Vsi potrebujemo druge ljudi. Ampak, zakaj se nekateri obnašajo, kot da zmorejo vse sami?

Se tudi vi včasih obnašate, kot da ne potrebujete nikogar... ali to počne kdo od vaših bližnjih? Preverite, zakaj je temu tako.

Vsi potrebujemo druge ljudi. Ampak, zakaj se nekateri obnašajo, kot da zmorejo vse sami? (foto: profimedia) profimedia
5. 6. 2022

1. Travme iz otroštva

Velikokrat se ljudje z raznimi travmami iz preteklosti čustveno izolirajo in zaprejo. Najverjetneje v otroštvu niso imeli občutka varnosti, so bili sami, se niso mogli zanašati na starše ali pa so bili celo zlorabljeni. Da so lahko preživeli, so "umrli" na čustveni ravni. Prenehali so čutiti. Vsi tej občutki se v odrasli dobi lahko kažejo tako, da je oseba čustveno distancirana in da se pretvarja, kot da je samozadostna in nikogar ne potrebuje.

2. Medgeneracijske travme nezaupanja ljudem

Nekateri podedujejo travme od prednikov, ki so doživeli razne stresne situacije: vojne, smrti v družini, nasilja... Iz generacije v generacijo se pretaka prepričanje, da ljudem ni moč zaupati. Te so jih namreč resnično izdali. Potomci tako od njih podedujejo zadržanost in zaprtost vase, predvsem pa nezaupanje v ljudi. Zaradi tega težko izražajo čustva in potrebujejo več časa, da se navežejo na druge. Posledica tega je lahko tudi anksiozna motnja, zaradi česar se počutijo ogrožene in težje pokažejo čustva drugim.

3. Strah pred intimnostjo in bližino

Med posledice travm spada tud strah pred intimnimi odnosi. Druge osebe si enostavno ne želijo spustiti preveč blizu, zato se pretvarjajo, da je ne potrebujejo in tako ohranjajo razdaljo. Na podzavestni ravni se zavedajo, da bi bili v bližini primorani se soočiti s svojimi globokimi bolečinami, tako pa je bolj varno se držati v varni coni. 

Preberite si še: Najbolj pomembna stvar partnerskega odnosa je zdržati bližino

4. Strah pred ranljivostjo

Včasih je ranljivost lahko zastrašujoča. Ko se ljudje odprejo drugemu, s tem tvegajo. Bojijo se, da ne bi bili sprejeti ali, da bi drugi njihove šibke točke uporabil proti njim. Morda se je v preteklosti kdo norčeval iz njihove ranljivosti, ali pa jo je izkoristil.

V kolikor opažate, da se tudi sami pogosto obnašate, kot da ne potrebujete nikogar, se zazrite vase. Česa vas je strah? Kaj se je dogajalo v vaši preteklosti? Kaj se je dogajalo vašim prednikom? Kako si lahko pomagate? Ne pozabite, da prava moč ni v tem, da ste samostojni in ne potrebujete nikogar: prava moč izvira v povezovanju z drugimi.