3 načini, kako dati otroku občutek, da je VREDEN

Otrok svoje samospoštovanje gradi na temeljih starševega pogleda nanj.
Starši, ki so otroku na voljo tudi čustveno, mu s svojim pristopom dajejo vedeti, da je zaželjen, ljubljen in sprejet... da je dovolj.

3 načini, kako dati otroku občutek, da je VREDEN (foto: profimedia) profimedia
21. 4. 2022

V kolikor otrok ne prejme čustvene podpore staršev, globoko v sebi čuti, da ni vreden ljubezni in razvije prepričanje, da mora narediti več, da bi prejel ljubezen staršev. Taki otroci v odrasli dobi kompulzivno dokazujejo svojo vrednost svoji okolici, kajti ta potreba po odobravanju staršev v obliki občutka "nisem dovolj dober" jih spremlja v vseh odnosih. In tako nezavedno postanejo "people pleaser-ji" ter vse naredijo za to, da bi od okolice prejeli potrditev, da so dobri, da so vredni ljubezni. To lahko vodi v izgorelost ali celo depresijo.
Omenjeni cikel ugajanja drugim in pozabljanja na lastne potrebe je težko preseči, če si ga niso pripravljeni priznati in z delom na sebi odpraviti. 

Da bi otrok že v otroštvu oblikoval zdravo samospoštovanje, ki ga vodi v avtentično in izpolnjeno življenje, lahko starši dosti naredimo že danes. 

Kako?

1. Tako, da smo otroku na voljo, ko je čustveno občutljiv, jezen, žalosten ali prestrašen. Dovolj je, da smo le ob njem brez besed, ga sprejemamo in mu brez obsodb kažemo, da ga imamo radi ne glede na trenutno čustvo. 

2. da ga večkrat na dan objamemo brez razloga, torej nevezano na zunanje dosežke - tako mu damo vedeti, da je dovolj in njegov obstoj zadošča.

3. da mu povemo, da ga imamo radi vsak dan - to mu pomaga razviti občutek, da je vreden ljubezni.

In seveda bodi sprememba, ki jo želiš videti v otroku, tako da delaš na sebi, gradiš svojo samopodobo in si zgled osebe, ki ljubi in sprejema sebe ne ozirajoč se na mnenja drugih.

Avtorica: Kristina Dia, diamantko.si
Vir: FB Srčni otroci in starši