Prisegel sem, da ne bom tak kot oče! Potem pa me je zapustila žena...

20. 12. 2022
Deli
Prisegel sem, da ne bom tak kot oče! Potem pa me je zapustila žena... (foto: profimedia)
profimedia

Primer moškega, ki si je sicer zavestno prisegel, da ne bo tako, kot njegov nasilen oče, vendar zgodovina se je vseeno nezavedno ponovila. 

Gordon je zdravnik, ki ga je oče v otroštvu pretepal s pasom. Gordon je po šestih mesecih terapije sprejel dejstvo, da je bil zlorabljen otrok. Napisal je vsa pisma, odigral vse potrebne vloge in se soočil s svojimi starši. Ko se je postopno rešil bolečin iz preteklosti, je začel opažati, da krog zlorabe ponavlja v svojem zakonu. 

Gordon: "Stokrat sem prisegel, da ne bom tak kot oče! Toda če se ozrem nazaj, vidim, da sem s svojo ženo ravnal prav tako, kot je oče z mano. Imel sem enako šolo in dobil sem enake rezultate."

Susan, terapevtka: "V otroštvu sta bili zate ljubezen in zloraba povezani. Tvoj oče ti je predstavljal oboje, včasih ob istem času. Razumljivo je, da si ju pomešal." 

Gordon: "Zares sem mislil, da sem drugačen, ker žene nisem telesno zlorabljal. Vendar sem bil do nje besedno nasilen in sem jo kaznoval s svojo jezo in nepotrpežljivostjo. Kot bi vzel očeta s sabo, ko sem odšel od doma." 

Gordon je vse življenje zanikal dejstvo, da je bil njegov oče nasilen tako kot je v svojem zakonu zanikal lastno nasilnost. V resnici je samo nadomestil eno vrsto zlorabe z drugo. Oče je nad Gordonom vladal s telesnim nasiljem in bolečino, Gordon pa je obvladoval svojo ženo z besednim nasiljem in čustveno bolečino. Postal je prav tak tiran, racionalizator in goljuf, kot je bil njegov oče.

Dokler je Gordon zanikal, da ponavlja očetovo vedenje, se ni zavedal, da lahko izbira. Če kroga ne vidite, ga ne morete prekiniti. Ko ga je zapustila žena, se je bil prisiljen spoprijeti z resnico.

Imel je srečo, da je njegovo trdo delo obrodilo sadove. Ko je žena na njem videla spremembe, je pristala na poskusno poravnavo. Nehal jo je zastraševati in omalovaževati. Svoje jeze ni več prenašal na ženo, ampak je obravnaval njen izvor. Z ženo se je lahko odkrito pogovarjal o svojih strahovih in zlorabi v otroštvu. Prekinil je krog. 

Dr. Susan Forward, Strupeni starši