SRČNI UTRIP je naše sidro in neposredna povezava z občutkom varnosti

Dvajseti teden po spočetju, ko se otroku razvije sluh, v maternici prevladuje zvok maminega srčnega utripa. Zvočne in čutne vibracije, ki jih oddaja njeno srce, se ves čas sidrajo v otrokov slušni in čutni spomin. Tako to popolnoma varno okolje postane doživljenjsko asociativno povezano s srčnim utripom. 

SRČNI UTRIP je naše sidro in neposredna povezava z občutkom varnosti (foto: profimedia) profimedia
3. 8. 2022

Srčni utrip je zato naše sidro in neposredna povezava z občutkom varnosti in primarnim domom. Ko ljudje poslušamo svoje srce ali srce drugega, se ozavestimo v odnosu, ki ga imamo do sebe, do lastnega bitja in našega bivanja v tem svetu.

Kako domače in varno se počutimo v lastnem srcu je vprašanje, ki se tiče odnosa, ki ga imamo do svojega življenja.

V današnjem času, ko zunanje okoliščine ne spodbujajo življenjske ekspanzije, je še toliko bolj pomembno, da smo ljudje povezani s svojimi srci. Vsakodnevna prisotnost stresa, ki je v veliki meri posledica neusklajenosti želja z dejansko situacijo, lahko marsikoga ujame v psihološki krč.

Čutno soočanje z vplivom vibracij

Ozaveščeno čutno soočanje z vplivom vibracij, ki se še širijo med ljudmi preko celotnega planeta, je ključno za današnjega človeka. Zavedanje, kako se naša srca dnevno odzivajo na vse mogoče strahove, nevarnosti, dileme, pritiske, grožnje, izgube itd., igra centralno vlogo pri interni interpretaciji doživetega. Instinktivne reakcije na tovrstna čutenja temeljijo na boju za preživetje posameznika oz. podobno mislečih skupin in vodijo v polarizacijo, ločevanje in destrukcijo sebe ter drugega.

Vendar če prenesemo tovrstna čutenja v svoje srce, še preden neozaveščeno reagiramo nanje, se z njimi lahko zavestno soočimo. Prekinitev konstantnega stresnega instinktivnega bega pred čutno nevarnostjo je mogoča z zavestno integracijo čutenja vibracijskega vpliva okolja na naš srčni utrip. In je obenem nuja za našo umiritev ter za sprejemanje odločitev in nadaljnjih aktivnosti, ki ne temeljijo na strahu. Zato je danes tako pomembno, da čutimo svoje srce in še dodatno ne eskaliramo že obstoječe spirale strahu.

Zato naj bo prvo pravilo: Se čutiš? Zmoreš čutiti drugega človeka? Če je odgovor DA, deluj! V nasprotnem primeru se sprva poveži. In če ne veš, kako, ali ne zmoreš, poišči pomoč! Le tako bomo zgradili družbo, ki si jo želimo.

Sandi Jug

Kako se vsakodnevno povezovati z lastnim srcem in izkoristiti njegov neskončni potencial, se lahko naučite na septemrskem SENSA VIKENDU, ki smo ga poimenovali V SRCU. Oglejte si PROGRAM našega jesenskega odmika.