Teh 7 stavkov nikoli ne boste slišali od čustveno inteligentne osebe

To so stavki, ki se jih je vredno izogibati, če želite v odnosih vzpostaviti dobro komunikacijo.

Teh 7 stavkov nikoli ne boste slišali od čustveno inteligentne osebe (foto: shuttersotck) shuttersotck
18. 9. 2023

Čustveno zreli in inteligentni ljudje se zavedajo, kako je uporaba pravih besed pomembna za dobro komunikacijo. Trudijo se, da svoje sporočilo in namen, ki stoji za njim, jasno skomunicirajo. Ne poslužujejo se manipulativnih iger ali prevračanja krivde na druge.

Čustveno inteligentni posamezniki se zato v komunikaciji z drugimi izogibajo naslednjim stavkom:

1. "Sem ti rekel/rekla!"

Čustveno inteligentni ljudje se zavedajo, da je to otročja fraza, ki v odnos ne prinese nič dobrega in le ustvarja napetost v komunikaciji. Tudi če ste storili napako, vas bodo ti ljudje poskušali opomniti na veliko bolj subtilen, argumentiran in eleganten način.

2. "Delaj kot jaz!"

Čustveno inteligentni ljudje vas ne bodo nikoli prisilili, da stvari počnete tako kot oni. Zavedajo se, da je vsak človek drugačen, zato so lahko tudi situacije, v katerih se znajdete popolnoma drugačne. Ne bodo si mislili, da so njihovi pogledi in načini, na katere delajo stvari, edini pravilni.

3. "Ne zanima me!"

To je izjava, ki se na splošno uporablja takrat, ko ne moremo zares nadzorovati svojih čustev. Čustveno inteligentni ljudje znajo upravljati s svojimi čustvi na zdrav in produktiven način, zato ne dovolijo, da bi jih ta zanesla v trenutku. Vedo, kdaj se morajo umakniti, umiriti in objektivno analizirati situacijo.

4. "Tako mora biti!”

Ljudje, ki so v življenju resnično uspeli, niso zavrnili novih perspektiv. Niso obtičali v preteklosti. Odprti so za novosti in ne zavrnejo nobenega predloga samo zato, ker je bil v preteklosti narejen na drugačen način.

5. "Oprosti, ker te motim."

Čustveno zreli in inteligentni ljudje imajo visoko in zdravo mero samospoštovanja. So karizmatični ljudje, ki vedno vedo, kaj reči. Tudi v najbolj zapletenih situacijah se zdijo prijetni in se izzivov lotijo ​​na eleganten način. Ne opravičujejo se po nepotrebnem in ne iščejo preveč izgovorov. Namesto izgovora za izgovorom raje uporabljajo besedne zveze, kot sta "Hvala za potrpežljivost" ali "Cenim, da si vzameš čas zame."

6. "Ne bo ti uspelo/ne bom uspel."

Čustveno inteligentni ljudje se zavedajo, kako pomembno je ohranjanje vere vase. Razumejo, da imajo misli moč, s katero jih lahko spremenijo v resničnost.

Imajo zmagovalno miselnost, ki jim zagotavlja uspeh, pri tem pa spodbujajo tudi druge. To sicer ne pomeni, da jim na poti nikoli ne spodleti, a se zavedajo, da je to le te del poti do uspeha.

7. "Kriv je _____."

Čustveno inteligentni ljudje ne zvračajo krivde na druge. Znajo prevzeti odgovornost za svoja dejanja in najti rešitev za težavo, ki jo imajo v tistem trenutku. Ne sedijo križem rok in ne iščejo krivcev, ampak naredijo načrt in ukrepajo.

Vir: Sensa.rs

Borut Pahor je v tokratni epizodi Mastercard® podcasta navdiha gostil prostovoljnega gasilca Sandija Zajca: