost in mediacijo.

Izvaja izobraževanja, delavnice in MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) programe obvladovanja stresa na temelju čuječnosti za posameznike in organizacije, delavnice čuječe komunikacije in čuječega dialog ter individualno svetovanje s pomočjo tehnik čuječnosti in MBSR. 

www.institut-medius.si, info@institut-medius.si, facebook.com/institutmedius