Urban Urbanc: "Moški mora prevzeti odgovornost in narediti tisto, kar je rekel, da bo naredil."

19. 11. 2022
Deli
Urban Urbanc: "Moški mora prevzeti odgovornost in narediti tisto, kar je rekel, da bo naredil." (foto: Urban Urbanc)
Urban Urbanc

Urban Urbanc s svojim trenutnim delom stremi predvsem k temu, da bi moški pričeli delati na sebi in s tem spremenili svet tako zase kot za naše zanamce. 

Ženske pri moškemu vidijo kot bistveno to, da moški prevzame odgovornost za svoja dejanja in naredi tisto, kar je rekel, da bo naredil. Prevzemanje odgovornosti je seveda pomembno za oba (s)pola; tudi ženska mora namreč znati prevzeti odgovornost, da lahko deluje v tem svetu. Je pa to neka bistvena kompontenta, ki manjka trenutno predvsem moškim.

Mi nikoli nismo imeli procesov iniciacije, skozi katere se recimo fantje spremenijo v moške. Teh iniciacij nimamo. Včasih je bilo to bolj prisotno, pri nekaterih plemenih po svetu je verjetno še danes. Bistveno pri teh iniciacijah je namreč prav to, da se moški nauči prevzeti odgovornost. On mora takrat prevzeti odgovornost za svoje življenje! Odgovornost pa je sestavljena iz večih komponent. Prvo je zavedanje, kdo sploh ti si, zakaj si se rodil na ta svet. Ugotoviti, zakaj za vraga si se zjutraj zbudil. Kaj želiš doseči, kakšen je tvoj namen, kakšno je tvoje poslanstvo, ki pa se lahko spreminja iz dneva v dan, iz tedna v teden. 

Jedro vsega je spoznanje, kdo sploh ti si. Ko bo človek spoznal, kdo on je, bo lahko zares trdno stal v svoji odgovornosti. 

Se mi zdi, da nam prav to v sodobnem svetu danes zelo manjka. Nismo imeli recimo zdravih stikov z očeti. Očetje nas pri šestih letih niso vzeli s seboj v gozd in rekli: "Pridi sine, greva taboriti za nekaj dni, te bom naučil, kako narediti lok, sulico, kako zakuriti ogenj in si narediti zavetišče..." Seveda, ker tudi oni tega niso dobili, niso znali. Takrat ni bilo niti časa za pristen stik z otroki. Njihovi starši so bili v vojni, potem je bilo potrebno vse obnoviti. Očetje so morali delati, da so lahko preživeli družino, niso imeli časa se ukvarjati še s šestimi otroki! Domov so prišli le spati, dali morda otrokom dve klofuti in jim rekli, naj ubogajo mamo, ali pa šli še pred tem v gostilno. 

Zato sedaj s svojim delom stremim k temu, da bi mi moški začeli spreminjati ta program. Za nas je morda prepozno (upam sicer, da ne), a za naše zanamce, za naše otroke še ni prepozno. Ker če delaš stvari z mislijo samo nase, dvomim, da je tvoje življenje ravno zelo bogato. Dobro je razmišljati tudi o tem, kaj boš pustil za seboj. V tem je modrost; da začneš ti sedaj delati na sebi, da boš lahko s tem spremenil svet za nami. 

Sedaj je na tebi, da postaneš odraz moškega, ki dela na sebi, da si odraz moškega, ki odstranjuje bolečino; bolečino ranjene mame in ranjenega očeta. Da končno odstraniš bolečino in se pomiriš z njo, da boš potem lahko ustvaril generacijo novih otrok. Da boš njihovi mami dal potrebno spoštovanje, ljubezen, čustveno in fizično varnost, da bo tvoj otrok lahko nekoč rekel: "Aha, to je torej model očeta, pravega, zavestnega moškega."

In taki otroci bodo lahko ustvarili novo družbo. 

Vabljeni na Urbanov SPLETNI AVDIO PROGRAM Pot sodobnega in zavestnega moškega.

Povzeto iz AIDEA Podkasta #61

Poglejte si še Sensa pogovor: