Živali nas človečijo (Valentina Horvat Kokalj o odnosu med ljudmi in družnimi živalmi) VIDEO

7. 6. 2023
Deli
Živali nas človečijo (Valentina Horvat Kokalj o odnosu med ljudmi in družnimi živalmi) VIDEO (foto: sensa)
sensa

Odnos do živali se je začel spreminjati z znanstvenimi spoznanji, ki kažejo, da so živali zavestna, čuteča bitja. Živali lahko pomagajo pri zdravljenju duševnih težav in nudijo občutek varnosti, ljubezni in sprejetosti.

VIDEO:

Voditeljica dr. Metka Kuhar je v Modri sobi gostila Valentino Horvat Kokalj, kinologinjo in lastnico pasje šole ter dolgoletno prostovoljko v Zavodu PET - Pasji enoti terapevtov. V pogovoru sta raziskali odnos med ljudmi in družnimi živalmi, psi in mačkami.

Večina slovenskih gospodinjstev ima psa ali mačko, pri čemer jih ima tretjina mačko, dobra polovica pa psa. Od tega je dobra tretjina psov in mačk iz zavetišč. Naš odnos do živali je družbeni konstrukt, ki se spreminja skozi čas in kulturo. Človek je v preteklosti živel v sožitju z naravo in z živalmi ravnal spoštljivo.

Vendar pa smo se ljudje v zahodnih družbah s t.i. napredkom postavili v središče. Psi in mačke so imeli dolga stoletja pretežno instrumentalno vlogo. Odnos do živali se je začel spet spreminjati, tudi z znanstvenimi spoznanji, ki kažejo, da so živali zavestna, čuteča bitja. Psihobiolog in nevroznanstvenik Panksepp na primer trdi, da smo vsi sesalci »bratje in sestre pod kožo«, saj si delimo isto temeljno nevrologijo in fiziologijo.

V tokratni epizodi Modre sobe boste izvedeli o pozitivnih učinkih družnih živali na duševno zdravje in o njihovi terapevtski vlogi. Živali namreč lahko pomagajo pri zdravljenju duševnih težav in nudijo občutek varnosti, ljubezni in sprejetosti. Vrsta študij je pokazala, da družne živali prispevajo k fizičnemu in duševnemu zdravju skrbnikov, zmanjšanju stresa, večji kakovosti življenja, manjši osamljenosti in povečani socialni interakciji. Fizična in kognitivna prisotnost družnih živali poveča samozavest, zmanjšuje stres in poveča uspešnosti pri reševanju nalog. Številne raziskave tudi kažejo, da so družne živali sposobne zadovoljivo izpolnjevati funkcije figure navezanosti. Živali lahko postanejo kompenzatorne ali vsaj dopolnilne figure navezanosti v odsotnosti ali manku človeških figur navezanosti. Nismo torej le figura navezanosti našim družnim živalim, temveč so to tudi one nam.

Vstopite v prostor modrosti!

MODRA SOBA je prostor neskončne širine in globine, človeške iskrenosti, modrosti, duhovnosti in najrazličnejših življenjskih (pre)izkušenj, ki jih voditeljici iskreno razkrivajo vedno zanimivi sogovorniki. Je prostor najrazličnejših idej in nazorov, ki razpirajo nova obzorja in odstirajo tančice naše nevednosti.

Producentka Sensa podkastov: Maja Sotošek

Snemalec in montažer: Danijel Čančarević

Urednica revije Sensa: Vesna Fister

Sensa je sopotnik na poti zdravega življenja, osebnostnega razvoja in duhovni vodnik, ki svoje bralce nagovarja k polnejšemu in radostnejšemu bivanju. Svetuje in navdihuje, kako spoznati sebe in druge, kako premoščati svoje notranje ovire, odkrivati svoje potenciale in iz življenja ustvariti najboljše. Sensa na življenje gleda celovito in v njem išče stabilno ravnovesje telesa, čustev in misli. Vsak drug mesec v tiskani izdaji in vsak dan na spletu prinaša poglobljene članke o zdravju, naravni lepoti, osebnostni rasti in duhovnosti.

Podkast lahko poslušate preko avdio aplikacij:

Če ste zamudili prejšnje epizode: