Če vaš partner ne razume vašega jezika in vi ne njegovega, je katastrofa neizogibna

Ljubezen je bistvo našega čustvenega hrepenenja. Praktično je večina naših dejanj povezana z njo. A sprejemamo in izražamo jo na različne načine. Tako, kot ljudje govorimo različne jezike.

Če vaš partner ne razume vašega jezika in vi ne njegovega, je katastrofa neizogibna (foto: pexels) pexels
15. 9. 2021

O jezikih ljubezni je spregovoril Gary Chapman, ki je sicer zakonski svetovalec. V svoji karieri je ugotovil, da ima mnogo zakoncev težave ravno zato, ker govorita drugačne “jezike ljubezni”. Na to temo je postavil teorijo, s katero želi, da bi ljudje bolje razumeli sebe in svojega partnerja.

Če vaš partner ne razume vašega jezika in vi ne njegovega, je katastrofa neizogibna. Kako si bosta kadarkoli povedala, da se imata rada? Seveda pa ne velja to samo za partnerski odnos, ampak tudi za prijatelje, sodelavce in družino.

Do nesporazumov po Chapmanovih besedah pogosto pride tudi v odnosu starš-otrok, če recimo starš ne razume otrokovega jezika, ta pa se potem ne počuti ljubljenega.

Gary je sprejemanje in izražanje ljubezni razdelil na 5 temeljnih jezikov ljubezni:

Besede potrditve

Partnerju poveste, koliko vam pomeni in koliko ga cenite z besedami. Pogosto se mu zahvalite in ga spodbujate. 

Chapman je primer razložil na gospe, ki je želela, da njen mož prepleska sobo. A je za doseganje svojega cilja izbirala napačne metode; konstantno je nergala in kritizirala, ko je počel druge stvari in bi lahko prepleskal sobo. Gary ji je svetoval, naj pleskanja ne omenja več, a naj ga pohvali, ko naredi kaj drugega dobrega; npr. odnese smeti ali plača račune. Po treh tednih se je gospa zadovoljno vrnila in povedala, da je uspelo. Je pa avtor poudaril tudi, da bistvo tukaj ni, da je gospa dosegla svoje, temveč, da se je njen partner počutil ljubljenega. „Cilj ljubezni ni, da dobimo nekaj, kar si želimo, temveč, da naredimo nekaj v dobro človeka, ki ga ljubimo,“ pravi avtor.

Posvečen čas

Ta jezik se govori tako, da si za partnerja vzamemo čas. A pozor – pomembno je tudi, na kakšen način ta čas izkoristimo. Potrudite se ga preživeti kvalitetno, s pogovorom, poslušanjem oziroma raznimi aktivnostmi, ki oba veselijo in vaju še bolj povežejo. 

Naučita se prisluhniti en drugemu in se pogovarjati. Tako se bosta počutila še bolj zbližana.

Še ena opcija izražanja na ta način pa so skupne dejavnosti. Poiščita nekaj, kar bosta oba rada počela oz. kjer se bo eden od vaju minimalno prilagodil.

Chapman: „Ključne sestavine skupne dejavnosti so:

1. Vsaj eden od vaju si jo mora želeti

2. Drugi je to pripravljen storiti

3. Oba vesta, zakaj to počneta – da bi drug drugemu z druženjem izkazala ljubezen.“

Sprejemanje daril

Partnerju svojo ljubezen izkazujete z darili. Tukaj ne gre za velika, draga in luksuzna darila, ampak pogosto za malenkosti, ki dajo človeku vedeti, da mislite nanj. 

Kadar dobite za darilo nekaj, kar ima pomen, se tega pomena spomnete vsakič, ko podarjen predmet pogledate. Kljub temu, da se ta jezik pogosto označuje kot „materializem“, temu še zdaleč ni tako. 

Gary pravi, da je Sprejemanje daril eden izmed najlažjih jezikov, ki se jih lahko naučite. Darilo lahko kupite, najdete ali pa izdelate – važno je le, da ima pomen za vas in vašega partnerja. 

Usluge

Pogosto za partnerja naredite nekaj, kar veste, da bi mu/ji bilo všeč in bi jim olajšalo vsakdan. Kuhanje, pospravljanje, likanje in pranje, pomivanje posode... Vse to sodi pod usluge. 

Seveda mora nekdo pri hiši ta opravila početi. A je velika razlika, če to delate, ker morate, ali, ker želite partnerju sporočiti, koliko vam pomeni. Veliko (predvsem) žensk, si misli: „Če bi bila dobra partnerica, bi fantu vsak dan skuhala večerjo.“ To ni delanje usluge iz ljubezni, temveč iz občutka krivde. Prav tako lahko včasih kdo naredi nekaj za partnerja, ker se boji, da bi ga ta v nasprotnem primeru zapustil. Tudi do ni usluga iz ljubezni, ampak iz strahu. 

Ta jezik najbolj komplicirajo stereotipi, kot so to, da mora ženska skrbeti za dom, da mora moški služiti denar ipd. Na drugi strani so potem ženske, ki partnerju iz principa ne bodo skuhale kosila, samo za to, da niso „tipične žene“. Potrudita se dati vsa taka prepričanja na stran in uvedita sistem, ki bo funkcioniral za vaju.

Dotik

Že davno je bilo dokazano, da imajo otroci, ki so deležni dotikov, bolj zdrav čustveni razvoj kakor tisti, ki dotikov niso imeli. Je pa dotik pomemben tudi v odrasli dobi in v razmerjih. Objemanje, poljubljanje, držanje za roke... Tukaj sodi tudi seks. 

Z dotiki lahko izražamo tako ljubezen, kakor tudi sovraštvo, jezo, žalost in vse ostalo. Klofuto recimo razume vsak (prizadela pa bo najbolj tistega, kateremu je prvi jezik Dotik). Rokovanje je mednarodno znak odprtosti in sprejemanja sočloveka. 

Kljub temu, da je ta jezik na videz preprost, je lahko zelo zahteven, sploh, če ste odraščali v družini, kjer si niste izkazovali veliko ljubezni na ta način. A poizkusite, sploh, če vidite, da je to jezik vašega partnerja. Lahko začnete postopoma, predvsem pa prosite partnerja, da vam pove, kateri dotiki so mu prijetni in kateri ne. 

Seveda lahko ljubezen izražate skozi več različnih jezikov. Večina v splošnem uporablja vse, a nekateri prevladujejo. Se prepoznate v opisih? Kateri jeziki prevladujejo pri vas in kateri pri vašem partnerju?

Kaj se zgodi, kadar s partnerjem ne govorita enakega jezika?

Možnost, da dobite partnerja, ki ljubezen izkazuje popolnoma enako, kakor vi, je zelo majhna. Dobro je, da se naučita komunicirati in si jasno povesta, na kak način vidva najbolj intenzivno doživljata ljubezen. 

Od vsega pa je najpomembnejše, da se sprejmeta. Ohranjajta odprto glavo in sprejemajta drug drugega z odprtim srcem. Vsak človek se rad počuti ljubljenega. Samo poiskati morata način izražanja, ki bo za vaju najbolj učinkovit.

Veronika Sivka, lifeoflavender.com