Kakšni so funkcionalni KONFLIKTI v partnerskem odnosu?

14. 11. 2023
Deli
Kakšni so funkcionalni KONFLIKTI v partnerskem odnosu? (foto: shutterstock)
shutterstock

Radi verjamemo, da je ljubezen vse, kar šteje v odnosu, ampak ko živimo z nekom skupaj, ugotovimo, da šteje še marsikaj drugega. 

Vsak par pozna konflikte, včasih tihe, ko zadržimo v sebi vse, kar nas moti in se izogibamo odprtim konfliktom, ali pa tiste konflikte, ko smo glasni, da nas slišijo še sosedi. V vsakem primeru je konflikt stresen in načne odnos. Ne samo odnos, načne tudi našo lastno vrednost. 

Smo sploh dovolj dobri za drugega ali je v nas občutek, da karkoli naredimo, je vedno nekaj narobe? Ali skrbimo, da bo partner ob nas zadovoljen in ga lovimo, kadar se umika? Mogoče nam je težko, ko se partner odmakne od nas in se bojimo konflikta, zato ker si tako zelo želimo čutiti, da smo povezani. Hkrati pa pridemo v konflikt sami s sabo, ker ne vemo, kako povedati partnerju nekaj, kar nas moti.

Kako se izraziti, ne da bi izgubili drugega? Kako v odnosu ne zapustiti sebe? V vse to je vpeta ljubezen in to je intima, ki jo gradita na svojstven način. 

V intimi morajo biti izražene najgloblje potrebe, čutiti moramo, da nas partner sliši, da nas opazi, da imamo občutek, da smo za partnerja pomembni in vredni. Pomembno je, ali sta poleg ljubezni zgradila medsebojno varnost in zaupanje, ali si lahko izrazita, da se imata rada in ali lahko to tudi sprejmeta, da zgradita medsebojno povezanost.

NAŠI NAJBOLJ OBIČAJNI ODZIVI V KONFLIKTIH: 

1. Strinjam se z vsem, kar rečeš, postanem, kar ti hočeš in se odpovem sebi

2. Se umaknem in utihnem

3. Grem v konflikt in uveljavljam svoje, ne glede na tebe ali odnos

Noben od naštetih načinov ni funkcionalen za odnos. Prav nasprotno. To so razdiralni načini, ki z leti pustijo globoke brazde. Da bi odnos z leti preživel, se moramo naučiti, kako se povezati že v konfliktu. 

POVEZANOST V KONFLIKTU POMENI:

- da imata oba prav

- si prisluhneta

- vama je pomembno, kaj čutita

- iščeta kompromise

- da premoreta opravičilo 

Več o partnerskem odnosu in kako ostati povezana skozi konflikt pa na delavnici... 

Eva Erpič, mag. Zakonske in družinske terapije

Vabljeni na delavnico: Partnerski odnos – Povezani skozi konflikt:

Praktična, pa tudi izobraževalna delavnica (predavanje), namenjena vsem radovednicam, radovednežem in radovednim parom z naslovom: »Partnerski odnos - povezana skozi konflikt«

Kdaj: 17.11. ob 18h v prostorih SFU Ljubljana

Prispevek: 15 EUR
Vodita terapevta: Eva Erpič, mag. Zakonske in družinske terapije
dr. Boštjan Čampa, Zakonski in družinski terapevt

KJE SE PRIJAVITE?
bostjan.campa@terapevtska-pomoc.si
ali info@evaerpic.si

Več o dogodku na: facebook.com