Ali psi in mačke vidijo duhove?

Če imate doma psa ali mačko, vam je takšna situacija zagotovo znana: vaš ljubljenček brez razloga strmi v prazen kot ali steno. Lahko se zgodi, da ob tem celo laja, maha z repom, renči, mijavka. Morda ste ob tem pomislili, da žival v tistem kotu vidi nekaj, česar vi ne vidite. Je možno, da vidi duha?

Ali psi in mačke vidijo duhove? (foto: shutterstock) shutterstock
24. 5. 2023

Ali ljubljenčki sploh lahko vidijo duhove? Morda z njimi tudi komunicirajo? So nekatere živali v tem boljši, kakor ostale? 

Ko iščemo pojasnila strokovnjakov, moramo upoštevati, da določeni verjamejo v duhove, določeni pa ne. Zaradi tega so tudi strokovna mnenja precej različna in subjektivna.

Ali mačke vidijo duhove?

Jackson Galaxy, strokovnjak za mačje vedenje, potrjuje, da mačke lahko zaznavajo stvari, ki jih ljudje ne moremo. Za portal thecut.com je pojasnil, da so mačke že fiziološko drguačne, kakor mi. Vidijo in slišijo veliko bolje od nas, obenem pa tudi s svojimi brki zaznavajo temperaturo, velikost prostora, veter ter še veliko več.

Ali to pomeni, da mačke lahko vidijo duhove?

"Nekateri pravijo, da mačke strmijo 'v prazno' takrat, ko v steni slišijo miš, padel kos ometa ali kaj drugega, kar ljudje pač ne zaznamo. Vendar osebno verjamem, da lahko zaznajo tudi nekaj več. Nismo edina čuteča bitja o vesolju in prevzetno je misliti, da noben ne zaznava sveta bolj intenzivno, kakor mi," je pojasnil Jackson.

Kaj pa psi?

Tudi številni pasji lastniki so prepričani, da njihov kosmatinec lahko vidi duhove oziroma zmore zaznati energije, ki jih ljudje ne. Poznamo primere, ko pes ni želel vstopiti v določen prostor, ko pa je ta bil energijsko očiščen, je vanj vstopil brez težav.

Nekateri ljudje poročajo tudi, da njihov pes prične brez razloga gledati 'v prazno' in ob tem celo mahati z repom, kakor, da bi videl nekaj, česar mi ne vidimo. 

Podobno, kakor pri mačkah, nekateri strokovnjaki pravijo, da je morda slišal nek oddaljen zvok ali morda zavohal nekaj prijetnega, spet drugi pa so prepričani, da se kuža lahko povezuje z duhovi.

Z duhovi se najbolj povezujejo konji

Katherine Bozzi, strokovnjakinja za komunikacijo z živalmi, je za enak portal prav tako potrdila, da živali lahko vidijo duhove. Po njenih izkušnjah naj bi se z duhovi najbolje povezovali konji, vendar to absolutno zmorejo tudi psi in mačke.

"Živali so v splošnem bolj odprte za doživljanje duhovnih povezav, kakor ljudje, saj se ne menijo za mnenje okolice in si ne prigovarjajo, da je to, kar zaznavajo, samo plod njihove domišljije," je pojasnila Katherine.

Obenem je dodala, da bi tudi ljudje lahko čutili povezavo z duhovi, če bi bili zanjo dovolj odprti.

Prirejeno po: thecut.com