12 citatov pediatra: "Vsi vedo, kako se naredi otroka, a 99,9 odstotkov ne ve, kako iz njega ustvariti človeka"

Evgeniy Komarovsky je eden izmed najbolj priznanih pediatorov na področju bivše Sovjetske zveze.

12 citatov pediatra: "Vsi vedo, kako se naredi otroka, a 99,9 odstotkov ne ve, kako iz njega ustvariti človeka" (foto: profimedia) profimedia
16. 7. 2021

Doktor medicinskih znanosti, televizijski voditelj in avtor 15-ih knjig o otrocih. Na zelo razumljiv način podaja dragocene informacije o zdravju in vzgoji otrok, zaradi česar uživa spoštovanje mnogih staršev. 

Sledi 12 njegovih zanimivih citatov: 

1. Vsi odrasli vedo, kako se naredi otroka, a 99,9 odstotkov ne ve, kako iz njega ustvariti človeka. 

2. Dobro psihično blagostanje mame, ki skrbi za otroka, je največja naloga očeta. Oče je tisti, čigar obveza je reševanje težav v družini. 

3. Srečen otrok je kot prvo zdrav otrok, šele potem je to otrok, ki zna brati ali igrati violino. 

4. Srečen otrok je otrok, ki ima starša, ki imata ne le rada otroka, ampak imata rada tudi drug drugega.  

5. Noben še tako dober pediater v resnici ne more rešiti zdravstvenih težav otrok. To je nemogoče zato, ker je otrokovo zdravje v največji meri odvisno od mame in očeta.

6. Otrok ni nikomur ničesar dolžan. 

7. Ko me obiščejo starši pogosto bolehnega otroka, jim velikokrat svetujem, da si umislijo psa. Saj bo pes najlažje prepričal starše in otroke, da gredo dvakrat dnevno na sprehod v naravo. 

8. Če je otrok celo leto bolehen, ni tekal naokoli, potem je dobro oditi za nekaj časa nekam na podeželje, kjer raste gozd in teče potok. To bo imelo na njegovo zdravje boljši učinek kot letovanje na morju ali v hotelu s petimi zvezdicami. 

9. Zdrav otrok je suh in aktiven. 

10. Prepričan sem, da se večina otrok rodi zdravih, a jim zdravje oslabijo starši in medicinski delavci. 

11. Sreča in zdravje družine sta najpomembnejša. Družina ne bi smela ravnati v najboljšem interesu otroka, ampak v interesu celotne družine. Ne predstavljam si, da bi moj otrok dobil čokolado in je ne bi razdelil na štiri dele - za vsakega člana družine en košček! 

12. Najpomembneje: nismo mi sami "središče" vesolja. Mi kot družina smo "središče" vesolja. 

vir: detinjarije.com