Česa me uči moja tesnoba? Včasih so najtežji trenutki naši največji učitelji

Tesnoba je že leta moja zvesta spremljevalka. Včasih je naporna in večkrat jo obtožujem, da je neprijazna do mene, a sem se sčasoma naučila, da so njena sporočila, če sem jih le pripravljena poslušati, zame lahko zelo koristna.

Česa me uči moja tesnoba? Včasih so najtežji trenutki naši največji učitelji (foto: shutterstock) shutterstock
10. 6. 2023

To so glavne stvari, katerih me je moja tesnoba naučila:

1. Kakšni ljudje nimajo več mesta v mojem življenju

Okoli sebe imamo dnevno veliko ljudi in včasih si sploh ne vzamemo časa, da bi se vprašali, kako ti ljudje vplivajo na nas. Lahko se sploh ne zavedamo, da imamo ob sebi toksično osebo, ki črpa našo dragoceno energijo.

Tesnoba je moj notranji varuh. Opozarja me na neustrezne odnose in mi sporoča, kdaj je čas, da postavim meje oziroma se umaknem.

2. Kdaj se moram postaviti zase

Lepo je, da smo uvidevni do drugih, a če smo pretirano prijazni in ustrežljivi, lahko drugi judje to izkoristijo.

Tesnoba je moj zaveznik. Opozori me, kdaj je čas, da se postavim zase in kdaj drugi v meni vzbujajo nelagodje. Uči me postavljati mejo in reči ne.

3. Kdaj sem na napačni poti

Tesnoba je moj notranji kompas. Prek nje lažje vem, kdaj je čas, da nekaj spremenim. 

Včasih jo sprva težko razumem, a ko ji resnično prisluhnem, so njena sporočila jasna: "Ne živiš v skladu s tem, kar v resnici si. Nisi na pravi poti. To ni več dobro zate. Tvoja služba te ne osrečuje. Ta odnos si prerastla. Stopi iz cone udobja."

Tesnoba je v resnici moja notranja prijateljica. Vodi me v razmišljanje o sebi, o svojem življenju in strahovih. Pomaga mi spoznati, česa si želim in česa ne. Spodbuja me, da stopim iz cone udobja in s tem rastem. Pomaga mi, da bolje spoznam sebe in si zgradim življenje, ki je resnično v skladu z mano.

Prirejeno po: Empatinja