Danes naj bi Zemljo zadela sončna nevihta - možnosti za severni sij

10. 5. 2023
Deli
Danes naj bi Zemljo zadela sončna nevihta - možnosti za severni sij (foto: shutterstock)
shutterstock

Močna sončna nevihta bi ta teden lahko povzročila opazovanje polarnega sija.

Sončev izbruh, ki se je zgodil 8. maja, je v teh dneh že povzročal radijske motnje na Zemlji.

V noči na ponedeljek (8. maja 2023 ob 00.54 uri po našem času) je sonce oddalo dolgotrajen sončni izbruh razreda M1,5 – dogodek srednje intenzivnosti – neposredno proti Zemlji. Visoke stopnje sevanja, povezane s tem dogodkom, so že povzročile manjše kratkovalovne radijske zatemnitve na Zemlji, poroča Spaceweather.com. 

Sončni izbruh je bil povezan tudi s koronalnim izbruhom mase (CME), izbruhom sončne plazme, ki zdaj drvi proti našemu planetu. CME naj bi zadel Zemljo v sredo (10. maja), kar bi lahko sprožilo zmerno do močno geomagnetno aktivnost. To lahko vključuje prikaze aurore oziroma severnega sija na določenih delih Zemlje. Upoštevajte pa, da je vesoljsko vreme, tako kot vreme na Zemlji, nestanovitna stvar in da se lahko napovedi kadar koli spremenijo.

Sončni izbruhi so svetli izbruhi elektromagnetnega sevanja, ki ga oddajajo sončne pege, medtem ko so CME izbruhi plazme in magnetiziranih delcev iz sonca, ki počasneje potujejo skozi vesolje. Sončni izbruhi, ki zadenejo Zemljo, lahko povzročijo izpade komunikacij, medtem ko so CME povezani s polarnim sijem. 

Ko se v naslednjem letu ali dveh pomikamo proti sončnemu maksimumu oziroma obdobju največje sončne aktivnosti, lahko pričakujemo pogostejše in večje sončne nevihte. Posledično bomo lahko videli tudi več spektakularnih pojavov aurore.

Pravzaprav je prihajajoča sončna nevihta zgolj zadnja v nizu vesoljskih vremenskih dogodkov, ki so prizadeli Zemljo. Močna nevihta se je sprožila tudi 1. maja 2023. 

space.com

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk