10 stvari, ki bi jih morala vsaka mama nuditi svojemu otroku

27. 11. 2023
Deli
Pripravili smo seznam, ki lahko služi kot pomemben vir informacij o tem, kaj otrok potrebuje od matere za optimalen razvoj. (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Ste že slišali za materinsko vrzel? To je vrzel med tem, kar ste kot otrok potrebovali od mame, in tem, kar ste prejeli od nje. Vrzel lahko v vas povzroča bolečino in zmanjša sposobnost, da bi se imeli radi (zato imate nizko samospoštovanje), da bi zaupali, da ste varni in da je življenje lepo (zato ste anksiozni), ter da bi bili resnično izpolnjeni (zato ste depresivni). 

Če ne naslovimo svoje materinske vrzeli, lahko nezavedno projiciramo svoje potrebe po materinjenju na druge osebe, stvari, okoliščine in dogodke, zaradi česar pride do težav v odnosih, v službi in celo v pojmovanju sebe.

Kaj otrok v resnici potrebuje od matere?

Tisti z veliko materinsko vrzeljo zelo težko prepoznamo, za kaj smo bili prikrajšani. V nadaljevanju je seznam, ki lahko služi kot pomemben vir informacij o tem, kaj otrok potrebuje od matere za optimalen razvoj. Ni nujno, da so vse potrebe zadovoljene ves čas, le dovolj pogosto, da se otrok optimalno razvije. Ponavljam, da ne gre za valjenje krivde na matere ali postavljanje nerealističnih standardov materinstva, temveč za prevzemanje odgovornosti prek spoznanja, na kakšne načine kot odrasli trpimo zaradi materinske vrzeli, in ukrepanje za zapolnitev te vrzeli z zdravljenjem materinske rane.

Mati kot vir

Od matere dobivamo občutek, da deluje iz dobrote in ljubezni. Varno in pozitivno je, če smo taki kot mati in če prihajamo iz nje. Otrok lahko začuti občutek pripadnosti in se počuti kot del nečesa večjega in močnejšega, kot je on sam.

Mati kot točka navezanosti

Mama se nenehno odziva na otrokove potrebe. Otrok čuti zavetje in varnost. Tako dobi občutek pripadnosti in identitete.

Mati kot prvi odziv

Mama je prisotna ob otroku in na voljo v nujnih primerih. Odzove se z ljubeznijo, empatijo in skrbjo.

Mati kot modulator

Mama pomaga otroku naučiti se, kako preoblikovati lastna čustva, tako da sprva sočustvuje z njegovimi čustvi, nato pa ga nežno privede na udobnejše območje. To morda stori tako, da mu pomaga poimenovati čustva, mu zagotovi zrcaljenje, ga pestuje v naročju, empatično posluša ali nežno potolaži. Mama lahko po potrebi tudi prilagodi okolje, da poskrbi za otrokovo varnost, zdravje in dobro počutje.

Vzgoja močnega sina:
>>Kako lahko mati ustvari trdne temelje za samozavest in uspeh otroka

Mati kot negovalka

Mama je do otroka ljubeča. Pomirja ga in tolaži. Sprejema ga in razume.

Mati kot zrcalo

Mama otroku odseva njegovo čustveno stanje ter ga tako navda z občutkom, da obstaja, da je resničen in cenjen. Pozitivno zrcaljenje v otroku krepi samospoštovanje.

Mati kot navijačica

Mama navdušeno praznuje otrokov napredek in dosežke. Otroku omogoča, da se izraža kot ločena oseba ter praznuje njegove edinstvene izraze lastnega jaza. Otroka spodbuja, da izkoristi svoj polni potencial in mu zatrdi, da je sposoben narediti vse, česar si srčno zaželi. Otroku vgradi občutek, da si zasluži, s čimer se mu okrepi notranji občutek vrednosti.

Mati kot mentorica

Mama otroka podpira pri učenju in preizkušanju novih stvari. Spodbuja ga in mu daje povratne informacije, obenem pa njegove omejitve spoštuje tako, da otrok čuti uteho. Mama je potrpežljivo uglašena s stopnjo otrokove učne sposobnosti in mu zagotavlja podporo v skladu z njegovim razumevanjem.

Mati kot zaščitnica

Mama otroku zagotavlja podporo, tako da mu sporoča, da ga bo obvarovala, obenem je vzor postavljanja meja in samozaščite.

Mati kot domača baza

Mama daje otroku občutek, da je stabilen in domač kraj, kamor se lahko vselej vrne po spodbudo, podporo in uteho.

Povzeto po knjigi Notranja mati

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk