9. teden: Živeti svoje življenje

Ni nam treba vsega, kar imamo v sebi, nositi v življenju dalje s seboj. Svoje temne, boleče strani lahko tudi transformiramo. Poglejmo nekaj preprostih prijemov za reprogramiranje podzavesti, a prej poglejmo, zakaj je podzavesti tolikšna mogočna sila.

9. teden: Živeti svoje življenje (foto: shutterstock) shutterstock
14. 6. 2021

9-TEDENSKI SEMINAR Z MAJO MEGLA: SMEMO BITI SREČNI

Negativna, boleča čustva sprožajo stres in nas preplavljajo s stresnimi hormoni. Če smo jim dolgo podvrženi, nas pripeljejo do bolezni, kar izkustveno poznamo. Tudi vemo, kako blagodejno, celo zdravilno deluje ljubeč dotik bližnjega ali pa nežne, bodrilne besede. Kako torej preseči neprijetna čustva?

Sodobne knjige za samopomoč so preplavile svet s pozitivnimi afirmacijami in z močjo pozitivnih namer. Pomagale naj bi nam prehoditi pot do želenega cilja, premostiti prepreke v sebi in zunaj sebe, uresničiti svoje želje. Žal izkušnje kažejo, da ni tako preprosto. Pozitivne afirmacije niso čarobna palica, s katero bi ustvarili svet po svojih merilih. Ne gre tako zlahka. Ovire nam postavlja že fiziologija: naši možgani.

Naš najpomembnejši organ se je razvil postopoma, skozi evolucijo, zato ga sestavljajo tako primitivni deli kot tudi tisti, ki so zmožni prefinjenih in zapletenih procesov. Zaradi tega evolucijsko kompleksnega razvoja je nevroznanost (Paul D. MacLean v šestdesetih letih) postavila t. i. tridelni model možganov, ki ga sestavljajo plazilski možgani, limbični sistem in neokorteks. Plazilski možgani (možgansko deblo) so evolucijsko najstarejši, odgovorni za nagonsko odzivanje in zagotavljajo preživetje. Sprožijo se, ko smo v stresu, in prevzamejo nadzor. Limbični sistem je skupina možganskih struktur (mdr. amigdala, hipotalamus in hipokampus), ki so nosilke motivacije, čustev, učenja in spomina. Neokorteks je misleči del možganov.

IZ KNJIGE SMEM BITI TO, KAR SEM »Tisti, ki goji misli in prepričanje, da je nesposoben, ne bo nikoli zmogel doseči vrhov, ki jih zmore. Če se v vas pretaka misel, da je prihodnost nejasna in zato strašljiva, vas bo pobilo v tesnobo, ki jo boste občutili tako s svojimi čustvi kot tudi s svojim telesom.«

Četudi so naše misli in namere še tako dobre in plemenite, v naše in skupno dobro, se v stresu in nevarnostih sprožijo nižje možganske strukture (plazilski možgani in limbični sistem), ki prevzamejo nadzor nad reševanjem situacije. Sodobni človek pa je v stresu prav vsak dan, kajne? Že Jaak Pankseep (1943–2017), eden prvih nevroznanstvenikov, ki je preučeval čustvene mehanizme, je ugotavljal, da temeljna čustva izhajajo iz najstarejših in najmanj razvitih možganskih področij, kot sta amigdala in hipotalamus, višje strukture možganov pa ta občutja dograjujejo. Kaj to pomeni? Če nas obvladuje strah in hromi, da se pogumno lotimo naloge, ga ne bomo mogli raztopiti s svojim miselnim prigovarjanjem, da nalogo zmoremo opraviti (kar izhaja iz višje razvitih delov možganov), ker bo strah (pred neuspehom), ki izhaja iz nižje razvitih delov možganov, naše miselno prigovarjanje prevpil. Četudi si boste ponavljali pozitivno afirmacijo (kar sodi v delovanje višje razvitih struktur neokorteksa), bo prevladalo tisto, kar je uskladiščeno v nižjih strukturah (plazilski možgani in limbični sistem). Povedano tudi drugače: zavestna namera ne bo zmogla kar tako zlahka reprogramirati podzavesti.

Sloviti celični biolog Bruce H. Lipton, ki je na Univerzi Stanford izvajal prelomne raziskave izvornih celic in je avtor več knjižnic uspešnic, ocenjuje, da podzavestni um (nezavedno) poganja med 95 in 99 odstotkov našega sistema. Zakaj je to za nas pomembno? Podzavest je večplastna mentalna aktivnost v posamezniku, ki se odvija brez njegovega zavedanja. Če boleča čustva iz zavesti odstranimo tako, da jih potlačimo, bodo še vedno v nas, le povsem nenadzorovana, prosta, da razgrajajo kjerkoli in kakorkoli jim je ljubo.

Zavest in podzavest

Pogosto se delovanje podzavesti in zavesti ponazarja z ledeno goro, ki lebdi v morju. Njen manjši del (zavest) je viden na površju, večina ledu pa je potopljenega globoko pod vodo (podzavest). Nič hudega, boste morda menili, saj življenje zavestno uravnavamo, se odločamo, odzivamo. Ni tako. Tisto, kar je skrito, poganja smer ledene gore, torej vaše življenje.

Poglejmo malce podrobneje svoj zavestni in podzavestni um (nezavedno). Cilj podzavestnega uma je, da nas fizično in čustveno varuje, da živimo v skladu s svojimi temeljnimi človeškimi potrebami. Zavestni um pa ima druge cilje: želi, da se uspešno vključimo v sodoben svet z mnogoterimi osebnimi, socialnimi in finančnimi cilji. Želi, da živimo srečno, zdravo in izpolnjeno življenje, kot ga vidi skozi filtre sodobnega življenja in vrednot. Težava pa je, da so cilji podzavesti in zavesti lahko različni. To ustvari čustvene in vedênjske težave.

Podzavest skuša čustveno zaščititi. Pri tem gre v skrajnosti in je lahko pretirano zaščitniška. Če ste bili v preteklosti ranjeni, recimo, da so vas bližnji čustveno zlorabljali in z vami manipulirali, boste imeli kot odrasli težave s čustveno bližino, s tem, da se odprete in povežete, s pristnim stikom, ne glede na to, kako močno si ga boste zavestno želeli. Umikali se boste, vzdrževali razdaljo, bili nedostopni ipd. Vaša dejanja bo narekovala vaša podzavest, vaše želje pa zavest. A podzavest bo močnejša. Tako kot pri ledeni gori. Določala bo smer vašega življenja, kajti naloga podzavesti (nezavednega) je, da vas zaščiti.

Pomembno pa je tudi to: podzavest sprejme in podpre tisto, kar je resnično, ne slepe želje našega zavestnega uma. Pozitivne afirmacije bo zavrgla, če niso resnične. Če si boste prigovarjali, da ste nekaj, kar tisti trenutek niste, se vam bo podzavest uprla. Sabotirala vas bo. Bojkotirala vse vaše napore. Prigovarjanje (afirmacija) 'sem miren, sem miren' ne bo prav nič zaleglo, če se boste v resnici skorajda razpočili od jeze. Bo pa podzavest sprejela afirmacijo, kot je npr. 'z vsakim vdihom sem bolj miren in pomirjen'. Če se boste globoko osredotočili na zdravilnost vdiha in čutili, kako sprošča telo in vas pomirja, se boste skoraj zagotovo v nekaj deset minutah potopili v globok mir.

Reprogramiranje zapisov v podzavesti in ustvarjanje novih nevronskih povezav je zato postala ena od vročih raziskovalnih tem. Pospešeno se iščejo strategije in metode, s katerimi bi prodrli v nezavedno. Naj jih navedem le nekaj: hipnoza, afirmacije v meditativnem alfa stanju, EMDR-psihoterapija, psych-k (zbirka načel in procesov za spreminjanje nezavednih prepričanj), ponavljanje (če je usklajeno z resničnimi zmožnostmi našega bitja).

IZ KNJIGE SMEM BITI TO, KAR SEM »Zunanji svet je takšen, kakršen je. Lahko sije sonce ali pa ga zakrivajo oblaki, lahko je hladno ali pa nas greje toplina poletja, lahko smo v hrupu ali pa v tišini, karkoli je zunanjega, tega ne moremo spremeniti. Lahko pa spremenimo svoj odnos, svoje vrednotenje, svojo interpretacijo in sodbe. Lahko spremenimo le svet v sebi. «

Nevtralno sprejemanje

Vsaj meni pozitivne afirmacije niso dovolj. Še zdaleč ne! Prepogosto z njimi poskušamo izsiliti, da bi bil svet po meri naših želja in sebičnih interesov. Pomembnejša sta negovanje zadovoljstva in učenje veščin pozitivnih stanj. Če gojimo notranji mir, se bomo mnogo učinkoviteje spopadali s težavami in preprekami, kot če nas obvladuje jeza. Če negujemo življenje v ljubezni, spoštovanju bližnjih in drugačnih ter sočutju, se bo strah težje lepil na nas.

Žal je večji del učenj o moči pozitivnega usmerjenih v to, kako naj dobimo tisto, kar želimo. V naše želje torej. V naše sebične interese in cilje. Se želite s pozitivnimi afirmaciji dokopati do uspeha, moči, kariernega vpliva in denarja? Želite biti bogati? Nič lažjega. Govori si, da si bogat, naredi si notranjo sliko bogastva, podoživljaj jo v sebi in materializiral jo boš. Mar res? Gre za naravnanost, kako manipulirati s svetom, da bo takšen, kakršnega si mi želimo. In četudi bi bilo to mogoče, kako bi potem osvojili potrebne izkušnje, znanje in modrost, z vztrajnostjo izbrusili notranje moči, pridobili karakterne mišice? Brez njih smo puhli in prhli. Četudi dosežemo želeno, tega ne moremo razvijati in obdržati, ker nimamo temeljev in goriva. Čas je, da tudi na tej ravni odrastemo in ne iščemo – kot otroci – načinov, kako priti do svojih čokolad. Življenje živimo. Nikoli ne bomo dobili le tistega, kar nam je všeč. Konec koncev se bomo vsi postarali, postali betežni in na koncu umrli.

Pri moči pozitivnega ne gre za to, da bomo izsilili uresničitev svojih želja. Gre za to, katerega volka bomo hranili. Saj gotovo poznate parabolo, zgodbo o volku, ki naj bi prihajala iz indijanskega plemena Cherokee. Po drugih virih je prvo verzijo te zgodbe leta 1978 zapisal protestantski duhovnik Billy Graham v svoji knjigi The Holy Spirit: Activating God’s Power in Your Life (Sveti duh: aktivirati božjo moč v svojem življenju). Od koderkoli že je, odlična je.

Nekega večera dedek svojemu vnuku pripoveduje o bitki, ki se odvija v ljudeh. Reče mu: »Sin moj, v vsakem od nas se odvija bitka med dvema 'volkoma'. Eden je zloben. To so jeza, zavist, ljubosumje, žalost, obžalovanje, pohlep, aroganca, samopomilovanje, krivda, zamera, manjvrednost, laži, lažen ponos, superiornost in ego. Drugi je dober. To so veselje, mir, ljubezen, upanje, vedrina, ponižnost, prijaznost, dobrohotnost, empatija, velikodušnost, resnica, sočutje, vera.«

Vnuček tuhta nekaj minut in nato vpraša: »Kateri volk zmaga?«

Dedek preprosto odgovori: »Tisti, ki ga hraniš.«

Tista čustva, ki jih bomo hranili, nas bodo usmerjala skozi življenje. Gre za to, kaj negujemo, in ne za to, kateri cilj želimo doseči ali celo izsiliti. Vedno imamo izbiro. Svet lahko dojemamo skozi perspektivo tega, kar imamo, lahko pa skozi očala tistega, česar nimamo. V obeh primerih je izbira naša. Kaj bomo negovali, je naša odločitev. Razlika je le v rezultatu. V prvem primeru se bo svet kazal radosten, radodaren in ljubeč. V drugem bo trpek, turoben in neprijazen. Oboje pa bo isti svet. Ločeval ga bo le izbor naše perspektive.

Dolgotrajno notranje zadovoljstvo nam bo prineslo urjenje v veščinah pozitivnega, radostnega, ustvarjalnega, ljubečega odnosa do sveta, sebe in družbe, v zadovoljstvu in ne v lakomnosti. Bodimo hvaležni za vse, s čimer smo obdarjeni, saj so milijarde drugih po svetu tega istega oropane in so, kar imamo, zanje nedosegljive sanje. Gojimo sočutje in spoštovanje do bližnjega, ne napadalnosti in izključevanja. Živimo v ljubezni in ne v strahu.

IZ KNJIGE SMEM BITI TO, KAR SEM »Spravite se s svojo življenjsko zgodbo – ne gre za to, da bi bili popolni ali brez napak, ampak da bi bili celoviti. Sprejmite se takšne, kot ste, z vsemi nasprotji, s svojo svetlobo in s svojo senco. Ste tudi nepopolni in delate napake, storite nečastna dejanja in izrečete strupene besede, užalite, prizadenete, manipulirate, zavajate. V sebi nosite vse, tako kot vsi drugi, slabo in dobro.«

Nekaj vodil

Prvo vodilo: z nezavednim lahko delate tudi sami v alfa stanju. Alfa stanje vaših možganov prečkate vsako jutro, ko se prebujate, in zvečer, ko tonete v spanec. Pomembno je, kje se vam takrat zadržujejo misli ter kakšne sodbe o vas in svetu vam šepetajo. Preživite tiste trenutke v afirmacijah, ki vas krepijo. Ko tonete v spanec, preživite z lepimi mislimi, hvaležnostjo, mantrami/molitvami ali pa se osredotočite na plemenite in radostne cilje, ki jih želite zaživeti.

Drugo vodilo: alfa stanje vzpostavite tudi med meditacijo. Zaključek meditacije lahko namenite vsem tistim pozitivnim vsebinam, za katere želite, da izpolnijo vaše življenje.

Tretje vodilo: ponavljajte, ponavljajte, ponavljajte. Novo potrebuje čas in vztrajanje, da se vtisne v podzavest.

Vsak dan si navedite:

·  deset stvari, za katere ste hvaležni – v sebi podoživite in globoko občutite vsako od njih. Recimo: Hvaležen/na sem, da sem zdrav/a. Občutite to zdravost, zdravje v telesu, radost, ker ste obdarjeni z zdravjem, svobodo, ki jo zdravje prinaša, in vse zmožnosti, ki vam jih omogoča. Temu dodajte še devet drugih vsebin, za katere ste hvaležni, kot so prijatelji, dom, mir, zdravje, družina idr.

·  deset talentov in moči, s katerimi ste obdarjeni, iz njih živite in delujete. Niso samoumevni. Nimajo jih vsi. Vi jih imate. In dobro je, da veste, kateri so: sočutje, pogum, notranja moč, potrpežljivost, notranji mir, toleranca, pravičnost, poštenost, iskrenost idr. Podoživite vsakega od teh darov s celoto svojega bitja, začutite ga s telesom, s čustvi, v mislih. Občutite, kako prežema prav vsako celico, vam vliva moči in vas hrani za življenje in delovanje v svetu.

·  deset stvari, zaradi katerih ste ljubljeni in zaželeni, vredni ljubezni. Kaj je tisto, kar imajo pri vas ljudje radi in cenijo? Mar to poznate? Globoko naj vas prepoji vsaka od teh kvalitet. Če jih ne poznate, vprašajte prijatelje.

Bodite dobro. Negujte se. Poskrbite za svoje potrebe. Ustvarjajte najboljšega sebe, kot ga lahko. Srečno.

Maja Megla

Več v knjigi Smem biti to, kar sem. Naročite jo TUKAJ.  

OSTANIMO POVEZANI Upam, da ste vsrkali nove navdihe, prebudili skrite moči in opogumljeni stopili na poti sprememb. Vaša mnenja, vtise, vprašanja, razmišljanja mi pošljite preko spletne strani https://majamegla.si, na kateri se lahko prijavite tudi na prejemanje brezplačnih novic, video učenj, webinarjev, ugodnosti ob nakupu knjig in še več (glej razdelek prijava na e-novice).

ČE STE SEMINAR ZAMUDILI:

1. teden: Kako upravljati z neprijetnimi čustvi?

2. teden: Kako ravnati s škodljivimi prepričanji?

3. teden: Kako poskrbeti za svoje temeljne potrebe?

4. teden: Kako postaviti sebe na prvo mesto?

5. teden: Kako živeti pravico do lastnih napak in nepopolnosti?

6. teden: Kako negovati meje?

7. teden: Vrednote izbiramo sami?

8. teden: Biti srečen