Sovražnikov ni. So le ljudje, s pomočjo katerih rastemo in se razvijamo.

Nov pogled, s katerim sem začela gledati na medsebojne odnose. 

Sovražnikov ni. So le ljudje, s pomočjo katerih rastemo in se razvijamo. (foto: profimedia) profimedia
9. 8. 2022

Sovražnikov ni. So le ljudje, s pomočjo katerih rastemo in se razvijamo, čeprav nam v tistem trenutku to morda ni najbolj všeč. Nekatere lekcije se pač moramo naučiti, zlepa ali zgrda.

V vsaki osebi lahko najdemo delec sebe. Pri nekaterih to z lahkoto prepoznamo, pri drugih malo težje. A ravno tam najdemo najpomembnejše: izgubljene, pozabljene, morda zatrte, nezaželene ali pa iskane … 

Učitelji, učenci ali zrcala

Nekoč mi je nekdo rekel, da so vsi pomembni ljudje (pomembni v dobrem ali slabem smislu) v našem življenju nekaj od slednjega: naši učitelji, učenci ali naše zrcalo. Naša naloga je, da jih prepoznamo, to ozavestimo in jih sprejmemo. Jim prisluhnemo, se od njih učimo.

Učitelji v naše življenje prinašajo modrost in nova spoznanja, preko katerih rastemo. Od njih se učimo na vse mogoče načine. Velikokrat v njih prepoznamo delce, ki jih iščemo v sebi. To so lahko osebe, ki nas navdihujejo – a ni vedno tako. Učitelji so to lahko “zlepa ali zgrda”. Soočajo nas z dejstvi in izkušnjami, ki so včasih boleče, a nujno potrebne za naš razvoj.

Naši učenci pa vse zgoraj opisano doživljajo v interakciji z nami, saj mi zasedamo položaj njihovega učitelja. Velikokrat so to naši otroci, čeprav se lahko položaj kar hitro tudi obrne. Pri tem je pomembno opozoriti, da je razvrščanje učenec-učitelj-zrcalo le eden od možnih pogledov, skozi katerega lahko lažje razumemo naše odnose. Meje pri razvrščanju niso strogo postavljene - ena oseba je lahko na nekaterih področjih v življenju naš učitelj, nad drugih pa naš učenec ali zrcalo ...

Zrcala so ljudje, ki v največji meri zrcalijo delce nas. Od tega, katere delce zrcalijo, je odvisen tudi naš odnos z njimi. Če zrcalijo delce, ki smo jih pri sebi zaznali kot negativne in morda celo zatrli, bomo to osebo videli v negativni luči. Ravno obratno pa tiste, ki zrcalijo lastnosti, katere sprejemamo in so nam všeč. Odnos z zrcali nam daje priložnost, da samega sebe bolje spoznamo.

Poskušajmo prepoznati delce, ki jih ljudje zrcalijo

Učenec, učitelj ali zrcalo – od vseh se lahko nekaj naučimo. Ljudje, ki pritegnejo našo pozornost, se nam zdijo simpatični ali pa nas s svojo prisotnostjo spravljajo v boljšo voljo, verjetno zrcalijo lastnost, ki jo iščemo tudi pri sebi. Opazujmo to naslednjič, ko nas nekdo pritegne. Kaj sem opazil/a na njem/njej, kar želim imeti tudi jaz? Katera njegova/njena lastnost me je pritegnila? Kako lahko to negujem/krepim tudi v sebi?

Ko nam nekdo ni všeč, nas na njem nekaj moti oziroma ko ob nekom doživljamo neprijetne občutke, pa je to lahko znak, da zrcali delček nas, ki smo ga zatrli. Pomembno je, da dobro premislimo, kaj je bilo tisto, kar nas je zmotilo in se vprašamo, če lahko to najdemo tudi v sebi. Morda bomo morali pobrskati nazaj v preteklost. Naslednji korak je, da to lastnost ozavestimo in jo skušamo sprejeti. Če pa odgovora še vedno ni, se vprašamo, če ta lastnost morda zrcali katerega od naših staršev ali bližnjih.

Če smo preiskali že vse mogoče možnosti in se nam še vedno zdi, da oseba res nima ničesar skupnega z nami, pa nas lahko preprosto uči, kako sprejemati drugačnost; doumeti, da naš pogled na svet ni edini pravilni, da zunaj nas obstaja še na milijone perspektiv, resnic in življenjskih nazorov ter nobeden izmed njih ni boljši ali slabši – je le drugačen. 

--
Ko bomo ljudi nehali vrednotiti črno-belo, prijatelj ali sovražnik in uvideli, da nam vsak lahko pokaže delec nas, nas nekaj nauči in s tem doda košček v naš življenjski mozaik, bomo porabili veliko manj energije za »boj« z drugimi in se končno dokopali do polnega potenciala, ki nam ga medosebni odnosi ponujajo.

Pika Vrčkovnik