V 3. tednu seminarja z Majo Megla se podajamo k virom naše duševne in telesne hrane.

V 3. tednu seminarja Smem biti srečen se bomo podali k virom naše duševne in telesne hrane. Kako skrbite za sebe? Kako negujete svoje potrebe? Dobro veste, da se morate zdravo prehranjevati in gibati. Kaj pa ostalo? Kakšna je vaša duševna hrana? In kaj to sploh je? 

V 3. tednu seminarja z Majo Megla se podajamo k virom naše duševne in telesne hrane. (foto: Nada Žgank) Nada Žgank
3. 5. 2021

Danes so tisti, ki so se prijavili na program za osebno rast že dobili v e-nabiralnike 3. del seminarja Smem biti srečen z Majo Megla. 

Če ljubezni do sebe nimate, je ne gojite in ne občutite, je tudi do drugih ne boste zmogli izraziti. In četudi jo boste od drugih deležni, je ne boste znali sprejeti. Imate v svoji bližini morda osebo, ki vas odrine, ko jo objamete? Ne zmore bližine in ne prenese toplega človeškega stika. Ne zna ga sprejeti, prav tako pa ga ne zmore dati. Ni sposobna pristne bližine, zato vam je ob njej hladno in odtujeno. Imate takšno osebo v svoji družini, med bližnjimi?

Če ljubezni v sebi nimamo in je ne zmoremo, nam je nič v zunanjem tudi prebuditi ne more, mar ne? Nič od zunaj ne more sprožiti v nas nečesa, česar nimamo v sebi. A velja tudi nasprotno. Če je ljubezen že v nas in nam je ne more dati nič v zunanjem, je nič v zunanjem tudi odvzeti ne more. Lahko sicer dopustimo, da jo tegobe trpkih preizkušenj zadušijo in prekrijejo, a ne morejo je uničiti. Vedno znova jo lahko prebudimo, zaživimo in izrazimo.

Ljubiti sebe pomeni sprejeti tudi svoje slabe, sive, temačne, senčne dele.

Če jih lahko sprejmemo pri sebi, jih bomo znali razumeti pri drugih. Če smo do svojih slabih strani neprestano kritični, se šibimo, namesto da bi jih spremenili, odpravili, presegli. In če smo do slabih lastnosti drugih napadalni, obsojajoči, zavračajoči, bodo te nasilne misli neizogibno zastrupile naša čustva, porušile naše psihično ravnotežje in uničile notranji mir.

Če ne živite v ljubezni, ne boste mogli zadovoljiti in izpolniti svojih temeljnih potreb. 

Program poteka po elektronski pošti. Vsak ponedeljek od 19. aprila prejemate v svoj e-nabiralnik vsebino, ki jo za vas pripravlja Maja Megle. Prijavite se lahko kadarkoli, saj vam bomo poslali tudi vse zamujene vsebine. Prijavite se lahko prek spodnjega obrazca, kjer vpišete svoj e-naslov.

Poglejte pa si tudi oddajo SENSA POGOVORI. V prvi oddaji Sensa POGOVORI se je voditeljica Marjana Lavrič pogovarjala z Majo Megla, avtorico knjižne uspešnice Stres, kuga sodobnega časa in pravkar izdane nove knjige Smem biti to, kar sem.