5 stvari, ki jih vaše sanje razkrivajo o vas

Sanje so vrata, ki odpirajo pot v našo podzavest.

Surreal art of creative way inspiration motivation imagination and dream concept idea, A woman with door of light in fantasy garden. 3d illustration. mystery in nature landscape. (foto: Shutterstock) Shutterstock
1. 12. 2022

Naše sanje so lahko precej bizarne. Večinoma so sestavljene iz naključno ustvarjenih scenarijev, ki se velikokrat zdijo povsem nesmiselni.

Če imate pogoste intenzivne sanje, se verjetno sprašujete o tem, kaj vam sporočajo. Obstaja več študij, ki podpirajo teorijo, da so sanje lahko način, kako nas možgani "obvestijo" o naših težavah.  

1. Sanje, v katerih padate

Če v sanjah pogosto padate, je to morda posledica občutka nemoči. To je velikokrat rezultat stresa v službi, šoli ali doma. Analiziranje teh sanj vam lahko pomaga pri reševanju težav, zaradi katerih se tako počutite. Občutek padanja je lahko povezan tudi z občutkom preobremenjenosti v vašem budnem življenju.

2.  Sanje, kjer vas nekdo lovi ali zasleduje

Sanje, kjer vas nekdo preganja, so lahko zelo zastrašujoče. Če se vam pogosto ponavljajo, to lahko pomeni, da se poskušate aktivno izogniti težavi ali situaciji v svojem življenju. Analiziranje teh sanj vam lahko pomaga, da se bolj učinkovito spopadete s težavo v vašem budnem življenju in se z njo soočite iz oči v oči, namesto da jo neprestano pometate pod preprogo.

3. Sanje, v katerih letite

Letenje v sanjah je lahko prijetna in osvobajajoča izkušnja. Ljudje, ki sanjajo o letenju, se včasih celo zavedajo, da sanjajo – ta fascinanten koncept imenujemo lucidno sanjanje. To sanjaču omogoči nadzor nad stvarmi, ki se dogajajo v sanjah. Če pogosto sanjate o letenju, to lahko pomeni, da ste se v svojem življenju osvobodili določenega bremena ali da potrebujete višjo perspektivo in pogledati na svoje življenje iz ptičje perspektive. 

4.  Sanje, v katerih opravljate test ali izpit

Takšne sanje so velikokrat precej stresne in nas pustijo z občutki izmučenosti še po tem, ko se zbudimo. Predstavljajo lahko strah pred nesposobnostjo ali neuspehom. Če v sanjah opravljate test, je to verjetno zato, ker se bojite neuspeha pri nečem, kar vam je pomembno.

5. Sanje o preteklosti ali prihodnosti

Včasih nas sanje ponovno opozorijo na stvari iz preteklosti. Prav tako se nam včasih zdi, da napovedujejo prihajajoče dogodke.

Sanje o preteklih dogodkih, ponavadi tistih, ki vam veliko pomenijo ali pa so se vas globlje dotaknili, lahko namigujejp na občutke obžalovanja ali hrepenenja po tem, da bi bile stvari spet po starem. Morda še niste dokončno predelali določenih občutkov iz preteklosti. Če se vaše sanje pogosto navezujejo na drugačno časovno obdobje, to morda pomeni, da ste nezaupljivi in čutite negotovost glede tega, kaj vam bo prinesla prihodnost.

Priporočamo vam, da si na nočno omarico shranite beležko, v katero lahko zjutraj zapišete svoje sanje, še preden bi jih uspeli pozabiti. Če ste preveč zaspani, da bi pisali, lahko na telefonu odprete snemalnik zvoka in jih zabeležite v obliki govora. To vam lahko pomaga pri kasnejši analizi in boljšemu razumevanju svojih sanj ter posledično sebe

Vir: psych2go.net