12 izjemnih dreves na Slovenskem

28. 1. 2024
Deli
12 izjemnih dreves na Slovenskem (foto: shutterstock)
shutterstock

Slovenija je tretja najbolj gozdnata država v Evropi in premore nekaj izjemnih dreves, ki se jih splača ogledati z družino ali prijatelji in si tako organizirati čudovit izlet za konec tedna.

Spodaj izbrana drevesa so plod izbora Nine Arlič, ki jih je podrobneje predstavila v knjigi 52 izletov - Tematska doživetja za čisto vsak konec tedna v letu. Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Trajanje izleta: 2-3 dni

Bolje si je omisliti podaljšani konec tedna, če si ga lahko, saj se lahko pot nepričakovano podaljša. Nekatera drevesa bomo našli takoj, za druga se bo treba malo potruditi.

Težavnost: 4 (srednje zahtevna)

Nujna oprema: nekaj priprav z dobim zemljevidom, pohodniška oprema. Začeti je treba zgodaj, saj je vožnja dolgotrajna in utrudljiva.

Otroci: če imajo radi naravo, bodo hvaležni za tak izlet. Po navadi so jim tudi pri srcu pustolovščine. Vzemimo si čas in se spotoma kaj naučimo.

1. HRAST OPLUTNIK pri Danah

Začnemo pri enem najbolj 'izmuzljivih' dreves pri nas - slavnem hrastu oplutniku. Ta hrast je menda v Sloveniji le na štirih ali celo le še na treh lokacijah. Eden stoji blizu Dana pri Divači.

2. NUJČEV HRAST v Gregovcih

Naslednjemu drevesu rečejo tudi 'orjak ob Sotli'. Krog in krog meri deblo 8 m, drevo pa je visoko 29 m. Je pravo malo kraljestvo različnih bioloških vrst.

3. GAŠPERJEV KOSTANJ pri Radečah

V bližini Radeč je Gašperjev kostanj z 11,71 m obsega, najdebelejši kostanj pri nas. Stoji na dvorišču domačije Gašperja Kiška v Močilnem 26, ki je iz Radeč oddaljena 6 km proti jugozahodu.

4. HINCEJEVA SEKVOJA pri Ptuju

Sekvoje so med največjimi drevesi na našem planetu. K nam so prišle v 19. stoletju iz Severne Amerike, kjer zrastejo celo do višine 50 m. Hincejeva sekvoja, ki raste pred Hincejevo vilo v Orešju pri Ptuju, je visoka 43,5 m.

5. NAJEVSKA LIPA pri Črni na Koroškem

To je največja oziroma najdebelejša lipa v Sloveniji. Še natančneje: lipovec. Pravzaprav gre za deblo, sestavljeno iz sedmih skupaj zaraščenih dreves.

6. PLESNIKOV BREST in LOGARJEVA LIPA v Logarski dolini

Najlepši slovenski brest je Plesnikov brest v Logarski dolini. Ta dvestoletnik je pravi orjak, saj ima obseg več kot 400 cm. Logarjeva lipa stoji na začetku Logarske doline, to je tista iz zimzelenega reklamnega spota Slovenija, moja dežela.

7. GLAVARJEVA IN TURŠKA LIPA v Komendi

Rasteta v bližini cerkvice sv. Petra v Komendi. Turška lipa ima okoli 700 let in stoji v Komendi vse od prihoda ivanovcev v te kraje.

8. MOČNIKOVA LIPA na Jezerskem

Mogočna orjakinja bdi nad domačijo in ima dobrih 7 metrov okoli debla. Na Jezerskem, kjer so vasice redko posejane, takim lipam ne rečejo 'vaške', temveč 'hišne lipe'.

9. STARA VAŠKA LIPA v Žiganji vasi

Menda jo je posadili vaški ustanovitelj, grof Žiga. Nekaj posebnega je predvsem zato, ker je v njenem votlem deblu lestev, po kateri se lahko povzpnemo v krošnjo.

10. ZEJČARJEV KOSTANJ pri Škofji Loki

Je velikansko drevo v družbi drugih orjakov, sam pa ima obseg skoraj 10 m. Star je več kot 200 let in je visok 27 metrov.

11. LIPA v Rutu

Govori se, da je starodavna votla lipa v Rutu stara celo 800 let. V 13. st. naj bi pod lipo vaški rihtar s sabljo razsojal spore med vaščani. Zato simbolizira prijateljstvo in dobre, poštene odnose.

12. KAČASTA SMREKA Pr' Cencevih v Logu

Je nekaj posebnega, ker je redka. Njene veje se nanavadno zvijajo okoli debla, in to visoko.

Podrobnejše opise poti do vseh omenjenih dreves najdete v knjigi 52 izletov. Vsak izlet ima praktično nalogo za popotnike. Nekatere zelo resne, druge bolj šaljive - nekatere lažje in druge težje izvedljive.

Ne spreglejte tudi:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja