7 stvari, ki jih NIKOLI ne recite novopečeni mamici

26. 9. 2023
Deli
7 stvari, ki jih NIKOLI ne recite novopečeni mamici (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Biti starš je nedvomno zahtevna vloga. Čez noč prevzamemo odgovornost za majhnega, pogosto nemirnega dojenčka, ki 24 ur na dan potrebuje našo pozornost. Poleg pomanjkanja spanja in obilice novih obveznosti ter finančnih obremenitev, pa se mamice v mnogih primerih soočajo tudi z neprimernimi komentarji in nasveti svojih bližnjih, ki lahko zelo bolijo.

Veliko ljudi izreka besede, ki so morda mišljene kot dobronamerni nasveti, vendar lahko novim staršem povzročijo težave pri spoprijemanju z novo vlogo. Tukaj je 7 stvari, ki jih nikoli ne recite novopečeni mamici.

»Ne skrbi, kilogrami bodo izginili.«

Kot splošno pravilo večina žensk ne mara slišati negativnih komentarjev o svojem telesu, še posebej pa ne po porodu, ko se počutijo še posebej ranljive. »Ni realno pričakovati, da se bomo takoj po porodu vrnili v svojo prejšnjo telesno kondicijo,« pravi licencirana klinična psihologinja Angela Kenzslowe.

Zato je najbolje, da se na splošno izogibate komentiranju videza mamice. Morda bo kdaj imela takšno postavo kot pred porodom, morda ne, a pomembno je, da njen videz po porodu nikoli ni predmet razprave.

»Tvoj dojenček res veliko joka.«

Vsi dojenčki jokajo – in v mnogih primerih se zdi, da to vpitje nikoli ne preneha, tudi če so nahranjeni, držani in negovani. Čeprav komentiranje količine joka dojenčka morda zveni kot nevtralno, pa se mnogim novim staršem lahko zdi kot kritika.

»Izgledaš izčrpana.«

Povprečen novorojenček se ponoči zbudi vsakih nekaj ur. Zato je verjetno, da starši ne izgledajo le izčrpani, temveč so dejansko izčrpani.

Če razmišljate o tem, da bi rekli nekaj takega: »Tudi jaz sem včeraj spal/a le nekaj ur,« razmislite, ali ne bi takšnega komentarja raje obdržali zase. Študija iz leta 2015, objavljena v reviji Sleep, je namreč pokazala, da ima prekinjen spanec še bolj negativen vpliv na razpoloženje kot kratek spanec.

dr. Gabor Maté: Stres med nosečnostjo vpliva na možgane otroka!

»Spi takrat, ko spi dojenček.«

To je izjava, ki jo novi starši morda najpogosteje slišijo od dobrih prijateljev in družinskih članov, vendar »spi takrat, ko spi dojenček« ni tako preprost nasvet, kot se zdi.

»Spanje, ko spi dojenček, ni vedno najboljša rešitev,« pravi Kenzslowe, ki opozarja, da spanje v izmenah redko deluje dobro za odrasle. Poleg tega mnoge mamice čas, ko dojenček spi, izkoristijo za druge pomembne stvari, kot so tuširanje, kuhanje ali opravljanje dela, zato ta nasvet morda ni tako koristen, kot se zdi.

»Poskrbi, da boš uživala v vsaki minuti.«

Ne glede na to, kako zelo starš ljubi svojega otroka, bodo zagotovo nastopili trenutki, ko se bo težavnost starševstva zdela večja od neskončne sreče, ki jo vsi pričakujejo.

Če mamice ugotovijo, da ne uživajo v vsaki minuti z novorojenčkom, se lahko počutijo krive in depresivne. Ker že tako ali tako občutijo veliko pritiska, jim ni treba dodajati še te nekoristne zahteve.

»Če misliš, da je zdaj slabo, samo počakaj par let.«

Mnogi starši radi opozarjajo novopečene mamice, da bo šlo samo še navzdol. Vendar pa dodajanje takšnih primerjav v pogovor verjetno ne bo izboljšalo njihovega počutja.

Takšne izjave lahko samo zmanjšajo in omalovažujejo težave, ki jih imajo v trenutnem obdobju.

»Tako srečna si lahko, da si ves dan doma.«

Glede na to, da je starševstvo 24-urno delo, ki ni plačano in zahteva soočanje z inteznivnimi čustvi in telesnimi tekočinami, bi bilo morda bolje, da svoje mnenje o tem, kako »srečni« so starši, ki ostajajo doma, obdržite zase.

Povzeto po Bestlifeonline.com

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman