Pri ženskah se negativna čustva največkrat "usedejo" na ženske organe

Globlji vpogled v vzroke ženskih bolezni in raka na dojkah. 

Pri ženskah se negativna čustva največkrat "usedejo" na ženske organe (foto: profimedia) profimedia
17. 6. 2022

Holistično zdravljenje

Vse veje medicine bi morale prakticirati bolj individualni ter celosten pristop do pacienta, saj je vsak organizem povsem edinstven in neponovljiv. Tako kot je uradna medicina pozorna na anomalije na fizičnem telesu, bi morala upoštevati tudi težave na psihičnih in energetskih ravneh, saj se tam vsaka bolezen prične. Ko se pojavi na telesu, je to že njeno zadnje stanje. Zato nikakor ne bi smel noben zdravnik zanemariti čustev in misli pacienta, saj so vendar tam glavni vzroki bolezni. In vse to bi morali vzeti v obzir, ko postavljamo diagnozo ter terapijo. 

Če imamo v sebi potlačeno bolečino (iz partnerstva, družine, otroštva...), v mislih vedno znova vrtimo "stare filme", gojimo zamere in sovraštvo do nekoga, vso to neravnovesje iz energetskega nivoja počasi preide na fizično raven ter se manifestira v obliki bolezni ali rakavih celic. Pri ženskah pa se negativna čustva največkrat "usedejo" na ženske organe. 

Po Louise L. Hay je eden izmed razlogov, zakaj si ženske pridelajo tumorje ali ciste na maternici, ta, da krivijo druge in ne prevzemajo odgovornosti zase, sama to imenuje simptom "za vse je kriv on oz. to je njegovo maslo..." Medtem ko mnoge ženske z rakom na dojkah bodisi ne znajo reči ne ali pa imajo slab odnos do sebe, posledično pa tudi z drugimi. 

"Prsi predstavljajo materinski princip. Če se težava pojavi na prsih, to običajno pomeni, da smo preveč materinski oz. želimo pretirano nadzirati določene osebe ali situacije. Kadar se pojavi rak, pa je vedno tam tudi globoka zamera," pravi L. Hay, ki je tudi sama prebolela raka. 

Prsi so prav tako telesna metafora za dajanje in prejemanje. V davnih časih naših prednikov so dojke simbolizirane obilje narave in sposobnost ustvarjanja življenja. 

Rak na dojkah je tako lahko povezan s potrebo po dajanju. Glavne emocije v ozadju raka na dojkah so običajno: bolečina, žalost ter nerazrešeni čustveni problemi (velikokrat povezani z dajanjem). 

Rak se vedno pojavi tam, kjer imamo šibko točko ali čakro, ki je najbolj v neravnovesju. Rak dojk je povezan z neravnovesjem v srčni čakri. Dobro je pogledati, katere bolečine nosimo v srcu. Pomembno je tudi to, da so raziskovalci opazili, da se ti. "luknje" v čakrah pojavijo že nekaj let preden se pojavi bolezen oz. rak. Bolezen se namreč ne pojavi čez noč. Kontroverzni nemški zdravnik Ryke Geerd Hamer je ugotovil, da gre običajno za "šok-konflikt" oz. za emocionalne vzroke, ki dlje časa ostajajo nerazrešeni, zato pravi tudi, da je zdravljenje čustev najbolj primeren način zdravljanja raka. 

Sam za dojke trdi, da gre običajno za notranji konflikt in težave, ki so povezane z dajanjem ali prejemanjem. Torej bodisi ženska ne zna dajati ali pa ne zna sprejemati (ljubezni, topline, srčnosti itd.). Tudi ameriški zdravnik Lawrence LeShan (avtor knjig) pravi, da je rak direktno povezan z notranjim stanjem človeka. 

Če bi bili sposobni opazovanja neravnovesji na energetskih nivojih, preden se te manifestirajo na fizično raven, bi lahko preprečili marsikatero bolezen. Žal so energetski nivoji bolezni še vedno tabu tema v današnji medicini. 

Potem je tukaj občutek krivde, ki ga nosimo nekje globoko v sebi, ker ne moremo oprostiti sebi ali drugim za napake, ta pa blokira energijo na naših prsih. Če imamo zablokiran prsni koš, pa nismo spodobni dajati ljubezni. 

Nevarnost za raka dojk se poveča pri ženskah, ki so dlje časa žalovale za izgubo bližnje osebe, pri tistih, ki so izgubile službo ali doživele boleč razhod v partnerski zvezi.  

Če je ženska nenadoma zapuščena, z njo partner slabo ravna, je psihično ali fizično zlorabljena, se po daljšem časovnem obdobju zlahka manifestira ginekološka bolezen. 

Ženske z rakom na dojkah so pogosto nagnjene k občutku žrtve, niso sposobne sprejeti podpore in pomoči drugih, niso sposobne spustiti jeze, zamer in sovraštva, ki ga nosijo v sebi in ga pogosto skrivajo za navidezno fasado prijaznosti. Pogosto imajo nerazrešene spore s svojimi starši oz. materjo ali pa niso sposobne ustvariti uspešne komunikacije s svojimi otroci, kar jih globoko v sebi zelo boli. Bolečina pa, kot smo omenili, se rada "usede" prav na prsi. 

Prav tako obstajajo dokazi, da imajo ženske z rakom dojke, ki imajo potrebno čustveno podporo svojega moža ali druge osebe, povečan imunski odziv in se lažje soočajo z boleznijo. Vedeti moramo, da problem ne povzroča čustvo samo, temveč nezmožnost, da določeno čustvo popolnoma izrazimo in sprostimo ter ga razgradimo, pa tudi, da se na situacije odzovemo "zdravo" in prilagodljivo.  

Vsi namreč doživljamo stresne in boleče dogodke v življenju. Vsi občutimo jezo in žalost. Izgube in bolečine so neizogibne, naše napake prav tako. Pomembno je le to, da se teh čustev ne oklepamo predolgo, da se jih naučimo spustiti, razgradit in se naučimo spejemati dane situacije ter se odločimo, da zavestno delujemo na sebi. 

Leva ali desna stran telesa? 

Zanimiva so mesta, na katerih se obolenje pojavi. Tudi ta namreč niso naključna.

Desna stran je moška stran in predstavlja DAJANJE.

Leva stran telesa pa je ženska in predstavlja PREJEMANJE. 

Leva stran telesa predstavlja našo umetniško plat, nagnjeno k razmišljanju, domišljiji, intuiciji... Desna stran telesa pa je analitična, racionalna "moška" stran, kateri običajno manjka odprtosti za duhovne sfere.  

Vsaka ženska mora pri sebi ugotoviti, kaj ji bolezen na določeni strani telesa predstavlja. 

Vprašanja, ki si jih lahko postavimo, ko iščemo vzroke za pojav bolezni: 

  • Sem skrbna oseba? Morda pretirano skrbna oz. pretirano nadziram druge?
  • Želim kontrolirati druge?
  • Znam poskbeti zase? Čigave potrebe dajem na prvo mesto? Ali potlačim svoje potrebe in raje zadovoljim druge? 
  • Se oklepam starih zamer? Komu ne želim odpustiti?
  • Kateri čustveni spomini me še vedno mučijo? Katero bolečino skrivam v sebi?
  • Kateri odnosi v življenju potrebujejo zdravljenje? 
  • Se znam odkrito in iskreno izražati?
  • S kom se želim iskreno pogovoriti in povedati vse, kar mi želi na duši?
  • Katere napake sem storila in kdo želim, da mi oprosti? 

Fizični strupi

Čustva so lahko najmočnejši strupi, vendar ne smemo zanemariti tudi fizičnih strupov. Poleg pozornosti na čustvene vzroke bolezni, pa je seveda potrebno urediti prehrano, ki naj temelji na nepredelani, sveži, kolikor se da ekološko pridelani hrani (prehranska priporočila seveda nikoli ne morajo biti enaka za vse, saj je vsakdo unikaten in drugače reagira na določeno živilo), poskrbeti za zadosten vnos vitamina D (dokazana je namreč povezava med rakom in manjkom vitamina D), zadostno gibanje, preživljenja časa v naravi in izogibanje toksinov, kolikor je to le mogoče. Ko je telo v neravnovesju, mu ne smemo dajati še več snovi, ki ga bodo še bolj pahnile v neravnovesje. Pri ženskah velja pozornost tudi na toksine iz kozmetike, ki jo ženske veliko uporabljajo. Ta naj bo povsem naravna, brez sintetičnih sestavin (parabeni ipd.), saj je koža naš največji organ, preko katerega toksini lahko pridejo v telo in se akumulirajo v tkiva (tudi dojk). Velja pozornost na kreme, losijone, dezodorante, barve za lase... 

Rak je lahko darilo 

Rak je opozorilo. Opozorilo, da človek nekaj spremeni pri sebi. Kaj? To mora vsakdo ugotoviti pri sebi. Pobrskati je potrebno zelo globko vase, si iskreno priznati, kje smo zgrešili pot, si odpustiti in izpeljati potrebne spremembe. Ko človek to izpolni, takrat se šele prične zdravljenje. Vse dotedaj je samo navidezno zdravljenje posledic, ne pa vzrokov. Bolezen pa se ponovno pojavi v isti ali drugačni obliki, če njenega vzroka ne odstranimo. Zato je vredno pogledati globlje. 

Rak je lahko darilo, da končno razrešimo stare bolečine, ponovno najdemo smisel v življenju, se spomnemo na tisto, kar je zares pomembno, uredimo odnose, spustimo vse nepotrebno in rušilno ter se odpremo povsem novim ravnem radosti in ljubezni. 

Ženske konkretno pa se morajo v prvi vrsti naučiti ljubezni do sebe ter poskrbeti za svoje osebne in čustvene potrebe. Ženska naj bi nosila v sebi ljubezen, radost in toplino, bila skrbna in ljubeča mama... Ne potrebuje biti popolna, vendar naj se uči iz napak ter tako napreduje. 

...Vedno iščite izhode in znake ob poti... Nikoli ne obupajte, če boste vztrajni, se bo vse uredilo. 

prirejeno po: dr. Slavica Vasiljević, ginekolog, zdravnik tradicionalne kitajske medicine in akupunkturolog

Pripis: Uredništvo ne trdi, da je potrebno zanemariti uradno medicino, pač pa, da lahko veliko naredimo sami zase in za svoje zdravje, če gremo globlje ter poiščemo prvotne vzroke bolezni.