V 4. tednu seminarja z Majo Megla: Kako postaviti sebe na prvo mesto?

Kakšno ljubezen gojite do sebe in do drugih? So drugi vedno prvi? Ne zapadajte v skrajnosti: niti ne v sebičnost in egoizem na eni strani in tudi ne v žrtvovanje na drugi. Zacelite svoje rane. 

V 4. tednu seminarja z Majo Megla: Kako postaviti sebe na prvo mesto? (foto: Nada Žgank) Nada Žgank
10. 5. 2021

Danes so tisti, ki so se prijavili na program za osebno rast dobili v e-nabiralnike 4. del seminarja Smem biti srečen z Majo Megla. 

V tem tednu se bomo posvetili odnosu do sebe in kako postaviti sebe na prvo mesto.

Svoj odnos do sebe in do drugih merimo s stopnjo ljubezni in zmožnosti zanjo. Z njo razberemo raven sebičnosti, prav tako pa tudi sposobnost empatije, čuta za drugega, nudenja pomoči in podpore.                                

Tudi Sveto pismo o ljubezni spregovori glede na naš odnos do drugih. Je največ in najvišje, kar človek živi in daje. Živeti ljubezen je edino vredno življenja. Srž svetopisemske Nove zaveze govori o ljubezni, pogled nanjo pa je je oblikovan kot zapoved: »Ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe.«  

A kaj pomeni odmera kakor? Ljubiti bližnjega kakor samega sebe, torej ne bolj in ne manj, temveč enako kot sebe? Enako! Kaj pomeni enako? Pomeni, da smo vsi enako – vredna človeška bitja, torej po vrednosti enaka. Prav vsa bitja si zato enako zaslužijo ljubezen in sprejetost.

V želji, da bi bili dobri, plemeniti in čuteči, torej 'dobri ljudje' in zato vredni ljubezni, pa se mnogi v imenu te iste ljubezni za druge razdajajo in žrtvujejo, sebe postavijo v ozadje, na obrobje, na stranski tir. Pustijo se izkoriščati. Izničijo svoje potrebe, hrepenenja in želje. Dopustijo, da drugi z njimi grdo ravnajo. Pogosto izgubijo občutek za lastno dostojanstvo in samospoštovanje.

Kako naj potemtakem živimo enako – vrednost? Če je drugi vreden enako kot mi in mi enako kot drugi, kako vzdrževati to nevidno mejo med nami, ki zagotavlja, da ima vsakdo prostor, ki ga potrebuje za sebe, svoj razvoj in zorenje?

Iz knjige Smem biti to, kar sem: “Postaviti sebe na prvo mesto ne pomeni umetnosti egoizma in ni hvalospev sodobnemu narcisizmu. Ne gre za to, da se svet vrti okoli nas. Tudi ne, da obračamo pozornost le nase. Za ljubezen gre. Kako naj ljubimo druge, če ne ljubim samih sebe?”

....

Program poteka po elektronski pošti. Vsak ponedeljek od 19. aprila prejemate v svoj e-nabiralnik vsebino, ki jo za vas pripravlja Maja Megle. Prijavite se lahko kadarkoli, saj vam bomo poslali tudi vse zamujene vsebine. Prijavite se lahko prek spodnjega obrazca, kjer vpišete svoj e-naslov.

Poglejte pa si tudi oddajo SENSA POGOVORI. V prvi oddaji Sensa POGOVORI se je voditeljica Marjana Lavrič pogovarjala z Majo Megla, avtorico knjižne uspešnice Stres, kuga sodobnega časa in pravkar izdane nove knjige Smem biti to, kar sem.