Preverite, ali imate morda obsesivno-kompulzivno motnjo?

Obsesivno kompulzivna motnja (OKM) naj bi bila četrta najpogostejša duševna motnja. Poglejmo si, kakšni so simptomi.

Preverite, ali imate morda obsesivno-kompulzivno motnjo? (foto: shutterstock) shutterstock
13. 7. 2023

Obsesivno-kompulzivne motnje (OKM) vključujejo:

 • Vsiljive misli
 • Nenehno preverjanje
 • Strah pred kontaminacijo
 • Kopičenje

Osebe z OKM, ki imajo vsiljive misli, imajo na splošno v mislih ponavljajoče se slike, ki so moteče ali grozljive. Te misli se lahko pojavijo na podlagi dogodka, ki se je zgodil v življenju osebe, ali pa izhaja iz dogodka prednikov ter ga je oseba zgolj podedovala. OKM načina vedenja se lahko naučite v družini. Skozi zrcaljenje prekopirate vedenje od enega od staršev, zato se pogosto začne razvijati že v otroštvu.

Ljudje, ki imajo OKM, morajo stalno preverjati ljudi ali predmete, in se na splošno bojijo, da se bo zgodilo kaj slabega, če nehajo preverjati. Na primer, nekdo z OKM lahko nenehno hodi po svojem domu, da bi se prepričal, ali so vsa vrata zaklenjena in okna zaprta, ker se boji, da bi lahko kdo poskusil vlomiti.

Drugi znak so tisti ljudje, ki se bojijo okužbe, in se iz tega razloga pretirano tuširajo ali si pretirano umivajo roke večkrat v dnevu. Ali pa so obsedeni s čiščenjem vsakega centimetra svojega doma, da bi zagotovili, da je brez madežev in brez mikrobov.

Ljudje z OKM, ki kopičijo predmete, so obsedeni s tem, da obdržijo vse, kar so kdaj imeli, tudi če je predmet obrabljen ali neuporaben. Oseba, ki kopiči, se čustveno naveže na predmete in že sama misel, da bi stvari zavrgla, ji lahko povzroči veliko stisko.

Obsedenosti

Obsesije so podobe, ideje in misli, ki preprosto ne bodo izginile. Čeprav ni neobičajno, da imajo posamezniki občasno moteče misli, oseba z OKM ne more ubežati svojim mislim, ne glede na to, kako zelo se trudi. Te ponavljajoče se misli so tako hude, da lahko nekoga povsem izčrpajo.

Kompulzije

Kompulzije so vedenja, ki jih posamezniki z obsedenostjo kažejo, da bi se razbremenili svoje tesnobe. Pri OKM je kompulzivno vedenje neposredno povezano s pretiranim razmišljanjem. Na primer, nekdo, ki vsako uro prešteje svoj denar, ima lahko obseden strah, da ga bo nekdo ukradel ali da ga bo izgubil.

Obsesije brez prisile

Z obsedenostjo ni vedno povezano fizično vedenje. Če vas nenehno skrbi ali imate obsesivne misli o nečem, česar ne morete nadzorovati, boste morda občutili veliko stisko, vendar vam zdravnik verjetno ne bo postavil diagnoze obsesivno-kompulzivne motnje. 

Če ste pri sebi ali bližnji osebi opazili katerega od zgoraj navedenih simptomov, si lahko poiščete psihoterapevtsko pomoč. 

Kakšni so znaki OKM ("OCD")?

 • Ponavljajoče se nezaželene misli
 • Strah pred kontaminacijo
 • Agresivni impulzi
 • Stalne spolne misli
 • Slike prizadetosti nekoga, ki ga imate radi
 • Misli, da bi lahko drugim povzročili škodo
 • Misli, da bi se lahko poškodovali

Znaki prisile vključujejo:

 • Nenehno preverjanje
 • Nenehno štetje
 • Večkratno čiščenje enega ali več predmetov
 • Večkratno umivanje rok
 • Nenehno preverjanje ključavnic vrat
 • Razporejanje predmetov tako, da so obrnjeni na določen način

Čustveni simptomi obsesivno-kompulzivne motnje

Ljudje z OKM so na splošno zelo zaskrbljeni in čustveni. Kažejo lahko številne simptome, ki niso povezani z OKM, kot so znaki depresije, pretirana zaskrbljenost, izjemna napetost in stalni občutek, da ni nikoli nič v redu.

Fizični simptomi obsesivno-kompulzivne motnje

Poleg očitnega kompulzivnega vedenja, ki ga kaže oseba z OKM, na zunaj ni fizičnih znakov te motnje; vendar pa lahko oseba z OKM razvije telesne težave. Na primer, oseba z obsedenostjo z bacili si lahko tako pogosto umiva roke, da koža na njih postane rdeča, sura in boleča.

Znanstveniki pa ugotavljajo, da imajo ljudje z OKM morda "neučinkovito" povezavo med možganskim sistemom, ki povezuje njihovo sposobnost prepoznavanja napak, in sistemom, ki ureja njihovo sposobnost, da nekaj storijo glede teh napak. To bi lahko privedlo do njihove pretirane reakcije na napake, ki bi premagala njihovo premajhno sposobnost, da bi težavo uredili in prenahali s početjem določenih stvari. 

Kratkoročni in dolgoročni učinki OKM

Oseba z OKM lahko doživi številne kratkoročne učinke, vključno z nezmožnostjo delovanja kot prispevajočega člana družbe, težave v šoli ali službi ali težave pri ohranjanju prijateljstev ali romantičnih odnosov. Dolgoročni učinki se običajno razvijejo zaradi slabe kakovosti življenja, ki jo ima večina skrajno obolelih. Dolgoročni učinki vključujejo depresijo, stalno tesnobo in povečano tveganje za zlorabo snovi oziroma odvisnosti.

Najbolje je, da čim prej stopite na pot okrevanja in raziskovanja sebe, da preprečite poslabšanje teh učinkov. 

psychguides.com

Poglejte si recept za PARADIŽNIKE, POLNJENE S PESTOM IN KVINOJO