Katja Temnik v oddaji Sensa pogovori: "Narava je ena sama modrost, ki čaka, da jo odkrijemo." (video)

4. 8. 2021
Deli
Katja Temnik v oddaji Sensa pogovori: "Narava je ena sama modrost, ki čaka, da jo odkrijemo." (video) (foto: sensa)
sensa

Vabimo k ogledu novega Sensa pogovora s Katjo Temnik, najboljšo podjetnico v kmetijstvu 2020. 

OGLEJTE SI NOV SENSA POGOVOR: 

Katja Temnik je nekdanja uspešna košarkarica, bila je tudi kapetanka slovenske reprezentance, sedaj pa se kot mlada prevzemnica kmetije v Žičah ukvarja z biodinamično pridelavo hrane. V stiku z naravo je našla sebe in svoje globlje poslanstvo. 

"Slaba hrana pomeni slabo kvaliteto življenja, slabo zdravje in odvisnosti. Začaran krog. Ko sam nekaj spremeniš glede tega, pa te veliko ljudi gleda postrani. Spraševali so me, kako to mislim kmetovanje brez fitofarmacevtska sredstev? Saj to ni mogoče? Tako močno je zakoreninjeno razmišljanje, da je nujno treba škropiti in uporabljati umetna gnojila, da je to prav zaskrbljujoče.

Hitri vlak kmetijstva gre v popolnoma napačno smer. Prišli smo do faze, ko narava ni več naša prijateljica, ki nam daje zatočišče, ampak sovražnica. To se ni zgodilo zaradi narave, ampak zaradi dela človeka. 

Večinoma imamo na voljo procesirano mrtvo hrano, ki nima nobenih življenjskih sil. Telo ne more prepoznati umetnih stvari. Stvari pa se nalagajo v našem telesu in izbruhnejo tako ali drugače. Telo je sestavni del narave in narava kot izjemna modrost je vedela, kakšne naj bodo rastilne in kakšen naj bo človek, da bo ta cikel popoln. Drug drugega dopolnjujeta tudi v smislu prehrane.

In ko leta in leta jemo slabo nekvalitetno hrano, nam zdravje peša in zbolimo ter gremo v lekarno, nam tam zdravila proda isti proizvajalec, ki je kmetu dal gensko spremenjena semena, škropiva in gnojila. Nekdo torej vodi ta "špil". 

Ali veste, da ekološki kmet dobi dvakrat manj podpore v Sloveniji kot intenziven kmet? To pomeni, da si želijo, da jemo škropljeno nekvalitetno hrano..."

Poglejte si še naše predhodnje Sensa pogovore: 

  1. Ddr. Ana Vovk: Brez duhovne znanosti ni prave znanosti (video)
  2. Dr. Vesna Mirt: "Travme se prenašajo iz roda v rod, vse dokler se nekdo ne odloči, da jih prekine." (video)
  3. Tomo Križnar: Kje so zdaj vsi teroristi? (video)

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije