Kako prepoznati goljufivega duhovnega učitelja?

Obstaja nekaj preprostih načinov, kako prepoznati goljufivega duhovnega učitelja. Danes jih je veliko... 

Kako prepoznati goljufivega duhovnega učitelja? (foto: shutterstock) shutterstock
19. 3. 2023

1. Objektivno poglejte, kakšno je resnično življenje učitelja

Ali živijo to, kar učijo? Ali jim to res uspe? Ali so utelešenje tega, kar učijo, tudi ko so sami in jih nihče ne gleda? Govorijo naučene stvari ali stvari, ki jih sami v praksi tudi živijo? Če duhovni učitelj uči, kako doživeti notranji mir, ali je sam utelešenje notranjega miru? 

2. Poglejte življenja tistih, ki zagovarjajo učiteljeve nauke

Ali ti nauki delujejo pri njih? Ali je učitelj komu od njih kdaj škodoval, jim lagal, jih zavajal ali manipuliral? Ali postajajo vedno bolj opolnomočeni in sposobni živeti ter se odločati brez učiteljeve pomoči, ali so vedno bolj odvisni od učitelja? 

3. Ali učitelj živi v bogastvu, pridobljenem od svojih učencev, medtem ko njihovi sledilci in učenci živijo v revščini in boju za preživetje?

Ali učitelj uči, da so finančno bogastvo in veliko premoženje znaki duhovnega dosežka?

4. Kako se počutite ob njih? 

Razliko boste lahko opazili tudi, če boste pozorno spremljali, kaj čutite ob njih. Pravi razsvetljeni duhovni učitelj vas nikoli ne obravnava kot neprebujeno ali nevedno bitje. Pravi razsvetljeni duhovni učitelj vas obravnava kot sebi enakega. 

Če se ob učitelju počutite ponižanega in manj vrednega, potem gre zagotovo za "ponaredek". Če se zaradi učitelja počutite neljubljenega, ničvrednega, nevednega, izgubljenega ali odvisnega od njega za potrjevanje, morate biti do te osebe zelo previdni. 

4. Kakšne odnose ima duhovni učitelj?

Najbolj jasen indikator resničnega napredka človeka pa boste videli, če boste podrobno pogledali, v kakšnih odnosih živi oseba. Ali je sposobna vzpostaviti uspešen partnerski odnos? Kako se razume njihova družina? 

Če opazite, da imajo sami še vedno velike težave v odnosih, potem gre za nepravega duhovnega učitelja. 

5. Vsak učitelj, ki vam reče, da je njihova pot edina pot in da so vse druge poti napačne, bežite od njih čim hitreje.

Noben učitelj ni popoln in živo utelešenje razsvetljenja. A to zagotovo živijo po svojih najboljših močeh. Vsak učitelj potrebuje preživetje. Vsak učitelj si zasluži udobno življenje. Vsak pravi učitelj si zasluži plačilo, da so njegove potrebe izpolnjene. Vendar jim ni treba živeti v ogromnem bogastvu, še posebej, če njihovi učenci živijo v revščini.

Pravi duhovni učitelj ne ponareja lastnosti razsvetljenega bitja, kot so; sočutje, ljubezen, skrb, veselje, mir in drugi. Je samo pristen človek, ki brez težav pove, da ima tudi sam kdaj težave in dileme ter dela napake.

Predlagamo, da za ocenjevanje učitelja in učenja uporabite svoje globoko notranje znanje, občutke in kritično mišljenje. Bodite iskreni do sebe.

Vir: Jon Shore, Psychotherapist