14 stvari, ki jih odgovoren oče nikoli NE BO NAREDIL

Veliko očetov se ne zaveda, kako pomembna je njihova vloga pri vzgajanju otrok v zdrave in močne posameznike.

14 stvari, ki jih odgovoren oče nikoli NE BO NAREDIL (foto: shutterstock) shutterstock
28. 3. 2023

1. Ne bo dajal slabega zgleda

Oče lahko otroku govori o tem, katerih stvari ne sme početi, kaj je prav in kaj ni, vendar bolj kot njegove besede si bo otrok zapomnil njegova dejanja - zato je najpomembnejše, da mu s svojim vedenjem daje zgled.

2. Nikoli ne bo udaril svojega otroka

Neodgovoren oče s fizičnim nasiljem otroku vsiljuje pravila, dober in odgovoren oče pa ve, kako uporabiti druge metode, ki so dolgoročno veliko bolj učinkovite. Uporaba nasilja otroku sporoča, da je agresija eden od načinov reševanja konflikta.

3. Ne bo se odpovedal kvalitetnemu času s svojimi otroki

Skupno preživljanje časa ob raznih aktivnostih ali zgolj pogovoru je dragoceno in dober oče se tega zaveda. Le redko bo se odpovedal preživljanju skupnega časa zaradi službenih obveznosti.

4. Ne bo pozabil pomembnih mejnikov

Otrokom je zelo pomembno, da so starši prisotni ob njihovih pomembnih mejnikih (naj bo to pomembna tekma, rojstni dan ali zaključek srednje šole …) in odgovorni očetje se tega zavedajo.

5. Nikoli ne bo neupravičeno kritiziral svojih otrok

Odgovoren oče ve, da je spodbujanje otroka v pozitivne smeri veliko bolj učinkovito kot pa neprestano kritiziranje za malenkosti, hkrati pa tudi bolje vpliva na njun odnos.

6. Ne bo dovolil, da otrok nosi bremena njegovega odnosa s partnerko (mamo otroka)

Ko neučinkoviti konflikti in napetosti začnejo kvariti zakone, pogosto prvi trpijo otroci. Odgovoren oče se bo trudil, da bo reševal težave s partnerko in jih ne bo dajal na pleča otrok. 

7. Ne bo nespoštljiv

To, da oče ljubi in spoštuje svoje otroke ter njihovo mamo (in enako velja za mamo), je temelj družinskih odnosov. 

8. Ne bo se posluževal avtoritarne vzgoje

Veliko strokovnjakov poudarja razliko med avtoritarnostjo in avtoritativnostjo. Prvo pomeni, da ima oče vedno prav in vsiljuje svoja pravila in poglede na svet na zelo oster in pogosto nasilen način. Biti avtoritativen pa pomeni, da bo oče kljub temu, da ima avtoriteto, svojim otrokom ponudil izbiro in možnost za rast v toplem in spodbudnem okolju.

9. Ne bo se posluževal popolnoma permisivne vzgoje

Na drugem koncu spektra pa nekateri očetje pustijo svojim otrokom proste roke pri čisto vsem. Tudi takšen način je neodgovoren, saj slabo vpliva na otrokov razvoj. Očetje morajo otrokom znati postaviti zdrave meje tam, kjer si jih sami še ne znajo in delovati v njihovo dobro.

10. Ne bo se oddaljil

Otroci čustveno nedostopnih in oddaljenih očetov imajo kasneje tudi sami težave z uravnavanjem svojih čustev, posledice pa se lahko kažejo še na številnih drugih področjih njihovega življenja. Odgovorni očetje se tega zavedajo in delajo na sebi, prepoznavanju svojih čustev in čustveni odprtosti.

11. Ne bo lagal svojim otrokom

Starši se pogosto razburijo, ko ugotovijo, da jim otroci lažejo. Ampak potrebno se je vprašati, kje so se tega naučili? Že z majhnimi belimi lažmi lahko otroka učimo, da je to način, na katerega lahko rešujejo stvari v življenju.

12. Nikoli ne bo prezrl klica na pomoč

Odgovoren oče bo prisluhnil svojemu otroku in mu priskočil na pomoč ali ga podprl, ko bo to potreboval.

13. Nikoli ne bo žalil svojih otrok

Odgovoren oče se bo namesto na negativne stvari raje osredotočal na dobre stvari na svojih otrocih in jih spodbujal, da se premikajo v tisto smer, namesto da bi poudarjal slabe stvari in jih žalil. 

14. Svojih otrok nikoli ne bo prenehal imeti rad

Tudi v primeru ločitve je zelo pomembno, da oče še vedno ohrani stik s svojimi otroki in jim stoji ob strani ob pomembnih trenutkih. Odgovoren oče si bo vedno prizadeval, da bo tam za svoje otroke in jim izkazoval svojo ljubezen.

Prirejeno po: lifehack.org