Prijateljstvo med žensko in moškim je lahko eden najlepših odnosov

Moški lahko s svojimi prijateljicami delijo čustva, ženskam je všeč moška duhovitost in občutek varnosti, ko so z njimi. Prijateljstvo, ki pomeni veliko in hkrati prinaša tudi veliko izzivov.

Prijateljstvo med žensko in moškim je lahko eden najlepših odnosov (foto: profimedia) profimedia
30. 8. 2020

V anketi, v kateri je sodelovalo 150 mešanih parov prijateljev, so odgovarjali na vprašanje erotične privlačnosti v njihovem odnosu.

Skoraj dve tretjini od tristotih je priznalo, da je v njihovem odnosu prisotna seksualna napetost, vendar jo je vsak spol tolmačil po svoje: za večino žensk je bila ta napetost nezaželen, za večino moških pa zaželen del odnosa. Poleg tega je veliko moških izjavilo, da jih je prav privlačnost spodbudila k temu, da so z žensko vzpostavili prijateljski odnos, in da jim ta naklonjenost celo pomaga ohranjati prijateljstvo.

Druga težava mešanih prijateljstev je ljubosumje romantičnega partnerja enega ali drugega. Celo mnogi izobraženi in razumni ljudje se neradi sprijaznijo s tem, da se njihov partner druži z osebo nasprotnega spola.

Takšni partnerji so nagnjeni k temu, da na to osebo gledajo kot na nepovabljenega gosta, včasih gredo stvari celo tako daleč, da zahtevajo prekinitev prijateljstva ali pa se skušajo v to prijateljstvo pritihotapiti še sami, da bi bili lahko vedno zraven, in to ne glede na to, ali so dobrodošli ali ne.

V takšnih primerih ni preprostega recepta za to, kako se znebiti pošasti, ki se ji reče ljubosumje. Nekoga, ki je pretirano ljubosumen, namreč ne bo ničesar pomirilo, saj ljubosumja ne povzroča partnerjevo vedenje, temveč globok in uničevalni dvom o lastni vrednosti.

Vzrok za ljubosumje pa kljub vsemu ni vedno manjvrednostni kompleks. Niti zelo samozavestni ljudje, ki so v sicer trdnih odnosih, nimajo radi, da se njihov partner spoprijatelji z nekom nasprotnega spola, predvsem če je ta oseba izjemno privlačna.

Omenjene prepreke morda jemljejo pogum, a niso nepremostljive. Psihologi poročajo, da se je za mešana prijateljstva vredno potruditi, saj imajo v primerjavi z istospolnimi še precej dodatnih prednosti.

Zdi se, da imajo moški od prijateljstva med nasprotnima spoloma več koristi od žensk. Prijateljstva med moškimi ponavadi predstavljajo skupinske dejavnosti in pogovori o objektivnih temah, kot so politika, gospodarstvo, šport ali ženske. Ker moški le redko razpravljajo o svoji intimi, jim druženje z ženskami omogoči nekaj, česar jim odnos z moškimi prijatelji ne bi nikoli.

Prednosti za oba spola

Po raziskavah newyorške psihologinje Linde Sapadin so moški kakovost mešanega prijateljstva ocenili veliko bolje od kakovosti istospolnih prijateljstev, največji pomen pri druženju z ženskami pa so pripisali pristnim pogovorom in temu, da se ženski lahko zaupajo.

Pri prijateljstvih med spoloma je največ poudarka na pogovorih na štiri oči. Ne glede na to, kaj prijatelji nasprotnih spolov počnejo – naj gre za skupno večerjo, izlet ali obisk – vedno je v ospredju pogovor, kar je za moške, v primerjavi z njihovo standardno komunikacijo s prijatelji, prava osvežitev.

Obenem so anketirane ženske bolje ocenile prijateljstva z osebami ženskega spola. Iz tega lahko sklenemo, da so ženske preprosto boljše prijateljice.

A tudi ženske imajo od druženja z moškimi koristi. Silno izmenjevanje globokih čustev sčasoma zamori, čemur lahko pritrdi vsaka, ki je preživela noč ob tolaženju prijateljice, ki je padla na pomembnem izpitu ali se razšla s partnerjem.

Čas z moškimi je preživet v bolj ležernem vzdušju in ženske se lahko z njimi bolj sproščeno šalijo, saj niso tako občutljivi. Ženske pri druženju z moškimi kot prednost poudarjajo občutek varnosti in možnost vpogleda v moško duševnost, ki jim lahko koristi v nekaterih drugih, bolj romantičnih odnosih.

Tisti, ki se sprašuje, ali je dobro imeti prijatelje nasprotnega spola, naj se najprej vpraša, ali je dobro imeti prijatelje istega spola. Prijatelje imamo zaradi drugih razlogov kot ljubezenske ali seksualne partnerje.

Prijatelje je dobro imeti, ne glede na to, katerega spola so. Tisto, kar nas povezuje s prijatelji, je občutek, da se z njimi razumemo, da smo radi z njimi, da nam pomagajo, kadar imamo težave, da se skupaj z nami veselijo, da imajo interese, podobne našim … Ne glede na spol.

Ozren Podnar

Preberite še: