7 pozitivnih učinkov pojočih tibetanskih posod

Himalajske pojoče posode ali tibetanske pojoče posode so terapevtska glasbila in so pogosto sestavni del številnih meditacijskih tradicij. Zakaj? 

7 pozitivnih učinkov pojočih tibetanskih posod (foto: profimedia) profimedia
9. 12. 2021

Številne religije vključujejo glasbo in petje v svoje čaščenje; denimo budizem uporablja zvonce, gonge, činele in bobne za poglobitev v globlja meditativna stanja. Nekateri takšno prakso imenujejo zvočna kopel.

Ko se osredotočite na enakomerne vibracije glasbe ali zvokov, vas ta senzorična stimulacija ohranja prisotne v trenutku. Hipnotično brnenje deluje pomirjujoče na živčni sistem in utiša vaše misli.

Če iščete praktična orodja za sprostitev, so pojoče sklede priročna rešitev in enostavna za uporabo.  

1. Obogatijo vašo meditacijo

Ne glede na to, ali ste se šele začeli ukvarjati z meditacijo ali jo izvajate že nekaj časa, vaše misli vedno rade odtavajo. Vaš um se osredotoči na naključno misel, in ko se tega zavete, se znajdete sredi notranjega monologa o vaših težavah in dvomih. Uporaba tibetanske posode lahko začasno utiša okoliške zvoke in vam pomaga, da se osredotočite, opustite negativne misli in se poglobite v globlje stanje sprostitve.

2.  Lahko izboljšajo kvaliteto spanja

Mnogi ljudje se borijo z nespečnostjo, ker so napeti in ne morejo ustaviti misli v svoji glavi. Vam to zveni znano? Če je tako, vam lahko pri tem pomagajo tibetanske posode. Preden zaspite si privoščite pomirjujočo seanso z nežnimi vibracijami, ki lahko ublažijo stres in blagodejno delujejo na vaše možgane. Po tem boste veliko lažje potonili v prijeten spanec. 

3. Lahko pomagajo pri prebavi

Med vašim črevesjem in možgani obstaja izrazita povezava – strokovnjaki temu pravijo enterični živčni sistem. Težave s prebavnim sistemom lahko vplivajo na vaše duševno zdravje in obratno.

Kronični stres povzroča preobremenitve s hormoni, kot sta kortizol in adrenalin, to pa lahko škoduje vaši prebavi – povzroča npr. prebavne motnje, zaprtje in drisko. Poslušanje subtilnih vibracij tibetanskih posod lahko pomaga znižati raven stresa in znižati proizvodnjo stresnih hormonov, kar posledično blagodejno vpliva tudi na vašo prebavo.

4.  Lahko znižajo krvni tlak

Druga nevarnost kroničnega stresa je hipertenzija ali visok krvni tlak. Kot že zgoraj omenjeno, tehnike sproščanja, kot je zvočna kopel, zmanjšujejo stres. Med sprostitvijo boste občutili, da se vaš srčni utrip upočasnjuje, to pa lahko posledično zniža tudi vaš krvni tlak.

5. Lahko izboljšajo razpoloženje

Ko se počutite potrte, vam lahko zvočna kopel pomaga pri dvigu razpoloženja, saj njene pomirjujoče zvočne vibracije spodbujajo občutke sproščenosti in dobrega počutja. Le nekaj minut uživanja ob nežnih zvokih pojočih skled vam lahko pomaga, da se počutite bolje.

6.  Lahko pomagajo pri obvladovanju bolečine

Kronična bolečina lahko omejuje vaše življenje in otežuje, da bi se osredotočili na pozitivne občutke v svojem telesu. Uporaba tibetanskih posod je lahko idealna komplementarna terapija v kombinaciji z že znanimi metodami, ki jih uporabljate za obvladovanje neprijetnih občutkov.

7. Lahko povečajo vašo ustvarjalnost

Želite povečati svojo ustvarjalno energijo? Če vaš navdih pogosto prihaja iz meditativnega stanja, vam lahko pojoče posode pomagajo dvigniti vašo ustvarjalnost na višji nivo.

Poleg tega lahko terapevtski zvoki okrepijo vaše čute in izboljšajo vašo sposobnost kritičnega razmišljanja. Medtem ko za reševanje težav največkrat uporabljate analitične metode, potrebujete tudi zdravo dozo domišljije.

Ko izvajate zvočno kopel, imejte v svoji bližini beležko, da si lahko zapišete morebitne prebliske dobrih idej in navdiha.

Pojoče sklede so le eno izmed številnih meditativnih orodji, ki jih lahko uporabite v vsakodnevni sprostitveni rutini. 

Vir: powerofpositivity.com

Preberite si še: