5 nedolžnih dejanj, ki čustveno zatirajo vašega partnerja

9. 6. 2023
Deli
5 nedolžnih dejanj, ki čustveno zatirajo vašega partnerja (foto: Profimedia)
Profimedia

Morda se sploh ne zavedate, a s temi dejanji čustveno zatirate svojega partnerja in tako povečujete razdaljo med vama.

Za zdrav, intimen odnos je ključno, da se oba partnerja v njem počutita varna in sprejeta. Če je eden od partnerjev čustveno zatiran, je zdravo razmerje praktično nemogoče.

Najbrž nihče ne zatira svojega partnerja namerno, a včasih nevede oziroma nezavedno, z na videz nedolžnimi dejanji, delamo veliko škodo partnerju in odnosu. 

Preverite, katera so tista dejanja, s katerimi čustveno zatirate svojega partnerja.

1. Ignoriranje

Morda ni vedno enostavno partnerju nuditi oporo, a je pomembno, da ste v težkih trenutkih ob partnerju. Če ste tiho, se morda celo umaknete in partnerja ignorirate, ga s tem lahko zelo prizadenete. Ko potrebuje tolažbo, empatično pristopite do njega in mu ponudite oporo.

2. Pomanjševanje bolečine

"No, lahko bi bilo še hujše. Tebi vsaj ni bilo treba ____. Nekaterim ljudem se godi veliko slabše, kakor tebi." S takimi izjavami pomanjšate bolečino partnerja in mu sporočite, da njegovi občutki niso vredni in ustrezni. Morda v njem vzbudite celo slabo vest. Vsekakor takšne besede nikakor ne koristijo.

3. Obsojanje

Povsem običajno je, da partnerja ne razumete vedno, a to še ne pomeni, da ga lahko obsojate. Tudi če se z njim ne strinjate, se potrudite prisluhniti in ohranjati odprt um.

4. Neprimerna telesna govorica ali sarkastični komentarji

Sarkazem, zavijanje z očmi, šale na račun partnerja... Vsa takšna dejanja so lahko za vas zabavna, partnerja pa lahko bolijo. Sploh, če vam partner jasno pove, da se mu nekaj zdi nespoštljivo, ne potrebuje pripomb, kot so: "Pa saj sem se samo hecal". S tem namreč ponovno kažete, da vam ni mar za partnerjeve občutke.

Če se tudi vi radi šalite ali imate sarkastične pripombe, partnerja povprašajte, kako se sam počuti ob vašem obnašanju in to tudi upoštevajte. Na ta način mu boste sporočili, da vam je njegovo počutje pomembno.

5. Priganjanje

"Zdaj pa bi to res že lahko prebolel." Vsak ima svoj tempo celjenja ran in s tem, ko partnerja priganjate, da razreši svoje težave, mu sporočate, da njegovo trenutno počutje ni pomembno in da bi se moral počutiti drugače. Raje mu ponudite podporo in razumevanje.

Tudi če imate dober namen, lahko z omenjenimi dejanji naredite veliko škode. Premišljeno izbirajte svoje besede in bodite pozorni, katera dejanja partner dojema drugače, kakor vi.

Od vsega pa je najpomembneje, da se s partnerjem odkrito pogovorite. Preverite, če ste partnerja s čim prizadeli in ko vam reče, da ga je nekaj zmotilo, to upoštevajte v bodoče. Pokažite mu, da so vam njegovi občutki pomembni in da ste se pripravljeni truditi za boljši odnos.

Prirejeno po: @your.being

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman