Zakaj so v zahodnem svetu bolezni srca na 1. mestu?

"Vedno me strezni, ko gledam te tabele, od česa ljudje umiramo. Skoraj neverjetno je, kaj smo si naredili s premikom centra za odločanje v glavo. Življenje izključno iz uma nas prikrajša za marsikaj."

Zakaj so v zahodnem svetu bolezni srca na 1. mestu? (foto: profimedia) profimedia
4. 8. 2022

Tako pravi Sandi Jug, avtor knjige s pomenljivim naslovom Bitje, ki nas povede globoko v srčno tematiko in razkriva tako fizične kot spiritualne aspekte srca.

Verjetno ni naključje, da so v zahodnem svetu prav bolezni srca na prvem mestu?

Vedno me strezni, ko gledam te tabele, od česa ljudje umiramo. Skoraj neverjetno je, kaj smo si naredili s premikom centra za odločanje v glavo. A še preden človek umre zaradi srčne bolezni, se hudo poškoduje, zboli ali naredi samomor zaradi srčne težave, je tu seveda še ogromno predhodnih znakov, ki jih ljudje enostavno spregledamo. Tako posamezniki kot družba nismo dovolj ozaveščeni in nimamo veščin, ki so potrebne za zdravo delovanje našega bitja, ki v sami osnovi temeljijo na inteligenci srca. Živimo za prihodnost, za ideale, za to, kako naj bi bilo, in pozabljamo na pristnost življenja v sedanjem trenutku.

Za kaj vse na prikrajša življenje izključno iz uma?

Pristnost kontakta s seboj in z drugim človekom sta zagotovo na prvem mestu. Sposobnost vživljanja v druge, tj. empatičnost in sočutje, sta namreč naravni posledici zavestne čutne povezanosti s svojim srcem. Tu je tudi zavedanje razpona med tem, kar nam sporoča srce, in tem, kar nam pravi logika uma. Harmonija med srcem in umom temelji na zavedanju jasne organske hierarhije, kjer um lahko le služi srcu, ne pa obratno. Nasprotna logika namreč vodi v stres in psihosomatske motnje. Veliko je prednosti, ki jih omogoča srčna ozaveščenost, a ne le v odnosnem smislu in na nivoju zdravstvene preventive, temveč tudi na ustvarjalnem nivoju in v odnosu do zavedanja svoje prave narave.

Očitno ima srce svoje razloge, ki jih um ne pozna?

Um nima vstopa v čutne domene srca. Lahko pa svoje možgane naučimo slediti modrostim srca. Biti hvaležen za vsak utrip srca, ki smo ga deležni, je odličen začetek, ki nam lahko za vedno spremeni življenje. 

Kako pravzaprav poteka komunikacijo med glavo in srcem?

Komunikacija med srcem in možgani je dinamičen, stalen dvosmerni dialog, kar pomeni, da oba organa nenehno vplivata drug na drugega. Raziskave so pokazale, da srce komunicira z možgani na štiri glavne načine: nevrološko (s prenosom živčnih impulzov), biokemično (prek hormonov in nevrotransmitorjev), biofizično (prek tlačnih valov) in energijsko (prek interakcij z elektromagnetnim poljem). Komunikacija po omenjenih kanalih bistveno vpliva na delovanje možganov. Srce sprejema funkcionalne odločitve neodvisno od možganov. Kompleksni živčni sistem srca v omejeni meri tudi kodira in obdeluje informacije ter ima sposobnost spominjanja. Srce dejansko pošilja možganom precej več signalov, kot jih možgani pošiljajo v srce. Tudi električno in magnetno polje srca je bistveno močnejše od polja, ki ga zmorejo ustvariti možgani. 

Dobro se je torej zavedati, da naše srce še kako vpliva na naše mišljenje.

Človek, ki je sposoben neposredno v realnem času čutno zaznavati svoje srce, se lahko zavestno z umom odziva nanj. To pa je nemogoče, če srca ne čutimo. Čutenje srca je torej nujen pogoj za usklajenost uma s srcem. 
Ljudje se seveda odzivamo na srce predvsem nezavedno. Pravzaprav se um, mimo naše zavesti, vedno odziva na srce. Tudi tisti, ki ne čutijo svojega srca, imajo samodejne in neozaveščene reakcije na spremembo srčnega utripa. Tovrstni nezavedni odzivi so pogojeni z našimi prednastavitvami, ki so lahko tako pozitivno kot negativno naravnane. A ne eni ne drugi nam brez prisotnosti čutnega zavedanja v srcu seveda zavestno ne usklajujejo uma s srcem. Za usklajeno delovanje uma in srca je potreben vstop zavesti v srce.

Potemtakem je prepričanje, da so izbire srca nelogične, povsem napačno?

Ni res, da so srčne izbire nelogične izbire, kot nakazuje prevladujoče mnenje v današnji družbi, ki ni poučena o inteligenci srca. Vse srčne izbire so logične izbire
z višjo stopnjo inteligence! A vse logične izbire niso nujno tudi srčne izbire!

Celoten intervju lahko preberete v tiskani Sensi avgust/september 2022; v prodaji od 5. avgusta

Vabljeni na jesenski SENSA VIKEND v SRCU, na katerem nas bo terapevt, trener, inovator, predavatelj in pisatelj o srčnih tematikah Sandi Jug, ki ga bo septembra v kultni oddaji Na robu znanosti znova gostil Krešimir Mišak, s prav posebno srčno tehnologijo vodil v globine lastnega srca. Izkusite globoko povezanost s svojim srcem in s srci drugih!