Se nevede maščujemo svojim partnerjem, ker si nismo upali pokazati sovraštva svojim staršem? (Odgovarja Aleš Ernst)

26. 6. 2022
Deli
Se nevede maščujemo svojim partnerjem, ker si nismo upali pokazati sovraštva svojim staršem? (Odgovarja Aleš Ernst) (foto: Profimedia)
Profimedia

Izsek iz Sensa podkasta z Alešem Ernstom, učiteljem in avtorjem AEQ metode, kjer na primeru Johnny Deppa razloži, kaj se zgodi z nemočjo in sovraštvom, ki smo ga čutili kot otroci v primarni družini. 

Vprašanje:

"Johnny Depp je bil nedavno vpleten v medijsko odmeven primer sojenja z bivšo ženo Amber Heard. Na sojenju je pripovedoval, kakšno otroštvo je imel; nenehna fizična in psihična zloraba mame (mama mu je metala v glavo pepelnike, čevlje ipd., ga nenehno zmerjala in se norčevala iz njegovega telesa). Seveda ima sedaj sam težave v odnosih. Vso to javno medijsko sojenje svoji bivši ženi se zdi, kot da je v resnici le maščevanje njegovi mami. Se ljudje pogosto nevede maščujemo svojim partnerjem, ker si nismo poprej upali pokazati ali izraziti sovraštva svojim staršem?"

Odgovor: 

Aleš Ernst: "Ne pogosto, ampak vedno. Tukaj govorimo o prvem zakonu termodinamike, to je zakon o ohranitvi energije. Energija ne more izginiti, lahko se samo spremeni v drugo obliko.

Pri Johnny Deppu je očitno, da se je mama do njega vedla neodgovorno, nespoštljivo, ni ga razumela, ni ga sprejemala, ni ga spoštovala... Jasno je, da to pri otroku povzroča izjemno nemoč. To nemoč spremeni v sovraštvo. Sovraštva proti mami pa ne moreš izraziti, ker si od nje preveč odvisen. Potem sovraštvo projeciraš na nekaj drugega.

Lahko ga spremeniš v nadnaravne sposobnosti, si nekaj posebnega, si drugačen od drugih na določenem področju. Če je to zelo močno, lahko postaneš nadpovprečen na nekem področju, si znan, postaneš slavna osebnost.

Ko poznaš energijsko logiko čustev, ugotoviš, da je edino čustvo, ki je dovolj močno, da lahko dosežeš izjemen dosežek v kratkem času - sovraštvo, ki ga usmerjaš neproduktivno v napačno smer.

Namen sovraštva je, da prekineš določen odnos, v katerem si nemočen. Če bi Depp lahko sovraštvo usmeril v mamo, bi s tem dosegel, da ona prekine tak odnos do njega. Ali bi se spametovala ali pa bi šel stran od nje, in si s tem dal moč, saj ne bi več bil nemočen. Tako ne bi imel več v sebi tega sovraštva in ga ne bi usmerjal v to, da je iz njega naredil takšno impresivno filmsko kariero. Ampak s tem, ko je usmerjal to energijo sovraštva v drugo smer, ni prekinil odvisnega odnosa.

Ko je bil dovolj star, je bilo naravo, da se odnos z mamo prekine, a mu je manjkala ta odvisnost, da ga nekdo nenehno zlorablja. Bil je kot nekdo, ki izgubi dilerja za drogo. Potem pride do abstinenčne krize, ki mu sicer govori, da je odvisen, in bi bilo logično in dobro, da to odvisnost pusti za sabo. Vendar to pomeni, da moraš sovraštvo usmeriti v to odvisnost, da jo lahko pustiš za sabo, tega pa ni naredil, ker ni vedel.

Tako je pritegnil k sebi žensko, ki se je vedla do njega podobno kot mama, le na drug način. Kakor da je šel snemati nov film, isti žanr, samo drugi igralci in drug naslov filma. Tako je dobil zakon z Amber Heard. V resnici pa bi morala biti na sojenju njegova mama.

To sojenje, ki ga je sedaj zmagal, mu ne bo nič pomagalo, ker s tem ni spremenil v podzavesti aboslutno nič. Predvidevam, da boste lahko videli čez nekaj let podobno zgodbo z odvetnico, ki ga je zastopala, in sta se sedaj zaljubila. Ker se bo tudi ona vedno bolj vedla do njega na podoben način. Ne zato, ker bi samo ona to hotel, ampak ker bo tudi Deppova sistem, njegova podzavest iskala normalnost odnosa, katerega je bila navajena v otroštvu.

Ne glede na to, da je kot otrok čutil, da to, kar mama dela, ni prav, ni mogel ničesar narediti in je postal odvisen od takega odnosa. Potem se lahko tako vedeš tudi sam do sebe tako, da se uničuješ. Bil je na ne vem koliko substancah naenkrat. In če ste ga gledali v Piratih s Karibov, kjer je bil Jack Sparrow, lahko vidite, kakšno vedenje je imel Jack Sparrow in zakaj ga je tako dobro igral? Saj se je vedel, kot da je ves čas omamljen. Vedno je bil najboljši v vlogah tragičnih ljudi, ki so nemočni, zlorabljeni... 

Skratka, vsakdo, ki doseže nadpovprečne rezultate v zelo kratkem času, se je potrebno vprašati, s katero energijo se je tako dvignil? Energija nikoli ne nastane iz nič. Od nekje pride..."

Iz podkasta z Alešem Ernstom, 2. del: 

Izsek na 1:24:00

Preberite si tudi: Johnny Depp je dokaz, da se travme iz otroštva ponavljajo!

in Aleš Ernst: "Oče bi moral s svojim vedenjem omogočiti ženski, da ima dovolj sproščeno nosečnost"

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije