Razmerje dveh partnerjev je UTOPIJA (Bert Hellinger)

15. 3. 2022
Deli
Razmerje dveh partnerjev je UTOPIJA (Bert Hellinger) (foto: profimedia)
profimedia

Preberite si, zakaj razmerje dveh NE obstaja.

Pri paru je tako: ko se moški in ženska spoznata, se medsebojno privlačita, ne da bi se pogosto temu sploh lahko uprla. Vidita se kot posameznika, kot jaz in ti. Toda za moškim stojita tudi njegova mama in oče, pa stari starši, bratje in sestre, prav tako tudi vse, kar se je v njegovi družini kdaj dogodilo - cel sistem. To si predstavljamo takole: cel sistem, ki stoji za moškim, čaka na žensko - in ne samo moški. Enako velja pri ženski. Ko moški spozna žensko, mora upoštevati, da za njo stojita njen oče in mama, stari starši, bratje in sestre, cel sistem. Ves ta sistem čaka na moškega. Oba sistema čakata na to, da se bo morda lahko nekaj dokončalo, nekaj, kar prihaja iz preteklosti in se še ni razrešilo. Pri tem sistem moškega ne gleda le ženske. Gleda tudi njen sistem. Oba sistema vstopita v skupnost usod, da bi morda tako lahko nekaj posebnega razrešila, dokončno razrešila.

Zaradi tega ne obstaja razmerje dveh, kot si pogosto radi predstavljamo. Razmerje dveh je utopija. Vsi smo povezani v skupno polje, v veliko družino. Če je kdo iz družine moškega ali družine ženske ostal izključen, na primer nekdanji partner, ali splavljen otrok, oddan otrok, prizadet otrok, ali nekdo iz družine, ki so se mu odpovedali, tedaj se ta izključeni družinski član priključi temu novo nastalemu odnosu, novo nastali družini. Zato morata oba, moški in ženska, izključenega družinskega člana sprejti v svojo družino. Le tako se lahko osvobodita in svobodno ustvarite svoje lastno razmerje. 

iz knjige Ljubezenske zgodbe med moškim in žensko, starši in otroci, nami in svetom, Bert Hellinger

Bert Hellinger, rojen leta 1925, kontroverzni psihoterapevt in filozof, nekoč tudi duhovnik, je začetnik psihoterapevtske metode postavitve družine. Hellingerjev referent za Slovenijo je Matej Škufca, njegov prijatelj in učenec.

Prihodnje dogodke Mateja Škufca najdete tukaj.