Kaj pomeni, če ima človek malo prijateljev? Tako naj bi menil SOKRAT

2. 1. 2024
Deli
Kaj pomeni, če ima človek malo prijateljev? Tako naj bi menil SOKRAT (foto: shutterstock)
shutterstock

Kaj je znani filozof menil o ljudeh, ki imajo ozek krog prijateljev?

Sokrat, slavni filozof stare Grčije, je pustil neizbrisen pečat v filozofiji s svojimi globokimi idejami, pronicljivimi nauki in globoko modrostjo. Kljub temu, da za seboj ni pustil svojih pisnih del, se je njegova filozofska zapuščina ohranila zahvaljujoč delu njegovega učenca Platona in drugih starodavnih filozofov.

Sokrat je pravil: 

"Če ima človek malo prijateljev, potem ima veliko življenjskih izkušenj."

Življenjska izkušnja je niz znanj in veščin, ki jih je človek prejel kot rezultat svojih življenjskih preizkusov. Te preizkušnje so lahko različne - osebni neuspehi, poklicne težave, bankrot, razpadi odnosov itd. 

Življenjske izkušnje nam omogočajo, da bolje »vidimo« ljudi, razumemo iskrenost njihovih odnosov, razumemo motive njihovih dejanj. 

Ko dozorevamo, skrbno izbiramo tiste, ki jih spustimo bližje, s katerimi se družimo, iščemo podobnosti v vrednotah, interesih in prepričanjih. 

Med življenjem se naš socialni krog naravno razvija in spreminja. Na neki točki lahko ugotovimo, da smo se oddaljili od znancev, sodelavcev ali celo bližnjih prijateljev. In to je v redu. 

Več kot imamo izkušenj, težje se zadovoljimo s površinskimi odnosi in nezdravimi dinamikami. Ljudi sodimo po njihovih dejanjih, ne besedah. Svoj čas in energijo razdajamo bolj modro. Tako okoli nas ostanejo le najbližji in najbolj predani. Manjši krog prijateljev pa nam omogoča večjo globino odnosa, saj kvantiteto žrtvujemo za kvaliteto.

Prirejeno po: Sensa.rs

 

Novo na Metroplay: Neoliberalna država, ki privatizira javno dobro, potrebuje ženske | dr. Darja Zaviršek