Ali je mogoče prijateljstvo med moškim in žensko?

Mnogi filmi so ustvarili mit o tem, da moški in ženska ne moreta biti ‘samo’ prijatelja. A takšna prijateljstva so vedno pogostejša. Nekaterim največ v življenju pomenijo ljubezenski in družinski odnosi, medtem ko drugi velik pomen pripisujejo prijateljskim.

Ali je mogoče prijateljstvo med moškim in žensko? (foto: pexels) pexels
20. 8. 2021

Prijateljstva med moškim in žensko so možna ali pa ne, odgovor je odvisen od tega, koga o tem povprašate. Medtem ko nekateri zavračajo že samo misel na takšno obliko odnosa, jim drugi nasprotujejo in navajajo lastne pozitivne izkušnje, spet tretji pa kljub temu, da takšnih izkušenj nimajo, menijo, da kaj takega ni nemogoče.

Nasprotujoča si mnenja so delno posledica vzgoje in vpliva okolice, delno pa rezultat prirojenega seksualnega potenciala. Tu nedvomno svojo vlogo odigra tudi biologija. Nekdo s posebej visokim libidom bo s pripadnikom nasprotnega spola – oziroma istega, če gre za homoseksualnost – prijateljski odnos težje ohranjal.

Po drugi strani so v urbanem, liberalnem svetu izobraženih ljudi medspolna prijateljstva bolj v navadi kot v konservativnih krogih, kjer se ženske in moški zunaj zakonskih ali službenih okvirjev zelo redko povezujejo.

Drugačni časi

Ker je pravo prijateljstvo vedno vredno zlata, je novica, da so potenciali za sklepanje prijateljstev med moškimi in ženskami vse večji, dobra.

Prepričanje, da moški in ženske ne morejo biti prijatelji, izvira iz prejšnjih družbenih obdobij, v katerih sta bila spola strogo ločena. Moški so delali, lovili, pili in se ukvarjali s športom, ženske pa so bile gospodinje. Edini družbeno sprejemljiv razlog za njuno druženje je bila romantična vez z namenom ohranjanja človeške vrste.

Na srečo v današnjih modernih časih spol ne narekuje več, kdo se lahko s čim ukvarja in kam lahko hodi. Danes moški in ženske skupaj delajo in se skupaj zabavajo, zato se je spekter njihovih odnosov razširil, seveda tudi na prijateljske odnose.

Ljudje imamo vrsto interesov, želja in sanj, ki jih težko uresničimo ob eni sami osebi, tudi če gre za intimnega partnerja. Prijateljstva sklepamo na temelju skupnih interesov: kulinaričnih, glasbenih, športnih in drugih, ali na temelju podobnih izkušenj, kot je izobraževanje v isti šoli, delo v istem podjetju, starševstvo in podobno, pri čemer spol ne igra tako pomembne vloge.

Filmi in nanizanke ne prikazujejo resničnega življenja

Najbrž bi se mešana prijateljstva še lažje vzpostavljala, če mediji ne bi prikazovali napačne slike resničnega življenja. Popularni filmi in nanizanke skoraj nikoli ne prikažejo pravih prijateljstev med moškimi in ženskami, saj ta ne vključujejo seksa, strasti in prevar in tako niso komercialno zanimiva.

Slavni film Ko je Harry srečal Sally temelji na (lažni) predpostavki, da se v odnos med moškim in žensko vedno vmeša seks in da so takšna prijateljstva že v osnovi obsojena na propad.

"S tem filmom je v očeh javnosti potencial prijateljstva med moškim in žensko nazadoval za četrt stoletja," meni Michael Monsour, profesor z univerze v Koloradu.

Za ponarejanje resničnega življenja je kriva tudi televizija. "Kadar koli prikažejo mešano prijateljstvo, se to prej ali slej spremeni v romanco," še dodaja profesor.

Spomnimo se na primer Sama in Diane iz lokala Na zdravje in vseh šestih likov iz serije, ki kot po ironiji nosi naslov Prijatelji. Če pa moški in ženska ostaneta prijatelja, je eden izmed njiju zagotovo gej. Tako kot v primeru Willa in Grace.

Mediji zaradi zaslužka stike med spoloma redno popeljejo na seksualne, s čimer velikemu delu gledalstva vsiljujejo lažno sliko o možnih oblikah odnosov med spoloma. Seveda pa medijsko slepilo ne more preprečiti, da bi takšna prijateljstva v resnici obstajala.

Najpogostejši izziv predstavlja spopadanje s spolno privlačnostjo, ki je včasih prisotna že od samega začetka prijateljevanja, včasih pa se razvije pozneje. Težave nastopijo, ko se nedolžen prijateljski objem za enega ali oba prijatelja spremeni v nekaj drugega. Če to občutita oba, je sreča, če ne, se stvari seveda zapletejo.

Če se v prijateljstvo prikrade poželenje ali pa celo pride do seksa, se prijateljstvo lahko spremeni v romanco, lahko propade, ali pa preide v stanje pred romanco. Če se iz seksa med dvema prijateljema ne razvije romanca, ima prijateljstvo veliko več možnosti za preživetje, seveda pod pogojem, da se prijatelja o pomenu tistega, kar se je zgodilo, iskreno pogovorita, in določita smernice njunega vedenja v prihodnje.

Če jima to krizo uspe prebroditi, lahko njun prijateljski odnos preživi in celo vzcveti!

Ozren Podnar