Česa me je naučil moj narcistični mož?

Prepričana sem bila, da bo mož mojemu življenju dal smisel, v resnici pa je samo poudaril, katere rane moram zaceliti, da bi lahko zaživela.

Česa me je naučil moj narcistični mož? (foto: profimedia) profimedia
24. 9. 2022

Ko sem spoznala svojega partnerja, sem mislila, da je moja sorodna duša. Še nikoli prej nisem čutila tako močne povezanosti in prepričana sem, da je to ljubezen mojega življenja. Da sva si usojena.

Ne znam opisati svoje sreče in navdušenja, ko me je zaprosil in ko sva se odločila, da se poročiva. 

Kmalu po poroki pa se je moja pravljica sprevrgla v nočno moro

Moj mož je kmalu pokazal lastnosti, ki jih prej nikoli ni. Naenkrat mi je začel očitati, da ga ne ljubim. Prepričan je bil, da imam za njegovim hrbtom afere in da se bom zarotila proti njemu.

Ne samo, da me je njegovo vedenje zmedlo - bila sem popolnoma strta. Kako ne vidi, kako zelo ga ljubim? Kako ne razume, da je zame edini? Kako ne vidi, da imam oči samo za njega in da si ga nikoli ne bi želela prizadeti?

Še vedno sem ga ljubila. Bila sem prepričana, da bo moja ljubezen dovolj. Da bo kmalu spoznal, koliko mi pomeni in dobil tisti občutek varnosti. Še vedno sem bila prepričana, da je najina ljubezen večna.

A stvari so vedno bolj uhajale izpod nadzora. Če sem prišla pet minut kasneje iz trgovine, so že sledili izbruhi jeze. Ker sem se želela izogniti slabi volji in prepirov, je moje življenje zunaj razmerja postajalo vse manjše.

Vse, kar sem storila, je bilo narobe. Če sem pogledala skozi okno, sem razmišljala o drugih moških. Če ga nisem prijela za roko v javnosti, sem sporočala, da sem samska. Obisk prijateljev ali družine je postal enako mogoč, kakor letenje na luno.

Morda vam je samo po nekaj stavkih jasno, da sem bila poročena z narcisom. Danes to razumem tudi jaz. A naj poudarim, da pred 15 leti ni veliko ljudi govorilo o narcizmu, seveda pa sem poleg tega bila zaslepljena z lastnimi čustvi.

Po nekaj letih zakona pa sem le naletela na izraz "narcis" in ko sem začela raziskovati, se mi je odprl nov svet. V člankih o lastnosti narcisov sem takoj v popolnosti videla njega. Bila sem v šoku.

Ko sem spoznala, da je moj mož narcis, se je raziskovanje komaj začelo. Ali je tako osebo možno "pozdraviti"? Preiskala sem vse kotičke interneta in prebrala vse raziskave, ki sem jih našla. Odločena sem bila, da lahko popravim najin zakon in da se lahko skupaj vrneva k najini pravljici.

Moj načrt se je izkazal za katastrofalnega. Duševne in čustvene zlorabe so postale samo še bolj izrazite in intenzivne. Prihajalo je tudi do fizičnega nasilja. Na koncu sem se le odločila, da grem stran. 

Ko sem ga zapustila, ni bilo dosti bolje. Bila sem popolnoma zlomljena; prazna, uničena in v bolečinah. Neštetokrat sem se vračala k njemu. Bodisi zato, ker me je kontaktiral in obljubil, da se bo spremenil, ali pa sem ga tako pogrešala, da nisem mogla delovati.

Vsakič, ko sem se vrnila, je bilo slabše. "Dobra obdobja" so bila vse krajša, njegovo nasilje pa vse bolj grozljivo. Vse skupaj me je pripeljalo do živčnega zloma. Zdravniki so mi rekli, da imam trajno poškodbo možganov in živčnega sistema ter da bom sicer s pomočjo zdravil lahko delovala, vendar nikoli več ne bom enaka.

Njemu je seveda bilo vseeno. Naredil je tisto, kar je vedno počel, ko sem ga potrebovala – zavrgel me je.

Takrat sem se odločila umreti. Začela sem razmišljati, kako to storiti na najbolj prijazen način za svojo družino in predvsem sina.

A moja duša je imela drugačne načrte

Glas v moji glavi je vztrajal in mi prigovarjal: "Obstajati mora druga pot." Mislila sem, da je ta glas samo moja norost in se prepirala z njim, a ni popustil.

Na koncu sem mu le prisluhnila in spoznala, da je moj mož katalizator. Njegov namen nikoli ni bil, da mi podeli smisel in polno življenje. Prišel je, da mi pokaže dele, ki jih še nisem zacelila. Da poudari, kaj moram storiti, da sama sebe vzljubim in zaživim.

Spoznala sem, da mož ni z menoj ravnal tako, kot sem jaz z njim; ravnal je tako, kakor sem v resnici čutila in ravnala s seboj. Neprestano sem vso svojo ljubezen nudila njemu, ob tem pa sem popolnoma zanemarila sebe.

Naenkrat mi je postalo jasno, da si bom opomogla, če ga bom dokončno zapustila in se vrnila k svoji notranjosti. Vedela sem, da lahko ozdravim in postanem boljša.

Prepričana sem bila, da lahko s svojo ljubeznijo ozdravim njega in rešim najin odnos, a to ni bilo mogoče. Spoznala pa sem, da lahko s svojo ljubeznijo ozdravim sebe in rešim svoje življenje.

Od takrat je moje življenje zacvetelo. Razvila sem bolj ljubeč odnos do sebe in si začela nuditi ljubezen, kakršno si zaslužim. Danes sem bolj svobodna in predvsem ljubeča do sebe.

Na začetku razmerja sem bila prepričana, da sva si z možem usojena. Še danes mislim enako; namenjen mi je bil. Njegova naloga je bila, da mi pokaže nezaceljene dele sebe in me pripelje do načinov, kako se vrniti k sebi. Ni bil zdravilec mojih ran, je pa bil njihov pokazatelj.

Prirejeno po: TinyBuddha