15 razlogov, zakaj nas napake delajo močnejše!

Delanje napak je strašljivo in po tem, ko jo naredite, se lahko počutite kot zguba. Vendar to ne drži, saj lahko še naprej vztrajate in najdete drugačen način za dosego svojega cilja. Ko se podate čez proces premagovanja svojih napak, vas to izjemno okrepi.

15 razlogov, zakaj nas napake delajo močnejše! (foto: pexels) pexels
17. 4. 2021

Če še nikoli niste pomislili na delanje napak v smislu koristi, je čas, da spremenite svoj pogled. Napake vam pomagajo rasti, se razvijati in postati uspešnejši. Ker se učimo iz naših izkušenj, s tem postanemo bolj samozavestni. Uspeha ni mogoče doseči brez napak, ki jih naredimo na poti do tja.

Zakaj nam napake pomagajo, da postanemo močnejši? 

1.     Pomagajo nam, da se osredotočimo na stvari, ki so pomembne

Ko naredimo napako, stopimo korak nazaj in še enkrat ovrednotimo stvari. Ugotovimo lahko, kaj je pomembno v našem življenju in svojo pozornost usmerimo v te stvari. Napake nas lahko motivirajo, ko se enkrat zavedamo, kaj si resnično želimo in smo odločeni, da to uresničimo.

2.     Z njimi se učimo in razvijamo

Vsakič, ko naredimo napako, se naučimo nekaj novega. Ko postajamo bolj izkušeni, pridobivamo nove veščine, ki nam bodo pomagale v prihodnosti. Napake nam dajo povrate informacije, ki jih prej nismo imeli, in če se znamo iz njih učiti, te napake verjetno ne bomo več ponovili.

3.     Napake nam pomagajo razumeti

Ko se učimo iz svojih napak, začnemo razumeti nove stvari in odprejo se nam nove perspektive. Napake nam pomagajo razumeti naše prednosti in slabosti ter kako delati z njimi. Z globljim razumevanjem pa prihaja moč – sami sebe bomo razumeli bolje kot kadarkoli prej. Bolje bomo razumeli tudi ljudi okoli sebe, kar nam bo pomagalo pri vzpostavljanju boljših in trdnejših odnosih.

4.     Spodbujajo kreativnost

Ko naredimo napako, moramo najti nov način za uspeh. Razmišljati začnemo o alternativnih načinih za dosego svojega cilja in s tem spodbujamo svojo kreativnost. Uporabiti moramo svojo domišljijo in svoje pretekle izkušnje, da pridemo do nove, boljše rešitve. Ko se učimo razmišljati na ta način postanemo kreativni in preizkušamo nove stvari. To so izkušnje, ki bi jih zamudili, če napake ne bi naredili.

5.     Pomagajo nam, da nehamo stremeti k popolnosti

Nihče ni popoln in pričakovati popolnost od samega sebe je destruktivno. Sprejeti moramo, da nismo popolni in si podariti malo potrpežljivosti. Ko pričakujemo popolnost, se nam zdi, da nismo dovolj dobri – in takšna miselnost ustvarja šibkost.

Če od sebe ne pričakujete popolnosti, boste močnejši, ko naredite napako. To vas bo osvobodilo stresa in strahu pred neuspehom ter vam omogočilo, da dosežete več.

6.     Pomagajo nam, da ostanemo skromni

Opomnik, da se vse vedno ne izide tako, kot smo si zamislili, nam pomaga ohranjati skromnost. Sprejemanje napak in njihovih posledic bo okrepilo našo miselnost in nam pomagalo pri učenju. Skromnost pa nam pomaga tudi pri povezovanju z drugimi in vzpostavljanju globljih odnosov.

7.     Pomagajo pri dvigu samozavesti

Čeprav nam napake lahko sprva zbijejo samozavest, jo bodo dolgoročno okrepile. Ko enkrat sprejmemo dejstvo, da delamo napake in se iz njih začnemo učiti, se bo naša samozavest okrepila ob zavedanju, da napredujemo in se razvijamo.

Po več napakah boste že usvojili znanja za prevzem nadzora nad nepričakovano situacijo. Med delom boste mirnejši in samozavestnejši, kar je bistvenega pomena za uspeh. To zaupanje vase lahko pride le, če imate za sabo že nekaj napak.

8.     Napake nas naredijo bolj hvaležne

Ko cenimo tisto, kar imamo, postanemo močnejši, ker vemo, da že imamo dovolj. Ko smo hvaležni za svoje prijatelje in ljubljene osebe, se bomo počutili varne v védenju, da smo ljubljeni. 

9.     Navdihnemo druge ljudi

Premagovanje svojih napak bo navdihnilo tudi druge, kar nam daje moč, da nadaljujemo. Ne bomo tako zlahka obupali, če vidimo, da pri tem navdihujemo ljudi.

10.  Pomagajo nam, da postanemo odpornejši

Vsakič, ko naredimo napako, postanemo malo bolj odporni. Ko delamo na premagovanju nelagodnih razmer, postanemo bolj prilagodljivi in se lažje premaknemo iz cone udobja.

11.  Domislimo se novih idej

Nekaj najboljših idej bo prišlo po tem, ko naredite napako. Z naučenimi lekcijami jih lahko uporabite v svojem novem načrtu. Ne samo, da boste prišli do novih idej, ampak boste ugotovili, kaj deluje in kaj ne.

12.  Postanemo pogumnejši

Ko storimo napako, se moramo nanjo odzvati. Ko sprejmemo nered in vse, kar pride z njim, postanemo pogumnejši. Biti pogumen pomeni, da se zavedamo svojih napak in iz njih rastemo.

13.  Postanemo bolj sočutni s sabo

Do sebe smo velikokrat zelo strogi in delanje napak lahko to spremeni. Ob spodrsljaju je zelo pomembno, da smo sočutni do sebe, saj bomo tako postali dovolj močni, da se prebijemo čez napake. 

14.  Napake nas motivirajo

Nobenega dvoma ni, da nas napake lahko za nekaj časa potrejo. Ko pa se enkrat vrnemo, bomo bolj motivirani kot kdaj koli prej. Priznati moramo težavo in se spoprijeti s posledicami, zaradi katerih se bomo želeli vrniti še boljši. 

15.  Pokažejo nam smer

Včasih potrebujemo znak, ki nam pove, da nam je v življenju postalo preveč udobno. Občasno moramo tvegati in si zagotoviti razmere za rast in učenje. Ko naredimo napako, spoznamo, kaj je tisto, kar moramo v resnici storiti. 

Takrat se zavemo, da moramo poskusiti znova, z drugačno tehniko. Napake nam pokažejo, kam bi se morali usmeriti naprej in pokažejo, česa ne smemo ponoviti. Ko najdemo svojo smer, lahko spremenimo taktiko in k stvarem pristopimo na drugačen način.

Če se boste ob spodrsljaju ali napaki spomnili na vse koristi, ki vam jih to prinaša, jo boste lažje prebrodili. Opomnite se, da ste dovolj močni, da premagate svoje napake, in da vas bo to naredilo še močnejše.

Vir: powerofpositivity.com

ali ZASVOJENOST je odraz globoke bolečine