Kaj so vzroki za tike, jecljanje, škiljenje?

Kaj so vzroki za razne tike, pospešeno mežikanje z očesom, jecljanje, škiljenje? Odgovarja Aleš Ernst, učitelj in avtor AEQ metode, v Sensa podkastu. 

Kaj so vzroki za tike, jecljanje, škiljenje? (foto: profimedia) profimedia
23. 7. 2023

ALEŠ ERNST: "Tik je izražanje energije, ki je namenjena za eno stvar, na neškodljiv način na drugo stvar. 

Besen si na nekoga, ker te drži v nemoči, ampak mu tega ne moreš, ne smeš ali ne znaš pokazati oz. jasno izraziti s pogledom, besedo ali z dejanji. Potem to energijo spreminjaš v drugo, neškodljivo obliko. Če imaš tik, za ta tik porabiš v dnevu določeno količino energije, ki jo v izražaš na način, da oseba, ki bi to mogla dobiti v bolj jasni obliki, ampak bi to pri tej osebi sprožilo reakcijo, tega ne dobi v dovolj jasni obliki in potem ohranimo iluzijo. 

Škiljenje po AEQ metodi pomeni, da oseba ni smela nekoga pogledati direktno v oči in mu skozi pogled poslati določeno čustvo. Običajno je to jeza ali bes. Če nekdo škili, ima bistveno zmanjšano jasnost in moč izražanja čustev skozi pogled.

Morda ni bilo dovoljeno, recimo, da reče oseba: "Kaj me tako gledaš? Kaj je? Imaš problem?"... Že v pogledu človeka lahko namreč vidiš agresijo ali nestrinjanje s teboj.

Kaj pa začutite, ko pogledate v oči nekoga, ki škili? Neprijeten občutek. Tudi druga stran noče gledati tistega, ki škili, v oči. 

Jecljanje pa je povezano z verbalnim izražanjem. Bolj kot je nekdo, ki jeclja, jezen, bolj jeclja, bolj je smešen. Če ne bi jecljal, bi tisto, kar je povedal, sprožilo močno reakcijo tistega, ki bi mu to povedal. Z jecljanjem pa razbije oz. zmanjša učinkovitost verbalnega izražanja. S tem se ne zgodi tisto, kar bi se moralo zgoditi. Ta, ki jeclja, ostane v nemoči. Oseba, ki jeclja, ne more primerno vplivati na drugo osebo, da bi ta razumela, kaj dela narobe in spremenila odnos do njega. Sicer bi se nemoč jecljajočega lahko zmanjšala in bi postala bolj enakopravna. Ta, ki jeclja, bi tudi lahko rekel: "Jaz grem stran iz tega okolja, iz tega podjeta, iz te družine... ker me spravljate v nemoč."

Preberite si še: