Mora prava oseba intuitivno vedeti, kaj potrebujemo?

Vse, kar potrebujemo, je ljubezen? Lep verz za priljubljeno pesem, a resnično življenje zahteva še marsikaj drugega. 

Mora prava oseba intuitivno vedeti, kaj potrebujemo? (foto: profimedia) profimedia
12. 1. 2021

Odnos ne bi smel zahtevati toliko truda

Nekdo je nekoč zapečatil frazo: »S pravo osebo je vse enostavno.« Ta nekdo je bil verjetno v tri tedne starem odnosu. Prava ljubezen namreč zahteva nemalo truda. Na dolgi rok vsekakor ni enostavno, še toliko manj, ko resnično želimo, da bi z izbrano osebo uspešno skupaj prestali vse izzive, ki jih življenje neumorno tvori na vsakem koraku.

Je pa tudi res, da bo grajenje in ohranjanje odnosa za nekatere pare vedno težje kot za druge. Nekaj vsekakor je na tem, da naj bi si poiskali partnerja, katerega vrednote, načela in ključne življenjske filozofije so skladne z našimi, a tudi to ne pomeni, da bo potem ves čas enostavno. In tekoče. Če želimo, da odnos obstane, bo vedno potrebno vložiti vsaj nekaj truda. In kompromisov.

Prava oseba bo intuitivno vedela, kaj potrebujemo

Ljudje smo strašansko komplicirana bitja in do naših odraslih let nas izoblikuje kopica raznolikih okoliščin, začenši z zelo različnimi načini vzgoje. Že naša najbolj zgodna leta odraščanja močno vplivajo tudi na to, kako razumemo izražanje, dajanje in sprejemanje ljubezni.

Zato je nesmiselno pričakovati, da bo izbrana oseba kar samodejno vedela, kaj točno je tisto, kar pri nas najbolj učinkovito dregne v romantično žilico. Če tega ne komuniciramo – in komuniciramo jasno – ne moremo pričakovati točno tistih besed, ki jih želimo slišati.

Prava ljubezen – tista, med starostno in mentalno odraslimi osebami – tako ali tako nima veze z darilci in naučenimi romantičnimi besedami. Ključna je iskrenost. In ključna je tudi vztrajnost. V trenutkih, ko je težko in popolnoma nasprotno razmerji, kakršnega smo vajeni gledati v filmskih romancah. Če želite, da je vaš odnos kot knjiga Nicholasa Sparksa, potem zna biti, da si v bistvu le želite strastna, a hitro minljiva razmerja. Če pa želite kaj več, bo potrebno kdaj pretrpeti kakšen neprijeten pogovor s partnerjem, da ponovno uskladita vse tisto, kar oba potrebujeta, da lahko ostaneta skupaj.

Cel članek najdete tukaj. 

Poglejte si še: Dr. Vesna Godina: Kako ženske izbiramo moške?

ali Kako je biti v odnosu z anksiozno osebo?