Sanje: padanje, letenje in bežanje

V prispodobah in simbolih sanjamo enostavno zato, ker je to primarni jezik našega nezavednega. Dobra plat sanjanja je ta, da simbolna slika pove več kot 1000 besed, slaba pa, da se moramo ta jezik še naučiti razumeti.

Sanje: padanje, letenje in bežanje (foto: pixabay) pixabay
21. 11. 2018

Ene pogostejših sanj, ki jih ljudje sanjamo že na tisoče let, so gotovo sanje o padanju, letenju in bežanju. In to, kar je tej sanjski triadi skupnega, je njihova sporočilnost. Veliko nam namreč lahko povedo o tem, kakšen je naš odnos v budnem življenju do nas samih in koliko podpore čutimo, da imamo v našem neposrednem socialnem okolju.

Sanjska slika: Padanje

Če bi stali trdno na svojih nogah, bi le težko padli. Se strinjate? Prav oslabljena sposobnost stati suvereno na svojih dveh nogah se zato zrcali v naših sanjah kot padanje.

Vprašajte se: čutite podporo svoje družine? Vas sodelavci podpirajo? Se vam zdi, da vam prijatelji spodkopavajo tla pod nogami? Se počutite povsem sami na tem svetu?

Če pogosto sanjate o padanju, lahko serijo teh sanj (in ponavljajoče se sanje so svarilnega značaja in vedno kličejo po konstruktivni spremembi v našem življenju) prekinete tako, da za podporo, ki jo očitno potrebujete na svoji trenutni poti, zaprosite ljudi, za katere morda mislite, da vam je ne dajejo dovolj.

Kaj pa, če tla pod nogami spodkopavate kar sami sebi? V tem primeru prerešetajte svojo morebitno samokritičnost. Ne zahtevate morda od sebe preveč? In prenehajte se že enkrat bičati z: 'Nisem dovolj dobra!' ali 'Kakšen tepec sem!'. Tako kot vedno znova najdete dobro besedo za svojega prijatelja, tudi sebi namenite stavek spodbude: 'Že res, da sem morda rekla zadnjič besedo preveč, vendar pa me ljudje poznajo po tem, da sem pač odkritosrčna oseba, ki je dobrih namer in na katero se lahko vedno zanesejo.'

Sanjske podobe: Letenje

Pravijo, da o letenju sanjamo, kdar potrebujemo duhovno spodbudo ali pa boljši pregled na svojim trenutnim položajem v svojem življenju.

Za sanje o letenju načeloma velja, da višje kot je gledišče, boljši je razgled. In ko se v sanjah dvignemo nad vse svoje siceršnje težave, lahko končno namesto dreves morda uzremo kar cel gozd. Sanje o letenju nas učijo nuje, da si dovolimo ustvariti drugačno predstavo o sebi, trenutni situaciji in življenju v obče.

Te sanje so tudi nadvse blagodejne.

Zelo pogosto se po takšnih sanjah zbudimo polni moči, kar nam pomaga, da zdržimo, dokler nam tudi sicer ni dana priložnost, da si privoščimo pravi oddih.

Sanje podobe: Bežanje

Sanje, da nas lovijo, naj si bo živali, prikazni ali ljudje, so nadvse pogoste. In prav lik, ki nas v dotičnih sanjah preganja, je pogosto dober ključ do odgovora, kaj nas za časa budnosti nezavedno trpinči (saj se pogosto tega niti ne zavedamo).

Vprašajte se: s čim v zvezi s seboj se ne moremo sprijazniti? Pred čim bežite? Ali ni morda že čas, da z begom prenehate in se postavite zase?

To, kar je najbolj zanimivo pri teh sanjah, je namreč to: da večina teh sanj pripoveduje zgolj o tem, da bežimo pred sami seboj oz. nekim delom sebe, s katerim se ne želimo soočiti.

Še ekstra namig: strahu in želje po begu se hitro rešimo, ko se opolnomočimo in postanemo samozavestnejši v budnem življenju, pa tudi ko končno doumemo, da se moramo enostavno sprejeti takšne, kakršni smo.

Poglejte si še: