Študija ugotovila, da laganje znižuje našo samozavest

16. 1. 2024
Deli
Študija ugotovila, da laganje znižuje našo samozavest (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Nova študija je pokazala, da laganje povzroča negativna čustva in ima posledično visoko ceno za našo samozavest.

Vsi vemo, kako se počutimo, ko ugotovimo, da nam je nekdo lagal – smo jezni, razočarani, besni, prevzeti od nejevere, občutka prevaranosti ... Malo raziskav pa je bilo opravljenih na temo, kako se počuti oseba, ki je lagala. Nova študija, objavljena v British Journal of Social Psychology, je preučevala psihološke posledice laganja za osebo, ki laže.

4 zanimivi vpogledi v laganje, ki jih je razkrila raziskava:

1. Laganje znižuje samozavest

Osnovna hipoteza raziskave je, da se laganje ocenjuje kot nemoralno dejanje, ki povzroča negativna čustva – živčnost, obžalovanje, nelagodje in nezadovoljstvo. 

Sodelujoči v raziskavi so brali o sebičnih dilemah, kot je laž na razgovoru za službo, in dilemah, povezanih z drugimi ljudmi, kot je na primer vprašanje: "Ali ti je všeč nova obleka tvoje prijateljice". Nato so morali povedati, ali so zadnjič, ko so bili v takšni situaciji, lagali ali govorili resnico. Rezultati so ugotovili, da so bili udeleženci, ki niso lagali, bolj samozavestni in so imeli manj negativnih čustev kot tisti, ki so lagali. 

2. Spomin na laž vzbuja negativna čustva

Udeleženci raziskave so morali našteti situacije, v katerih so lagali ali govorili resnico, nato pa so bila ocenjena njihova pozitivna in negativna čustva. Spet je bilo ugotovljeno, da se tistim, ki so lagali, zniža samozavest in povišajo negativna čustva.

3. Raje lažemo o sebi

V tretjem poskusu so udeležence prosili, naj ves dan vodijo dnevnik svojih laži, v katerega so zapisali, o čem so lagali in kakšen je bil njihov motiv za to. Kar 69,7 odstotka jih ves dan ni lagalo, 22,1 odstotka jih je lagalo o sebi, 8,2 odstotka pa jih je lagalo o drugih ljudeh. Rezultati so ponovno pokazali, da so imeli ljudje, ki so lagali, manj pozitivnih občutkov o sebi.

4. Koliko lažemo na dan?

V zadnjem eksperimentu so morali udeleženci pet dni spremljati svoje navade laganja. Rezultati so pokazali, da jih je 22 % lagalo vsak dan, 19 % pa jih v petih dneh ni spregovorilo niti ene laži.

Najpomembnejša ugotovitev raziskave je bila torej ta, da laganje povzroča negativna čustva in znižuje samozavest tudi, če laž ni odkrita. Resnica je vedno najboljša možnost, in kot je ugotovila študija, to velja tudi za dolgoročne občutke o sebi.

Vir: Sensa.mondo.rs in psychologytoday.com

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk